Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

STORAGE BÜŞRA KARADENİZ 1141602002.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "STORAGE BÜŞRA KARADENİZ 1141602002."— Sunum transkripti:

1 STORAGE BÜŞRA KARADENİZ

2 STORAGE NEDİR? Bilgisayar içerisinde storage, bilgisayarın işlemcisi tarafından elektromanyetik veya optik bir yapıdaki veriye ulaşımın sağlandığı konuma verilen addır. İki tür kullanımı söz konusudur.

3 Storage sıklıkla bilgisayara bağlanan cihazlar ve veriler anlamına gelmektedir. Bu işlemler girdi çıktı yöntemleri aracılığıyla yapılır.Bunlar, sabit sürücüler,teyp sistemleri ve diğer türde depolama cihazları olabilirler.İçlerinde bilgisayar hafızası veya diğer iç bilgisayar alanları barındırmazlar.

4 Daha kurumsal bir kullanımda, depolama alanları ikiye ayrılırlar:
hafızasında veriyi tutan birincil depolama alanı (bazen RAM olarak da adlandırılır) Girdi çıktı operasyonlarına ihtiyaç duyan sabit sürücülerinde, teyp cihazlarında ve diğer cihazlarda veri barındıran ikinci depolama cihazları gibi. Birincil depolama sistemleri ikinci depolama sistemlerine göre çok daha hızlı şekilde erişim sağlanabilen sistemlerdir. Bunun nedeni depolama cihazlarının doğası veya depolama cihazının işlemciye olan yakınlığıdır. Diğer bir taraftan, ikincil tür depolama yapıları birincil türlere göre çok daha fazla veri depolayabilirler.

5 AĞ STORAGE TEKNOLOJİLERİ
Ağ storage teknolojilerinin etkin bir şekilde kullanılması herhangi bir storage yönetimi sürecinin oldukça önemli bir parçasıdır. Temeline sabit sürücüleri alan veya diğer tipteki yerel storageler iş yerlerindeki kritik verileri korumak için basitçe yeterli değildir. Ağ storage iş serverlerı ve PC’ler tarafından üretilen veriye ev sahipliği yapmak için kullanılabilirken ayrıca  veri koruması için ihtiyaç duyulan temeli de sağlamaktadır.

6 STORAGE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
NAS( Network Attached Storage-Ağa Bağlanabilen Depolama Ünitesi) NAS uygulamaları, yerel bir ağ içerisinde dosyalara erişim sağlanmasını ve verilerin depolanmasını temin etmek üzere ayarlanmış serverlardır. Bu uygulamalar yazılım olarak da geliştirilmiş uygulamalardır. NAS cihazları LAN aracılığıyla birden çok server veya PC için verilere erişim imkanı tanır ve bu işlem için Ethernet teknolojisini kullanır. NAS ayrıca fiber optik kablolar ve SCSI tabanlı switchlerle ek depolamaların da yapılmasını sağlar.

7 DAS(Doğrudan Bağlantılı Depolama – Direct Attached Storage)
Servera direkt bağlı olarak çalışır.Arada hub, switch, router gibi ek donanımlara gerek duymadan bağlı tutacağınız serverın diski gibi çalışır.DAS’ın en yaygın örneklerinden birisi dışarıdan laptop veya masaüstü bilgisayarlara bağlanan depolama alanlarıdır.Yani harici hard disklerdir.  DAS terimi diğer ağ depolama yöntemleri olan SAN ve NAS cihazlarından ayırmak üzere tanımlanmış bir terimdir.

8 SAN(Storage area network-Depolama alan ağı)
Storage alan ağı (SAN) yapısı bir ağ içerisindeki birden fazla serverı içerisinden bir veya birden fazla depolama dizisi barındıran merkezi bir disk depolama alanına bağlar. SAN sistemleri sistem yönetimini ve veri yedekleme işlemlerini büyük oranda geliştirir. Ayrıca tüm ağın verisinin ayrı ayrı değil de tek bir kaynak gibi davranmasını sağlar. SAN sistemleri veri depolama işlemlerini birden fazla serverı diziler şeklinde fiber optik kablolarla veya diğer tür network switchleri ile birbirlerine bağlayarak  temin eder.

9 Tape Backup Bir depolama ünitesinden çok yedekleme çözümü olsa da tape backup ünitesine de kısaca değinmekte fayda var. Tape Backup  eskiden radyolarda bulunan kasetlere benzeyen ve yine kaset olarak adlandırdığımız tipte diskler barındırırlar ve bu disklere veriler yazılarak backup  alınmasını sağlarlar.Her ne kadar tercih edilmeyen bir teknoloji gibi görünse de günümüzde oldukça kapasiteli kasetler bulunmakta ve maliyet açısından fayda sağlamaktadırlar.

10 DAS, SAN ve NAS arasındaki farklar nelerdir
DAS, SAN ve NAS arasındaki farklar nelerdir? Bilgisayarların ilk zamanlarında, DAS tercih edilebilecek tek depolama yöntemiydi. Hatta DAS yani doğrudan bağlantılı depolama terimi geleneksel depolama sistemleri ile SAN ve NAS cihazları gibi geleneksel olmayan depolama yöntemlerini birbirlerinden ayırabilmek için sonradan oluşturulmuş bir terimdi. NAS (ağ bağlantılı depolama sistemi) bir ağa bağlı olan son kullanıcılar için dosya seviyesinde paylaşım ve depolama imkanı sunmaktadır. NAS’ın DAS’a göre avantajı çok sayıda kişi için dosya paylaşma yöntemini basitleştirerek klasik dosya server’larına göre daha hızlı bir performans sunmasıdır. SAN (depolama alan ağı) bir veri merkezindeki server’lar için blok- seviyesinde depolama sağlayan ağ depolama sistemlerine referans vermektedir. Çok sayıda server’ı bulunan büyük işletmeler için, SAN, DAS’a göre daha iyi performans ve esneklik sağlar. Bununla birlikte SAN donanımları daha pahalıdır. Çoğu SAN ve NAS cihazları DAS cihazları olarak da kullanılabilmektedir. Aralarındaki temel fark doğrudan server’a mı bağlandıkları yoksa router ve switch’ler aracılığıyla ağa mı bağlandıklarındadır.

11 KAYNAKÇA: https://serkanhancioglu
KAYNAKÇA: nelerdir/ nelerdir/


"STORAGE BÜŞRA KARADENİZ 1141602002." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları