Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİZ KİREÇLENMELERİNDE SÜLÜK TEDAVİSİ, FİZİK TEDAVİDE UYGULANAN TENS TERAPİSİ KADAR ETKİLİ OLABİLMEKTEDİR* *https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27535276.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİZ KİREÇLENMELERİNDE SÜLÜK TEDAVİSİ, FİZİK TEDAVİDE UYGULANAN TENS TERAPİSİ KADAR ETKİLİ OLABİLMEKTEDİR* *https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27535276."— Sunum transkripti:

1 DİZ KİREÇLENMELERİNDE SÜLÜK TEDAVİSİ, FİZİK TEDAVİDE UYGULANAN TENS TERAPİSİ KADAR ETKİLİ OLABİLMEKTEDİR* * *DİZDEKİ PRİMER OSTEOARTRİTİN TEDAVİSİNDE TIBBİ SÜLÜK VE TENS TEDAVİSİNİN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: RANDOMİZE KONTROLLÜ BİR ÇALIŞMA AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, diz osteoartriti tedavisinde sülük tedavisinin etki süresi ve semptom rahatlama süresi açısından etkilerini değerlendirmek ve bu sonuçları transkutanöz elektriksel sinir uyarımı (TENS) tedavisi ile karşılaştırmaktır. ARAÇ VE YÖNTEMLER: Bu çalışma prospektif, tek merkezli, randomize, tek kör ve paralel grup çalışması olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya 46 sülük grubunda ve 44 TENS grubunda olmak üzere toplam 90 hasta dahil edildi. Primer sonuç ölçütleri , 0, 21 ve 180. günlerde görsel analog skalada (VAS) ve Western Ontario ve McMaster Üniversiteler Osteoartrit Endeksinde (WOMAC) ağrı skorları olarak ölçüldü. İkincil sonuç ölçümleri , WOMAC skorlarının alt grupları olarak ölçüldü. Etkilenen dizlere, 3 hafta boyunca haftada bir, beş sülük uygulandı. SONUÇLAR: VAS ağrı skoru, her iki grupta da 21'inci günde değerlendirmede benzer bir düşüş gösterdi (p <0.001). Her iki grupta VAS ağrı skorunun değişim seyri gruplar arası karşılaştırmada benzerdi. TENS tedavisi grubunun uzun dönem faydaları sülük tedavisi grubundan biraz daha fazlaydı. Her iki tedavi grubunda WOMAC'ın tüm alt skorları benzer bir düşüş gösterdi (p = 0.819). Çalışma boyunca bu düşüş her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlıydı (p <0.001). SONUÇ: Sülük tedavisi, diz osteoartriti olan hastalarda semptomları hafifletir ve diz osteoartritinin yönetiminde TENS tedavisi kadar etkilidir. Bu tedavi, diz osteoartritinin cerrahi olmayan tedavisi için ek veya alternatif bir tedavi olma potansiyeline sahiptir.

2

3 SÜLÜĞÜN SALGISINDAN ÜRETİLEN TOPİKAL JEL, DİZ KİREÇLENMELERİNDE AĞRILARI AZALTIP, HASTANIN HAREKET KABİLİYETİ VE YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRMAKTADIR* * *DİZ OSTEOARTRİTLİ HASTALARDA TOPİKAL JEL HALİNE GETİRİLMİŞ TIBBİ SÜLÜK (HİRUDO MEDİCİNALİS) TÜKÜRÜK EKSTRESİNİN ETKİNLİĞİ: RANDOMİZE BİR KLİNİK ÇALIŞMA. ÖZET: Lipozom bazlı jeldeki sülük tükürük ekstresi (LSE), osteoartritin (OA) belirtilerini ve semptomlarını gidermek için ek bir tedavi olarak kullanıldı. Tıbbi sülük tükürüğü ekstrakte edildi ve nano lipozomlar, deri emilimini arttırmak için ilacı formüle etmek için kullanıldı. LSE lipozomal jelin terapötik etkilerini değerlendirmek için bir klinik deneme tasarlandı. Lenquense ve VAS anketleri, 30 gün boyunca bu destek tedavisinin etkinliğinin indeksleri olarak kullanıldı. Anket analizi, bir aylık LSE lipozomal jeli uygulamasından sonra hastaların ağrısının yaklaşık % 50'ye kadar rahatladığını gösterdi; ayrıca eklem iltihabı ve tutukluğundaki azalmaya bağlı olarak hareket aralığı artmış ve hastaların yaşam kalitesi artmıştır (p <0.001). OA hastalarında yenilikçi bir tamamlayıcı tedavi olarak LSE nano ölçekli lipozomal jel, hastanın yaşam kalitesi ve kendi kendine bakım kabiliyeti üzerinde önemli bir etkisi olan, istenen terapötik yaklaşımı sağlar.

4


"DİZ KİREÇLENMELERİNDE SÜLÜK TEDAVİSİ, FİZİK TEDAVİDE UYGULANAN TENS TERAPİSİ KADAR ETKİLİ OLABİLMEKTEDİR* *https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27535276." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları