Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Şule Arıcan1, Sinan Ulukaya1, Ruhiye Reisli2

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Şule Arıcan1, Sinan Ulukaya1, Ruhiye Reisli2"— Sunum transkripti:

1 Şule Arıcan1, Sinan Ulukaya1, Ruhiye Reisli2
Gebe ve Kolda Ateşli Silah Yaralanması Olan Hastada Ulnar Sinir Blok ve Radyofrekans Uygulaması Şule Arıcan1, Sinan Ulukaya1, Ruhiye Reisli2 1Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, KONYA 2Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Algoloji BD, KONYA

2 GİRİŞ Ultrason rehberliğinde periferik sinir blok ve radyoablasyon uygulamaları yaygın olarak ağrı yönetiminde kullanılmaktadır. Gebelik sürecindeki bir hastanın tedavisi planlanırken fetus, anne veya hamilelik sürecine zararlı olabilecek yöntemlerden kaçınılır. Bu nedenle oral veya intravenöz medikal tedavi yerine hedefe yönelik, lokalize etkili, sinir bloğu uygulaması hem klinisyene hem de hastaya rahatlık sağlar.

3 AMAÇ Ateşli silah yaralanması nedeniyle eksternal fiksatörü olan ve kolda şiddetli ağrı tarifleyen gebe hastada unlar sinir blok ve pulse RF deneyimimizi sunmayı amaçladık.

4 OLGU 35 yaşında 15 haftalık gebe işlem odasına alındı monitorize edildi ve oksijenizasyonu sağlandı. 18 MHz linear US probu olekranon fossanın 4 cm proksimaline yerleştirilerek sinirin yeri sonoanatomik olarak tespit edildi. Nörostimülatöre bağlanan 50 mm uzunluğundaki 22 G yalıtılmış blok iğnesi in-plane yaklaşım ile lateralden mediale yönlendirildi. 5 ml % 2.5 bupivakain aralıklı aspirasyon ile sinir etrafına dağılımı US ile gözlemlenerek enjekte edildi.

5 OLGU Diagnostik Ulnar sinir blok sonrasında 2 gün ağrısı olmayan hastaya pulse RF yapılması planlandı. Aynı teknikle US ile sinir lokalizasyonu belirlendikten sonra 42° C'de 3 kez 5 dakika ara ile sinire Pulsed RF tedavisi uygulayarak RF lezyonları oluşturdu. Pulsed RF uygulaması sonrası sinire 2 ml lokal anestezik olarak bupivakain % 2.5 enjekte edildi.

6 BULGULAR Hasta Pulse RF sonrası VAS ;2 olarak medikal tedavi önerilmeden taburcu edildi. Hasta 2 ay sonra 4. ve 5. parmak lokalizasyonunda ağrısının olması üzerine tekrar başvurdu. Daha distal bölgede lokalize ağrısı olması üzerine daha aşağı bölgeden unlar sinire pulse RF uygulandı. Hasta VAS;0 olarak taburcu edildi. Bloklar esnasında herhangi bir komplikasyon gelişmedi.

7 TARTIŞMA Non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) plasentayı geçerek fetüste önemli teratojenik etkilere neden olabilmektedir. Bazı NSAİİ 1. ve 2. trimesterda B ya da C olmasına rağmen son trimesterda D kategorisindedir. Bu ilaçların kullanımı özellikle 3. trimesterde önerilmez.

8 TARTIŞMA Opioid analjezikler ise daha çok C ve D kategorisinde bulunmaktadır. B veya C kategorisinde olanlar uzun süreli kullanımda FDA tarafından D kategorisinde değerlendirilmektedir. Pregabalin ve Gabapentin ise C kategorisinde yer almaktadır.

9 TARTIŞMA Parasetamol gebelikte en sık kullanılan ve en çok güvenilir olan analjezik olmasına karşın hastamızda yeterli analjezi sağlayamamıştır.

10 SONUÇ Medikal tedavinin uygulanamadığı durumlarda ağrı tedavisinde periferk sinir bloğu ve bu sinire Pulse RF uygulaması güvenli ve etkin bir yöntemdir.


"Şule Arıcan1, Sinan Ulukaya1, Ruhiye Reisli2" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları