Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri"— Sunum transkripti:

1 ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri

2 ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
Nüfus, Sınırları belli bir bölgede, belirli bir sürede yaşayan insan sayısıdır. Nüfus Sayımı nedir? Nüfus nedir? Nüfus sayımı, Belirli aralıklarla, insan sayısının yanında insanların beslenme, sağlık, eğitim vb. gibi ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla yapılan sayımdır.

3 Nüfus Sayımı ile neler öğrenilebilmektedir?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri Nüfus Sayımları, hangi kurum tarafından yapılmaktadır? Nüfus Sayımı ile neler öğrenilebilmektedir? Türkiye’de Nüfus Sayımları 1927 Yılından 2005 Yılına kadar DİE (Devlet İstatistik Kurumu) tarafından yapıldı. DİE, 2005 de çıkarılan kanunla Türkiye İstatistik Kurumu‘ (TUİK) na çevrildi. Eskiden sokağa çıkma yasağının olduğu dönemlerde evlerde sayılırken, artık günümüzde, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile sayım yapılmaktadır. Nüfus Sayımı İle; Nüfus miktarı Yaş grupları Kentsel ve Kırsal Nüfus Miktarı Nüfusun Mesleklere Göre Dağılımı Nüfusun Cinsiyetlere Göre Dağılımı Nüfusun Eğitim ve Diğer Sosyal Yönlerden Özellikleri

4 ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
Osmanlı Padişahı II. Mahmut, neden sadece Erkekleri saydırmak istemiş olabilir? Türk Tarihi’nde İlk Nüfus Sayımı ne zaman yapıldı ? Osmanlı Padişahı II. Mahmut, Nüfus Sayımını ne amaçla yaptırmış olabilir? Türk Tarihi’nde İlk Nüfus Sayımı Osmanlı Devleti Zamanı’ nda 1831 Yılında II.Mahmut Dönemi ’nde yapılmıştır. II. Mahmut Dönemi’nde yapılan Nüfus Sayımları ile; Askerlik çağına gelmiş Müslüman erkek Sayısını belirlemek Vergi vereceklerin sayısını belirlemek istemiştir. II. Mahmut , Nüfus sayımlarında sadece erkekleri saydırmak istemesinin nedeni ; Toplum hayatında çalışanların % 90 ‘nın erkek olması Osmanlı Devleti’nde askeri sistemin erkeklerin üzerine kurulu olması

5 Cumhuriyet Dönemi’nde, ilk nüfus sayımı ne zaman yapıldı?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri Cumhuriyet Dönemi’nde, ilk nüfus sayımı ne zaman yapıldı? Cumhuriyet Dönemi’nde İlk Nüfus Sayımı 1927 Yılında yapılmıştır ve toplam nüfus idi.

6 Nüfusun hızla artmasının nedenleri nelerdir?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri Ülkemizde nüfus artış hızı azalmış olsa bile, nüfusumuz hızla artmaktadır. Nüfusun hızla artmasının nedenleri nelerdir? Doğum oranının artması / Çocuk ölümlerinin azalması Sağlık ve beslenme imkanlarının gelişmesi Ekonomik durumun iyileşmesi İş imkanlarının artması Yeni yerleşim alanlarının kurulması Sürekli göç alması

7 Nüfusun hızla artmasının sonuçları nelerdir?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri Nüfusun hızla artmasının sonuçları nelerdir?

8 Nüfus Piramitlerini inceleyelim.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri Bir ülkenin veya bir bölgenin Nüfus Piramitleri ‘ne bakılarak o alandaki nüfus hareketleri, nüfus özellikleri, yaş grupları, cinsiyet durumu ve ekonomik alanın özellikleri hakkında bilgi sahibi olunabilir. Şimdi, belli başlı Nüfus Piramitlerini inceleyelim. Tabanın geniş olması doğumların çok olduğunu ve nüfusun sürekli arttığını gösterir. Gelişmekte olan ülkelerde nüfus sürekli artar Yaş ilerledikçe nüfus sayısı azalma gösterir. Ortası şiş ve tabana doğru azalan piramitlerde de nüfus artışı yavaşlamıştır. Gelişmiş olan ülkelerde genelde bu tarz nüfus piramitleri oluşmaktadır.

9 Ülkemizde nüfus sayımları
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri Ülkemizde nüfus sayımları niçin yapılmaktadır? İşsizlerin sayısının belirlenmesi ve buna göre iş sahalarının açılması, Okula başlayacak çocuk sayısının belirlenmesi ve ona göre okul ve derslik yapılması,  Ülkelerin ihtiyacı olan öğretmen, doktor, mühendis vb. ihtiyacını belirlemek,  Ülkelerin nüfus artış hızını tespit etmek ve nüfus planlamasının yapılması veya nüfus artırma çalışmalarına başlanması,  Ülke kaynaklarının tespiti ve nüfusa göre kullanımının planlanması,  Ülkelerde meydana gelen nüfus hareketlerini tespit etmek ve bunun ortaya koyacağı sonuçlara gerekli önlemler almak,  Asker sayısı ve askerlik sürelerinin belirlenmesi

10 Ülkemiz nüfusunun yaş gruplarına göre dağılımı nasıldır?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri Ülkemiz nüfusunun yaş gruplarına göre dağılımı nasıldır? Yaş grupları nüfusun genel yapısı ve doğurganlık oranı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Ayrıca iş, eğitim, sağlık vb. ihtiyaçların belirlenmesinde ve geleceğe yönelik planlamanın yapılmasında önemli rol oynar. Nüfusumuzun en önemli özeliği genç ve dinamik yapı gösteren üretken (faal) nüfustur. Toplam nüfus içinde yaş grubu nüfusun % 68' ini oluşturur. 0–14 yaş arasındaki çocuk nüfus ve 65 üzeri nüfus yaşlı nüfus genel olarak ekonomik anlamda bağımlı nüfus (tüketici nüfus) olarak kabul edilmektedir.

11 Ülkemizde insanlar Kırsalda mı yoksa Şehirde mi yaşamaktadırlar?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri Ülkemizde insanlar Kırsalda mı yoksa Şehirde mi yaşamaktadırlar? Türkiye’de yılları arasında, kırsal ve kentsel oranlarında fazla değişiklik olmamıştır. Fakat, 1950’li yıllardan sonra, ülkemizde ulaşım yollarının ve sanayi faaliyetlerinin gelişmeye başlaması bunun yanında kırsal nüfusun artması ve tarımda makineleşme ile birlikte kente doğru göç olayı başlamıştır.

12 Ülkemizde nüfusumuzun eğitim seviyesi nasıldır?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri Ülkemizde nüfusumuzun eğitim seviyesi nasıldır? Eğitim sosyal göstergeler içinde, ekonominin ihtiyaç duyduğu kaliteli nüfusu yetiştiren temel kaynaktır.

13 Ülkemizde eğitim seviyesini arttırmak için neler yapılmıştır?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri Osmanlı Devleti dönemi boyunca Türk diline uyarlanmış Arap harfleri kullanılıyordu. Fakat öğrenilmesinin zorluğu ve Türkçe'nin yapısına uymayan bir biçime sahip olması nedeniyle okuma yazma bilenlerin sayısı oldukça düşük idi. 1 Kasım 1928 tarihinde Atatürk ve arkadaşlarının çalışmaları sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Latin kökenli Yeni Türk Alfabesi kabul edildi. Ülke genelinde düzenlenen pek çok kampanya, belediye kurslarının açılması, kırsal kesimde kızların okula gönderme çalışmaları sayesinde bu oran her geçen yıl artmaktadır. Ülkemizde eğitim seviyesini arttırmak için neler yapılmıştır?

14 ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri

15 Ülkemizde nüfusumuzun sektörlere göre dağılımı nasıldır?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri ABD, Japonya, İngiltere gibi ekonomik yönden ilerlemiş ülkeler çalışan nüfusun büyük bir bölümü sanayi ve hizmet sektöründe toplanmıştır. Gelişmemiş ülkelerde ise çalışan nüfusun çoğu tarım sektöründe çalışmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında çalışan nüfusun en fazla olduğu ekonomik faaliyet kolu tarımdır Ancak günümüzde tarım sektöründe çalışanların nüfusu oranı azalırken sanayi ve hizmetler sektöründe çalışanların arttığı görülür. Bu durum Türkiye’nin hızla sanayileşme ve kalkınma yolunda olmasının doğal sonucudur. Ayrıca sanayi ve hizmet sektörünün gelişimi kırsal kesimden kentlere doğru göçe neden olmuştur. Bu durum, tarım sektöründe çalışan nüfus oranının azalmasına neden olmuştur. Ülkemizde nüfusumuzun sektörlere göre dağılımı nasıldır?

16

17


"ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları