Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sinan PEKTAŞ, Mustafa KURÇALOĞLU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sinan PEKTAŞ, Mustafa KURÇALOĞLU"— Sunum transkripti:

1 Sinan PEKTAŞ, Mustafa KURÇALOĞLU
SİYATİK SİNİR HASARINA BAĞLI NÖROPATİK AĞRININ ÇOKLU SEVİYE DORSAL ROOT GANGLİON PULSE RADYOFREKANS İLE TEDAVİSİ: OLGU SUNUMU Sinan PEKTAŞ, Mustafa KURÇALOĞLU SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Algoloji Kliniği, Van 15. Ulusal Ağrı Kongresi, Belek Antalya, 2018

2 SİYATİK SİNİR HASARI En sık nedeni intramusküler gluteal enjeksiyonlar
2. en sık neden kalça artroplastisi Çocuklar, yaşlılar ve düşük kilolularda görülme sıklığı artar. Ekonomik olarak daha fakir ve gelişmekte olan ülkelerde, yetersiz eğitimli veya niteliksiz personel tarafından uygulanan intramüsküler enjeksiyonlar nedeniyle daha yüksek oranda görünmektedir. Plewnia C, Wallace C and Zochodne D. Traumatic sciatic neuropathy: a novel cause,local experience, and a review of the literature. J Trauma 1999; 47: 986–991 Miller MA and Pisani E. The cost of unsafe injections. Bull World Health Organ 1999; 77:808–811.

3 SİYATİK SİNİR VE İNTRAMUSKÜLER ENJEKSİYON
Sinir hasarında direk iğnenin travmatik etkisi İntranöral enjeksiyon İlacın nörotoksik etkisi İskemi gelişmesi Skar dokusuna bağlı sekonder konstriksiyon Hasar sonucu sıklıkla nöropatik ağrı ile birlikte değişik derecelerde motor ve duyusal defisit gelişir.

4 SİYATİK SİNİR HASARI Periferik sinir hasarı sonrası DRG hücre gövdelerine trofik maddeler aksoplazmik olarak taşınır. DRG ‘de çeşitli iyon kanallarında ve membran reseptörlerinin sentez ve dağılımında değişiklikler görülür Akson hasarı sonrası hasarlı bölgede ve hasarla ilişkili DRG ‘ ektopik deşarj meydana gelir.

5 Nöropatik ağrı Medikal tedavi sınırlı hastada etkili olabilmektedir.
Girişimsel tedavide sıklıkla periferik sinir blokları sempatik bloklar spinal enjeksiyonlar radyofrekans uygulamaları (DRG, periferik sinir) spinal kord stimülasyon tedavileri uygulanmaktadır.

6 Olgu 59 yaş, 56 kilo, 173 cm boyunda erkek hasta sol gluteal intramusküler analjezik ilaç enjeksiyon sonrasında SSH gelişmiş. 3. ay elektromyografide sural sinir uyartılamamış, gastrokinemius kasında ağır derecede denervasyon olduğu görülmüş. Medikal tedavide pregabalin 600mg/gün, amitriptilin 10-25mg/gün kullanmakta Ağrı şiddeti VAS:9 olarak değerlendirildi. Bir dönem 200mg/gün tramadol oral olarak kullandı daha sonra yan etkiler nedeniyle stoplandı.

7 Olgu Hastaya ilk olarak siyatik sinir bloğu (8mg deksametazon, 20mg bupivakain 10ml volüm ile) yapıldı, ağrıda 24 saatlik %50 azalma sağlandı. Ardından epidural steroid (deksametazon, bupivakain) ve lomber sempatik blok tedavileri uygulandı fakat yeterli ağrı palyasyonu sağlanamadı. Hastaya L4,L5,S1 DRG PRF (42°C, 2Hz, 20 mikrosaniye, 240 saniye süre ile) uygulandı. PRF sonrası 3-4 ay süresince ağrı şiddetinde % azalma (VAS:4) sağlandı. Bu süre içerisinde medikal tedavide değişiklik yapılamadı. Hastanın 5. ay değerlendirmesinde ağrısının giderek artığı (VAS:6-7) belirtildi.

8 DRG Pulse Radyofrekans
Etki mekanizmasında herşeye hakim değiliz. PRF'nin, C-fos ekspresyonundaki değişiklikleri tetiklediği düşünülmektedir, bu da afferent C fiberlerinden daha az santral eksitasyon ile sonuçlanabilir. Van Zundert J, de Louw AJ, Joosten EA, Kessels AG, Honig W, Dederen PJ, Veening JG, Vles JS, van Kleef M. Pulsed and continuous radiofrequency current adjacent to the cervical dorsal root ganglion of the rat induces late cellular activity in the dorsal horn. Anesthesiology 2005; 102: Sinaptik iletimde değişim nöromodülatör etki.

9 Sonuç PRF tedavisi etki mekanizması tamamen bilinmesede kronik ağrılarda, nöropatik ağrılarda, radiküler ağrı gibi durumlarda sıklıkla uygulanan nöromodülatif bir tedavidir. Sonuç olarak; periferik sinir hasarı sonrası nöropatik ağrı tedavisinde DRG PRF tedavisi olgunun ağrı şiddetini anlamlı düzeyde azaltmış, uyku ve yaşam kalitesini arttırmıştır.

10 Teşekkür ederim.

11


"Sinan PEKTAŞ, Mustafa KURÇALOĞLU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları