Kronik Nöropatik Ağrıda Spinal Kord Stimülasyonu Uygulaması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEL BACAK AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
Advertisements

BEL veDİZ AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
DİZ AĞRISI VE SIRTTA TUTUKLUK OLAN HASTA AYIRICI TANISI
BOYUN AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
Klinikopatolojik Konferans Nefroloji Dr.Burcu BİLALOĞLU.
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Alan Eğitiminin Yeri ve Önemi
OLGU 1 Dr Fatih Tufan.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
Bel ve Boyun Fıtıkları.
MENİSKUS YIRTIKLARI.
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Yanıklı Hastaya Yaklaşım
HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
BİZ KİMİZ? EVRENSEKİ, Q-RESIDENS İÇİNDE
Kritik bacak iskemisi ve medikal tedavisi
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
AĞRI test.
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
Bakire Hastada Endoservikal Polip İçin Histeroskopi Kullanımı
ARAŞTIRMASININ TANIMI, ÇEVRESİ, TARİHÇESİ
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
DİÜRETİKLİ DİNAMİK BÖBREK SİNTİGRAFİSİ
Akciğerde biriken aşırı, tıbbi tedaviyle düzeltilemeyen, nüks eden ve ciddi solunum sıkıntısı ve ağrıya sebep olan “kanserli ve/veya şilöz sıvının” tedavisinde.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
ONKOLOJİDE AĞRI TEDAVİSİ Dr.Mustafa Akel. Kanser Ağrısı Ağrıyı vücudun doku harabiyetine bağlı olan veya olmayan kişinin geçmiş deneyimleriyle de ilgili.
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (SUNİ SOLUNUM VE GÖĞÜS BASISI)
KANAMALAR.
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi
Cerrahi El Yıkama.
SİNİR GERME TESTLERİ.
VARİS Güncel Tedaviler.
Maç Sonucunun Belirlenmesi
Kronik kalça ağrısında obturator ve femoral sinirlerin artiküler dallarına pulse radyofrekans uygulamaları: vaka serisi Birzat Emre Gölboyu, Fahrettin.
Results of Single and Multiple Dose Caudal Epidural Steroid Injections for Lumbosacral Sciatica Mustafa Eren Yüncü Mahmut Camlar1, Mustafa Eren Yuncu1,
Bel Ağrılı Hastalarda Transforaminal Anterior Epidural Steroid Enjeksiyonunun Etkinliğinin ve Girişimsel Tedavinin Yaşam Kalitesine Etkisinin Retrospektif.
Trigeminal neuralgia underwent radiofrequency thermocoagulation
Uz.Dr.Tamer KUZUCUOĞLU BAŞARISIZ BEL CERRAHİSİNDE UYGULANAN EPİDURAL STEROİD İNJEKSİYONLARININ HASTA MEMNUNİYETİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ         
Yıllarında Kliniğimizde Diffüzyonal Patch (Artcure) Uygulanan Hastaların Retrospektif Olarak Analizi OP. DR. ADNAN Y. DEMİRCİ SAĞLIK BİLİMLERİ.
Ramsey Hunt Sendromlu İki Hastada Ağrı Tedavisi Yaklaşımı ve Sphenopalatin Ganglıon Bloğu Deneyimimiz Hatice GÜMÜŞ, Birzat Emre GÖLBOYU, Fahrettin KIRÇİÇEK,
DİZ KİREÇLENMELERİNDE SÜLÜK TEDAVİSİ, FİZİK TEDAVİDE UYGULANAN TENS TERAPİSİ KADAR ETKİLİ OLABİLMEKTEDİR* *
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
LOMBER RADİKÜLER AĞRIDA MULTİFONKSİYONEL EPİDURAL ELEKTROD İLE PULSE RADYOFREKANS İŞLEMİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Gökçenur Güldüren,
GÜLÇİN HACIBEYOĞLU1, SİNAN ULUKAYA1, SEMA TUNCER UZUN2
Şule Arıcan1, Sinan Ulukaya1, Ruhiye Reisli2
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Sinan PEKTAŞ, Mustafa KURÇALOĞLU
* *BEL AĞRISININ TEDAVİSİNDE İNTRAMÜSKÜLER OKSİJEN-OZON TEDAVİSİ.
Kronik Omuz Ağrısı Olan Hastalarda Ultrasonografi Eşliğinde Uygulanan Omuz Eklem içi Steroid + Supraskapuler Sinir Bloğu ile Supraskapuler Pulsed Radyofrekansın.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
KOÜ 11. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Çalıştayı DÖNEM IV
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

Kronik Nöropatik Ağrıda Spinal Kord Stimülasyonu Uygulaması Sinan PEKTAŞ, Mustafa KURÇALOĞLU SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Algoloji Kliniği, Van

Spinal kord stimülasyonu Nöromodülasyon yöntemleri kronik ağrı tedavisinde ağrı yolaklarının dinamik ve/veya fonksiyonel inhibisyonu temeline dayanan uygulamalardır.

SPİNAL KORD STİMÜLASYONU -ENDİKASYONLAR Başarısız bel cerrahisi sendromu (FBSS) Kompleks bölgesel ağrı sendromlarında Periferik nöropatik ağrı İskemik ağrılar Anjina Fantom ekstremite ağrısı Postherpetik nevralji Kök yaralanma ağrısı Parsiyel spinal kord yaralanması sonrası ağrı

SCS Etki Mekanizmaları Kapı-kontrol teorisi (A-beta lifler) Spinotalamik traktusta inhibisyon Santral inhibitör mekanizmalarda aktivasyon Supraspinal ağrı inhibisyonu Sempatik inhibisyon Nöromodülatif mekanizmalar ??? vs.

Lead Yerleşimi Kalça T9 Diz-uyluk T9-T10 Bacaklar ayak- bileği T11-T12 Ayak T12, L1

Olgu 51 yaş erkek hasta 9 yıl önce lomber disk hernisi nedeniyle 2 kere lomber spinal cerrahi ve stabilizasyon (L4-S1) uygulanmış. İdrar inkontinansı nedeniyle mesaneye temiz aralıklı kateterizasyon yapıyor. Sol alt extremitede düşük ayak nedeniyle AFO kullanıyor.

Olgu Özellikle sol alt extremitede (en çok ayağa lokalize) şiddetli yanma, elektriklenme, iğnelenme, şimşekleme şeklinde nöropatik ağrı yakınması (VAS:9-10) mevcuttu.

Olgu Dış merkezde epidural steroid tedavisinden ve fizik tedavi uygulamalarından fayda görmemiş. Hastaya kliniğimizde Haziran 2017'de lomber sempatik blok yapıldı. 24 saatlik ağrı şiddetinde %60-70 azalma olması üzerine sol L2 ve L3 seviyelerinden 75 C°de 2'şer dakika süreyle lomber sempatik radyofrekans termokoagülesyon işlemi uygulandı fakat yeterli analjezi sağlanamadı.

Olgu Medikal tedavide pregabalin 600mg/gün, tramadol 200-400 mg/gün, oksikodon 40 mg/gün, amitriptilin 10 mg/gün kullanıyor. Ağrısı nedeniyle uyku kalitesi bozuk Hastaya spinal kord stimülatör tedavisi planlandı.

SCS teknik Ağustos 2018 tarihinde kliniğimiz algoloji ameliyathanesinde hafif sedayon uygulandı. L2-L3 intervertebral aralığından girilerek T12 ve L1 sol paramedian posterior epidural aralığa (8 kontakt elektrot Medtronic) yerleştirilerek deneme sürecine başlandı.

SCS proğramları/parametreler Yatarken Yürürken Pulse Width:450 µs Rate:60Hz Amplitude:1.6V Pulse Width:480 µs Rate:60Hz Amplitude:1.8V

Olgu 1 hafta sonraki kontrolünde ağrılarının belirgin olarak azaldığını belirtti. Ağrı şiddeti NRS:3 Deneme süresinde hastanın opioid tedavisi ve amitiriptilin tedavisi kademeli olarak stoplandı. Uyku düzeninin iyileştiğini belirten hastanın deneme periyodu müspet olarak kabul edilerek hastaya Eylül 2018'de SCS kalıcı pili takıldı. Hasta halen medikal tedavi olarak pregabalin 600mg/gün kullanmaktadır.

Sonuç olarak Spinal kord stimülasyonu yöntemi teknik olarak zor, zahmetli bir yöntem olmanın yanısıra yüksek maliyetli bir işlemdir. Doğru hastada maliyet etkindir. Tüm diğer medikal, fiziksel tıp uygulamaları ve girişimsel işlemlerden fayda görmemiş, belirgin psikolojik bozukluğu olmayan hastalarda uygulanması düşünülmelidir.

Teşekkür ederim…