İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Advertisements

İş Sağlığı & Güvenliği Kurulu Bilgilendirme Toplantısı
BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK SEVESO BİLDİRİMİ Bilindiği üzere endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan büyük endüstriyel kazaların.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
4857 SAYILI İŞ KANUNU MADDE 77 İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları.
MESLEK HASTALIKLARI.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İş Teftiş Kurulu Başkanlığı TUZLA ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK ESASLI PROGRAMLI TEFTİŞ.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
6331 SAYILI İSG KANUNU TEFTİŞE HAZIRLIK
SAĞLIK PERSONELİNİN ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA HAKKI
“Sağlıklı ve güvenli bir işyeri için doğru çözümler”…
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
PATLAYICI ORTAM BULUNAN TESİSLERDE PROJELENDİRME ve RUHSAT İŞLEMLERİ
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNUN YÜKÜMLÜLÜKLERİ.
ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER
İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI. Yürürlükteki Mevzuat  22 Mayıs 2003 tarihinde kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu 77 ila 90 arasındaki 13 madde, iş güvenliğini.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İNSAN KAYNAKLARI
İŞYERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ORGANİZASYONU
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
YAPEX-2014 YAPI FUARI ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI (EMO) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMA AÇIKLAMALARI 14 KASIM 2014.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Yürürlükteki Mevzuat çerçevesinde
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
AKSARAY İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
İzmit İlçe MEM.İSG Koordinatörleri
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
GENEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
OKULLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ VE İŞLEM BASAMAKLARI
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI SEFER ERKEÇOĞLU ŞUBE MD./İŞVEREN VEKİLİ.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ KAZALARINI ÖNLEME TEDBİRLERİ
T.C. Sa ğ lık Bakanlı ğ ı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sa ğ lık Bakanlı ğ ı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETİNİN YÜRÜTÜLMESİ.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
İŞ GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN YAPILMASI GEREKLİ KONTROLLER DÜZENLENECEK BELGE FORM ve RAPORLAR FİRMA ADI.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI OCAK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI OLUŞUMU EĞİTİMİ VE ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ.
Ünite 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
1. isgsis Nedir ? 2. isgsis Özellikleri 3. Kurumunuzda İSGSİS.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İŞYERI BILGI YÖNETIM SISTEMI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Ankara, 2017.
İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ MEVZUATI
İŞYERI BILGI YÖNETIM SISTEMI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Ankara, 2017.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
Sunum transkripti:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Güngör AKALIN Tekstil Mühendisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi

NEDEN İŞ ŞAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK GEREKLİ?

TARİH: 17 MAYIS 2010

Zonguldak ilinin Kilimli beldesindeki Taşkömürü Kurumuna ait Karadon Müessese Müdürlüğü'nün kömür ocağında kaza meydana geldi. Yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında 30 işçi göçük altında kaldı. Yapılan çalışmalar sonucu 20 Mayıs 2010 tarihinde 28 işçinin cesedine ulaşıldı.

TARİH: 3 ŞUBAT 2011

ANKARA OSTİM Sanayi Sitesi'nde gün içinde yaklaşık 9 saat arayla iki ayrı patlama meydana geldi. İlk patlama sabah saat 11.00'de meydana gelirken, 7 kişi öldü, 34 kişi yaralandı. İkinci patlama ise 19.30'da gerçekleşti. Son patlamada 10 kişi hayatını kaybederken, 8 kişi ise yaralandı.

TARİH: 12 MART 2012

11 İşçi Şantiyede Yanarak Öldü Marmara Park alışveriş merkezinin inşaat şantiyesinde, işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda yangın çıktı, 11 işçi hayatını kaybetti. Şantiye şefi dahil beş kişi gözaltına alındı.

TARİH: 23 KASIM 2012

SAMSUN'da Tekkeköy İlçesi’nde kurulu Eti Bakır İşletmeleri’nde yapımı süren amonyak tankının 300 tonluk kapağı montaj çalışması yapan işçilerin üzerine düştü. Dev kapağın altında kalan 5 işçi yaşamını yitirirken, 1’i ağır 11 işçi de yaralandı.

TARİH: 17 HAZİRAN 2013

ARITMA TESİSİNDE FACİA: 7 İŞÇİ ÖLDÜ !!!!! Muğla'nın Milas İlçesi Güllük Beldesi'ndeki atık su terfi istasyonunda, atık su dolu 7 metre derinliğindeki depoya bakım yapmaya giren işçiler ile dışarı çıkmamaları üzerine merak edip aşağı inen çalışma arkadaşlarından oluşan toplam 7 kişi, metan gazından zehirlenerek öldü.

Kot taşlama, kot kumlama, kotu kumla yıkama olarak adlandırılan işlem nedeniyle şu ana kadar 40 işçi hayatını kaybetti. Kot’u beyazlatmak için kullanılan maddeler, dünyada henüz tedavisi olmayan ölümcül akciğer hastalığı Silikozis’e yol açıyor. 

Tüm Türkiye 2012 yılı SGK İstatistikleri İş kazası Sayısı: 62903 İş Kazası Ölüm:1444 Meslek Hastalığı:533 Meslek Hastalığı ölüm:10 Sürekli iş göremezlik: 2085

İZMİR 2012 yılı SGK İstatistikleri İş kazası Sayısı: 7942 İş Kazası Ölüm:78 Meslek Hastalığı:158 Sürekli iş göremezlik: 170

EUROSTAT 2007 YILI VERİLERİNE GÖRE 100 BİNDE ÖLÜMLÜ İŞ KAZASI ORANLARI ALMANYA 1.8 FRANSA 2.2 İTALYA 2.5 İNGİLTERE 1.3 EU (15 ÜLKE) 2.1 TÜRKİYE 12.3 !!!!!!!!

TÜRKİYE’DE BÜYÜK VE KÜÇÜK İŞLETMELER AÇISINDAN İŞ KAZALARI

TÜRKİYE’DE BÜYÜK VE KÜÇÜK İŞLETMELER AÇISINDAN İŞ KAZALARI

6331 İSG KANUNUNDAN ÖNCEKİ MEVZUAT 4857 Sayılı İş Kanunu Madde:77-89, 78. maddeye bağlı çeşitli yönetmelikler (22.05.2003) İşçi Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü (11.01.1974) Parlayıcı Patlayıcı Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerlerinde ve İşlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük (24.12.1973) Yapı işlerinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü (12.09.1974) Maden ve Taş Ocağı İşletmelerinde ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağ. Ve Güv. Önlemlerine İlişkin Tüzük (22.10.1984)

6331 İSG KANUNUNDAN ÖNCEKİ MEVZUATIN YOL AÇTIĞI SORUNLAR Dağınık Mevzuat Yapısı Yaptırım Yönünden Birbiri ile Uyumsuz Tüzük ve Yönetmeliklerin Varlığı Gelişen teknolojinin gerisinde kalmış Tüzükler İş Kanununun yeterli olmaması nedeniyle çıkarılan yönetmeliklerin Danıştay’ca iptali ve bunun uygulamada sorunlara yol açması

YENİ KANUNUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER Kamu ve özel sektör ayırmadan tüm çalışanlar kapsamda (işçi-memur, beyaz-mavi yaka kavramları yerine çalışan kavramı) İsg hizmetlerindeki sayı sınırının kalkması Çalışanların aktif katılımının sağlanması Ağır ve Tehlikeli işler yönetmeliği yerine tehlike sınıfları

YENİ KANUNUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER Risk değerlendirmesi (çok tehlikeli 2, tehlikeli 4, az tehlikeli 6 yılda bir yenilenme) Ortam ölçümleri (toz, gürültü, titreşim, kimyasal, aydınlatma v.b.) Acil durum planı, yangınla mücadele ve ilkyardım

YENİ KANUNUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER Uzman ve hekime ciddi sorumluluklar yüklenmesi 10’dan az çalışanı olan özel sektör (çok tehlikeli ve tehlikeli sınıf) işletmelerine devlet desteği Osb , iş merkezleri, iş hanı yönetimlerine kurallara uymayan işvereni bakanlığa bildirme yükümlülüğü İş kazası ve meslek hastalığı kayıt ve bildirimi

YENİ KANUNUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER Çalışan temsilcisi Destek elemanı İsg Kurulu asıl-alt işveren ilişkisinin olduğu yerde suistimal önleniyor Yaptırımlar eski kanuna nazaran daha etkili İş durdurma konusundaki bürokratik engeller kalkıyor

YENİ KANUNUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER Büyük endüstriyel tesisler için güvenlik raporu Çalışanların yükümlülükleri arttırılmış Bakanlık ölçüm, kontrol, analiz, osgb, isg eğitim veren kişi ve kurumları denetimi altına alıyor Medya kuruluşlarına ayda en 60 dakika yayın zorunluluğu

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri İşveren İSGH yükümlülüğünü Çalışanları arasından görevlendirerek OSGB’lerden hizmet alarak Şartları sağlaması halinde kendisi yerine getirebilir.

Çalışanların Eğitimi İşe başlamadan önce İş veya ekipman değişikliğinde Yeni teknoloji uygulanması halinde Düzenli aralıklarla tekrarlanır (Çok tehlikeli yılda bir, tehlikeli 2 yılda bir, az tehlikeli 3 yılda bir) Mesleki eğitim (çok teh. ve tehlikeli işlerde) İş kazası ve meslek has. dönüşü Başka işyeri işçisi eğitimsiz çalışamaz Ölçme ve değerlendirme

Çalışan Temsilcisi Seçimle veya seçimle belirlenemediği durumda atamayla, 2-50 Çalışan 1 Temsilci 51-100 Çalışan 2 Temsilci 101-500 Çalışan 3 Temsilci 501-1000 Çalışan 4 Temsilci 1001-2000 Çalışan 5 Temsilci 2001 + Çalışan 6 Temsilci Sendika temsilcisi doğal çalışan temsilcisi

İSG Kayıtları (İSGHY) İSG kayıtları saklanır Kişisel sağlık dosyaları işten ayrıldıktan sonra 15 yıl süreyle saklanır Yeni işverenin yazılı talebi ile dosyanın örneği onaylanarak bir ay içinde verilir

Onaylı Defter ÇİKM, İSGGM veya noterce her sayfası mühürlenerek onaylanmış Bir adet sayfaları numaralı bir asıl, iki kopyalı

Onaylı Defter İGU ve İH tespit, tavsiye ve gerekli gördüğü konuları yazar imzalar Yazılanlar işverene tebliğ edilmiş sayılır İstenildiğinde iş müfettişlerine gösterilir

İş Güvenliği Uzmanları Bir Üst Sınıfta Çalışabilir (Geçici 4.Madde) Çok Tehlikeli İşyeri B Sınıfı (4 yıl) Tehlikeli İşyeri C Sınıfı (3 yıl)

İş Güvenliği Uzmanları Üç yıllık tecrübe ve (C) veya (B) sınıfı İG Uzmanlık belgesine sahip olanlar Kendi meslek dallarına uygun işlerin yapıldığı tüm işyerlerinde görevlendirilebilir Danıştay Yürütmeyi Durdurdu

İSGH Yürürlük Tarihleri 50’den az çalışanı olan, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde Temmuz 2013’den itibaren görevlendirilir. Torba Yasa: Ocak 2014

İSGH Yürürlük Tarihleri İG Uzmanı, İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli Kamu kurumları 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerinde Temmuz 2014’den itibaren Torba Yasa: Temmuz 2016

SAHA DENEYİMLERİMİZ VE TAVSİYELERİMİZ İşini iyi yapan profesyonellerle çalışmak (isg uzman, hekim, işveren, kontrol raporu hazırlayan yetkililer, raporlar tse standartına uygun mu, cendere, kazanın tepesine çıkıyor mu?) İsg kurul kararlarının uygulanması Onaylı defterde yazan tedbirlerin uygulanması Kontrol raporlarında yazan eksikliklerin tamamlanması, yeni rapor alınması Ortam ölçümleri, yetki almış akredite kuruluş, üretim kapasitesiyle oynamayın, iş müfettişi red yetkisi

SAHA DENEYİMLERİMİZ VE TAVSİYELERİMİZ Hatalı davranmakta ısrar eden çalışanların uyarılması, tutanak altına alınması Güvenlik donanımlarının sürekli kontrolü, uzmanın denetimlerinde onaylı deftere işlenmesi Elektrik güvenlik ekipmanlarına (kaçak akım rölesi, termik röle v.b.) ve topraklamalara önem verilmesi, şüpheci olun, uçak örneği Çalışanlara insiyatifi en az şekilde bırakmak, daha iyi güvenlik donanımları varsa eskisi ile değiştirmek

SAHA DENEYİMLERİMİZ VE TAVSİYELERİMİZ Toplu koruma yöntemlerine öncelik vermek Basınçlı tüpler ve kimyasallar için ayrı depolar yapın Makine koruyucuları (switchler sökülüyor) Koruyucuların görmediği kör noktalar Kimyasalların yayılmasını, birbiri ile reaksiyona girmesini önleyici tedbirler, güvenlik uyarılarını levhalama

SAHA DENEYİMLERİMİZ VE TAVSİYELERİMİZ Meslek hastalığı yapan maddelerle ilgili özel önlem alın. (Kaynak dumanları, kurşun, civa, krom, kadmiyum, nikel, trikloretilen, pamuk tozu, meşe ve kayın gibi sert ağaç tozları, izopropil alkol, benzen, toluen,vinil klorür, metil alkol, ksilen, hidrojen sülfür v.b. ) Boya mikserlerin kapakları açık çalışmayın, boya mutfağına iyi havalandırma yapın Kimyasal tankların çevresine taşma havuzu Arıtma tesislerinde, kanalizasyonlarda metan ve hidrojen sülfür gazı tehlikesi

SAHA DENEYİMLERİMİZ VE TAVSİYELERİMİZ Tehlikeli sıvı içeren kimyasal tankları (örnek: gıda sektörü için amonyak tankları) tahribatsız muayene yöntemi ile kontrol ettirin Tehlikeli gaz kaçakları için uygun noktalara dedektör koyun (CO, NH₃, LPG, Doğalgaz, CH₄) Korozif maddeler (NaOH, H₂SO₄ v.b.) için kkd ve göz-boy duşu bulundurun Korozif maddeleri mümkünse toz yerine sıvı olarak kapalı kaplarda alın. (örnek: NaOH)

SAHA DENEYİMLERİMİZ VE TAVSİYELERİMİZ Mümkünse daha tehlikesiz ekipman veya kimyasal kullanın (ör: temizlik işinde tiner yerine organik bazlı terpenlerin kullanımı, parlama noktası daha yüksek yağ kullanma, pamuk balyaları için yandan tutuşlu forklift kullanma v.b.) Sürekli kaynak işi yapıyorsanız sabit bir alan belirleyip yekpare tüpler yerine manifoldlu tüp demetleri kullanın Basınçlı gaz tüpleri yerine mümkünse kriyojenik tank kullanın

SAHA DENEYİMLERİMİZ VE TAVSİYELERİMİZ Oksijen tüplerinin yağlı elle tutulmamasına dikkat edin İşletme içindeki boruları içinden geçen maddeye göre boyayın Boruların değişimi veya tamiri esnasında kaynak işleminde tedbir alın (civardaki hatların kesilmesi, paravana kullanımı) Tüm tehlikeli işlerin yapılmasını çalışma izni sistemine bağlayın, bunu bürokrasi olarak görmeyin İçinde yüksek basınç ve sıcaklık bulunan borulara, tanklara ve vana yerlerine (vana ceketi) mutlaka izolasyon yaptırın Kapalı ortamlarda yapılan işlerde boğucu ve zehirleyici gaz tehlikesi Preslerdeki çift el kumanda tertibatlarına zaman rölesi takın

SAHA DENEYİMLERİMİZ VE TAVSİYELERİMİZ Kestirimci bakım uygulayın Gürültüyü ve titreşimi kaynağında çözmeye çalışın (rulman, mil, şanzıman, yağ değişimi) Trafik ve yürüyüş yollarına önem verin Tehlikeli ekipmanları (vinç,forklift,kazan v.b.) ehliyetli kişilerin kullanmasına özen gösterin Kumanda eden ve tezgah başında çalışan aynı kişi olmalı Tehlikeli iş yapanları uzun süre çalıştırmayın (günde en fazla 7,5 saat)

SAHA DENEYİMLERİMİZ VE TAVSİYELERİMİZ Muayene sonucu sağlık durumu olumsuz olanlar için sık dinlenme araları vererek veya dönüşümlü çalıştırarak maruziyeti azaltın, yada başka işe verin Yük altından geçişleri engelleyin Yüksekten düşme riski (seyyar platform, merdiven, iskele, çatı işleri, şeffaf eternit, emniyet kemeri) Tank mesafeleri, kazan acil durum sensörleri Acil çıkışlar, kılavuz aydınlatma sistemi

SAHA DENEYİMLERİMİZ VE TAVSİYELERİMİZ Yılda en az bir kere acil durum tatbikatı yapın Acil durum planları (çok tehlikeli 2, tehlikeli 4, az tehlikeli 6 yılda bir revize) Acil durum planları (senaryo, eğitim ve tatbikat), risk analizleri gerçekçi olmalı Yangın algılama sistemlerinin doğru seçimi (duman,beam, ısı, alev dedektörleri) İsg maliyetlerini çalışanlara yansıtmayın.

TEŞEKKÜRLER…….