Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Cerrahi El Yıkama.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Cerrahi El Yıkama."— Sunum transkripti:

1 Cerrahi El Yıkama

2 Cerrahi El Antisepsisi - Tanım
Cerrahi el hijyeni cerrahi girişimler öncesinde ameliyat ekibi tarafından uygulanan alkol bazlı el antiseptiği ile cerrahi el ovalama ya da geleneksel olarak su ve antiseptik ile yapılan el yıkama işlemidir. Cerrahi alan enfeksiyonunun önlenmesi için her iki yöntem de uygundur. Özellikle hızlı etki, zamandan tasarruf, daha az yan etki ve eller su ile durulanırken olabilecek yeniden kontaminasyon riski olmaması gibi çeşitli faktörlerden dolayı alkol bazlı el antiseptiği ile cerrahi el ovalama daha çok desteklenmektedir.

3 Cerrahi El Antisepsisine Hazırlık
Cerrahi el hijyeninin etkili olabilmesi için bazı önlemlerin alınması gerekmektedir.

4 Tırnaklar El tırnakları kısa, temiz ve sağlıklı olmalıdır.
İdeal tırnak uzunluğu parmak uçlarını geçmeyecek (0.64 cm) şekilde tanımlanmıştır. Tırnaklarda oje varsa çıkarılmalıdır. Takma tırnak kullanılmamalıdır. El tırnakları kısa, temiz ve sağlıklı olmalıdır. Uzun tırnaklar taşıma ve pozisyon verme sürecinde hastanın yaralanmasına neden olabileceği gibi ameliyat sırasında eldivenin yırtılma riskini arttırabilir.

5 Deri Bütünlüğü Kütikül, eller ve önkolda açık lezyonlar ve deri bütünlüğünde bozulma olmamalıdır.

6 Nemlendirici Nemlendirici kullanılacak ise, enfeksiyon kontrol uzmanları tarafından enfeksiyon kontrol uygulamalarını temel alan bir nemlendirici seçilmelidir.

7 Takı Cerrahi el antisepsisi uygulanmadan önce yüzükler, saatler ve bileklikler çıkarılmalıdır. El hijyeni sırasında yüzük, saat ve bileklikler mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını engeller. Tüm takıların eller ve önkoldan çıkarılması, antimikrobiyal ajan ile tüm cildin temasına izin verir.

8 Yıkanma Lavabosu Yıkanma lavabosu ameliyat salonunun yanında olmalı ve sadece cerrahi el yıkama için kullanılmalıdır. Kontaminasyon riskini azaltmak için yıkanma lavabosu ayakla, dizle ya da fotoselli olarak kontrol edilebilir olmalıdır. Lavabo suyun sıçramasını engelleyecek şekilde tasarlanmış olmalıdır.

9 Antiseptik Ajan Seçimi
Cerrahi el antisepsisi için ya Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (U.S. Food and Drug Administration; FDA) ile uyumlu antimikrobiyal cerrahi el antiseptiği ya da FDA uyumlu, kalıcı ve kümülatif etkisi belgelenmiş alkol bazlı el ovma ajanı kullanılmalıdır. Ayrıca bu antiseptik sağlık hizmetleri enfeksiyon kontrol komitesi tarafından onaylanmış olmalıdır.

10 Cerrahi El Antisepsisine Başlamadan Önce;
Eller düz sabun ya da antimikrobiyal ajan ile akar su altında yıkanmalıdır. Her iki elin tırnak altlarındaki debris akar su altında, tek kullanımlık tırnak temizleyicisi ile temizlenmelidir.

11

12 Cerrahi El Yıkama Protokolü

13 Cerrahi El Yıkama Protokolü
Onaylanan cerrahi el antiseptiği üretici firmanın önerdiği miktarda ele alınır. Islak el ve ön kola antimikrobiyal ajan uygulanır. Bazı üretici firmalar yumuşak, tahriş etmeyen sünger kullanımını önerebilir.

14 Cerrahi El Yıkama Protokolü
Parmaklar, el ve kolun dört tarafını etkili bir şekilde yıkanır. Bu işlem diğer taraftaki parmaklar, el ve kol için tekrar edilir. Üretici firma önermişse bu işlem bir kez daha uygulanır.

15 Cerrahi El Yıkama Protokolü
Eller dirseklerden yukarıda ve ameliyat giysisinden uzak tutulur. Kullanılan süngerler uygun kaplara atılır. Ameliyathanede steril eldiven giymeden önce el ve kollar steril havlu ile kurulanır.

16 Alkol Bazlı Solüsyonlar
Alkol bazlı solüsyonlar ellerdeki bakteri sayısını antimikrobiyal sabunlara göre daha hızlı azaltır. Alkol bazlı el hijyeni ürünleri diğer ürünlerden daha fazla sayıda mikroorganizmayı yok eder ancak kalıcı ve kümülatif etkileri çok değildir.

17 Alkol Bazlı Cerrahi El Antiseptiği ile Cerrahi El Ovalama Protokolü
Eller düz sabun ile yıkanıp tırnak altları temizlendikten sonra eller kağıt havlu ile kurulanır. Alkol bazlı cerrahi el antiseptiği üretici firmanın önerdiği miktarda ele alınır.


"Cerrahi El Yıkama." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları