Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi"— Sunum transkripti:

1 İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi
Sağlık Slayt Arşivi:

2 Özet: Otoimmün sitopeni primer immün yetmezlikli hastalarda kolayca tanımlanabilen fakat tedavisi zor olabilen bir tablodur. Biz immün yetmezlik tabloları olan (yaygın değişken immün yetmezlik, Wiskott-Aldrich sendromu, immün yetmezlik ile kombine otoimmün lenfoproliferatif sendrom, combine immün yetmezlik) 8 çoukta ortaya çıkan otoimmün sitopeni(otoimmün hemolitik anemi,trombositopeni,nötropeni) 1 ile 3 doz arasında değişen Rituximab (antiCD20) ile tedavi ettik.

3 Tedaviye %90 oranında yanıt alındı. Fakat relaps oranı yüksekti (%78)
Tedaviye %90 oranında yanıt alındı. Fakat relaps oranı yüksekti (%78). Sonuç olarak Rituximab immün yetmezlikli çocuklarda otoimmün sitopeni için efektif bir tedavi fakat tedavinin tekrarlayan dozuna ihtiyaç duyulmaktadır.

4 Otoimmün Sitopeni primer immün yetmezlikli hastalarda sık rastlanan bir tablodur. Steroid, splenektomi, anti-D ve intravenöz immünoglobulin tedavide ilk aşamada kullanılmakta fakat yetersiz cevap ve tedaviye bağlı ciddi yan etkiler görülmektedir.

5 Rituximab CD20 antijenine spesifik insan IgG1/k monoklonal antikordur ve in vivo B lenfosit tüketimini indükler. Rituximab kullanımı immün sistemi yeterli ve kemik iliği transplatasyonu sonrası ortaya çıkan otoimmün sitopeni tedavisinde kullanılırdı. Bazı araştırmalar primer immün yetmezlikli çocuklarda da kullanılabileceğini gösterdi.

6 Ocak 2002 ve Mart 2006 tarihleri arasında Rituximab tedavisi alan otoimmün sitopenisi olan primer immün yetmezlikli çocuklar eczane kayıtları yoluyla tanımlandı. Hastaların tüm detayları, tedavi endikasyonları ve tedaviye yanıtları tablo-1 de verildi. Standart tedavide Rituximab haftalık intervallerle 375 mg/m2 den infüzyon şeklinde verildi. Yanıt olarak otoimmünhemolitik anemide Hb için 80 g/l, otoimmüntrombositopenide trombosit sayısında 50x109 /l ve otoimmünnötropenide nötrofil sayımında 10x109 /l artış gözlendi.

7

8 Sekiz hasta (5 erkek 3 kız; yaşları 3 ay ile 15 yaş arasıda, ortalama 7 yaş) çalışmaya alındı.Bunların ikisi yaygın değişken immün yetmezlik, ikisi Wiskott-Aldrich sendromu, ikisi otoimmün lenfoproliferatif sendrom, bir tanesi kombine immün yetmezlik, bir tanesi de tanımlanmamış immün yemezliği olan hastalardırdı. Yedi çocuk önceden yüksek doz IVIG ve/veya steroid tedavisi almıştı,ancak çok az veya hiç yanıt alınamamıştı.8.hastada steroide daha önceden yanıt alınmıştı.

9 Sekiz hasta 21 sitopeni için (5 otoimmün hemolitik anemi, 10 otoimmün trombositopeni ve 6 otoimmün nötropeni) için 14 doz Rituximab aldı. Tüm çocuklarda B hücre sayısı sistematik olarak izlenemedi ve B hücre tüketim hızına yanıt süresiyle ilişkilendirebilmek için veriler yetersizdi. B hücre yüzdeleri için tedaviden önceki 5 aylık seviyelere bakıldı. Önemli bir enfeksiyon geçirmemişlerdi. Ancak bütün çocuklar rituximab başlandığı zaman immünglobulin almıştı.

10 6 çocuk her uygulama için 4 doz rituximab aldı
6 çocuk her uygulama için 4 doz rituximab aldı.Bir çocuk bir uygulama için 3 doz aldı.Bir çocukta da ilk uygulamada 3 doz verildi ancak infüzyon sonrası rahatsızlık oldugu için 2 ve 3.uygulamada tek doz verildi.

11 Sekiz hastanın yedisinde Rituximabın ilk uygulamasında full yanıt alındı. Antitrombosit antikorsuz Wiskott-Aldrich sendromlu bir hastada otoimmünhemolitik anemiye yanıt alındı, ancak trombositopenisi devam ediyordu. Ortalama yanıt süresi üç hafta idi (1-12 hafta).

12 Bir hastada tedaviden 24 hafta geçmesine rağmen henüz relaps yoktu
Bir hastada tedaviden 24 hafta geçmesine rağmen henüz relaps yoktu. Kemik iliği transplantasyonlu bir hastada relaps değerlendirilemedi. Kalan altı hastada ortalama 53,5 haftada relaps gelişti. Bu altı hastanın dördünde ikinci doz Rituximab verildi. Tanımlanmamış immün yetmezliği olan bir hastada yanıt yetersizdi ve kemik iliği transplantasyonu uygulandı. Diğer üç hastanın ortalama yanıt süresi ikinci doz tedaviden sonra 4,5 haftaydı. Bir hasta da tedaviden sonra 85 hafta içerisinde relaps görülmedi. Diğer iki hastada 52. ve 85. haftalarda relaps görüldü.Bunlara üçünçü doz uygulandı ve relaps görülmedi.

13 Sonuç olarak; Rituximabla sitopeniye yanıt %90 ve yanıt alma süresi ortalama 3 hafta idi. Ancak sitopenilerin %78 inde ortalama 53 haftada (7-85 hafta) relaps görüldü. Sağlık Slayt Arşivi:

14


"İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları