TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK KENT VE KENTLİLİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

Mimaride kimlik.
Mimarlar Odası Denizli
2. Türkiye’de İçgöç Süreci ve Kentteki Sorunları.
RABİA GİZEM KURU - ELVİN YILMAZ-DOĞUKAN AYTEKİN - BURAK YILMAZ-EFE ŞAHİN 4 A SINIFI.
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
Sanayi kentleri ve gelişimi
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)
KENTLEŞME SEBEPLERİ Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
SPOR SOSYOLOJİSİ. SOSYOLOJİ: Kelime anlamı toplumbilimidir. Latince toplum anlamına gelen Socius ile Yunanca bilgi demek olan logos sözcüklerinin birleşmesinden.
TOPLUMSAL DEĞİŞME NEDİR? Toplumsal değişme, toplumsal yapının, kurumların, toplumsal ilişkiler ağının, davranış kalıplarının, toplumsal norm ve değerlerin.
Kültür.
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
AVRUPA KENTSEL ŞARTI.
İletişim ve Toplum 2010 Bahar
Doç.Dr. Ahmet MUTLU Ondokuz Mayıs Üniversitesi İİBF
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER VE DEKORASYON
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi
Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün Kaynak: H. Erkan (1998); Kültür Politikamızda Yeni Boyutlar KÜLTÜREL ALAN EKONOMİK ALAN P.SÜREÇ S.SÜREÇ K.SÜREÇ DIŞ.
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
7/… ANADOLU’DA TÜRK KÜLTÜRÜ Ad, Soyad, No
Eğitimin ve Toplum.
Uygarlık Düzeyi Açısından Eğitimin Kısa Tarihi. Günümüzde e ğ itim bir sistem olarak ele alınmaktadır. Sistem, birbiri ile ilişkili olan ve birlikte çalışan.
AVRUPA.
ÇEVRE NEDİR?.
DİL-KÜLTÜR-UYGARLIK İLİŞKİSİ
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
MESLEKİ ETİK ŞUBAT 2015 TOPLUMSAL YOZLAŞMA Mehmet ERDEM.
İSLAM KÜLTÜR VE MEDENİYETİ
Suç Olgusu, Nedenleri ve Sonuçları
SOSYAL VE EKONOMİK YAŞAM
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
EKONOMİ POLİTİK Ekonomi yönetiminde ve uygulamalarında tercih edilen politikalardır. Kırsal alan için ekonomi-politik belirlemeleri i. Nüfus ii. İstihdam.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
dendiğinde ne anlaşılmaktadır?
Kurgusal Tarih Tasarımları
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
KÜLTÜR TURİZMİ.
DERS İÇERİĞİNİN TANITILMASI
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ. 16. yüzyıla ait kayıtlara bakıldığında Anadolu da iki farklı kırsal yerleşim görünmektedir. a) KÖY : Ekonomisi bitkisel.
Şehir Pazarlama: Gelecekle İletişim
İslam kültür ve medeniyetinde yönetim anlayışının esasları.
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
GECEKONDU OLGUSU VE GECEKONDU KÜLTÜRÜ
Kurgusal Tarih Tasarımları
DEMOGRAFI.
Kültür ve Özellikleri.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
TOPLUMSAL BİR BİLİM OLARAK SOSYOLOJİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MODERN B İ REY VE TOPLUMUN ZAMAN ANLAYI Ş I a)Günlük Yaşam  Günlük yaşamda,alışkanlıklarda,bakış açısında,ilgi alanlarında değişiklikler öne çıktı. 
SOS407 – Kadın Çalışmaları
TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK ETNİK KÜLTÜR:
Sunum transkripti:

TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK KENT VE KENTLİLİK

TANIM KENT/ŞEHİR: Nüfusu belli bir büyüklüğü ve yoğunluğu aşan ekonomisi tarım dışı etkinliklerde yoğunlaşan ve kendi nüfusundan başka,etki alanı içinde yaşayanlara hizmet sağlayan yerleşimlere verilen addır.

KENT VE TARİH İnsanoğlunun toplumsal serüveni uzun bir tarihsel geçmişten sonsuz bir geleceğe doğru devam etmektedir. Bu serüveni insanoğluna özgü hale getiren ise insanın toplumsal yürüyüşüdür. Bu öykünün sosyolojik sonucu ise; insanoğlu büyük bir değişim geçirmekte ve yaşamaktadır.İnsan bu sürecin hem öznesi hem de ürünüdür.Çünkü değişim insanla birlikte dünyayı da değiştirmektedir

Geleneksel kent Uygarlık ve kültür farklılığına rağmen geleneksel kentin bazı ortak özelliklerinden bahsedilebilir. 1-Geleneksel kent daima dış etkenler altında şekillenmiştir. 2-Kent merkezi halka açık bir alan olarak kullanılmaktaydı. 3-Kentin gösterişli ana binaları kamu binaları ve dinsel yapılardan meydana gelmekteydi. 4-Etnik unsurlar ve dini altkültürlerin yerleşim yerleri kent merkezinin dışında oluşmaktaydı. 5-Seyahat kültürü gelişmemişti. 6-Nüfusun küçük bir kısmı kentlerde yaşıyordu.

İSLAM KENTLERİ İslami kentlerde şu 3 unsur öne çıkar: 1-Dini cemaatlerinm ayrılması 2-Cinsiyete dayalı yasaklar 3-Mülkiyete dayalı hukuki sistem

Geleneksel türk kentleri Geleneksel Türk kentleri Orta Asya steplerinden Anadolu’ya ve Avrupa’ya doğru yönelen uzun bir yolculuğun izlerini taşır. OSMANLI KENTLERİ

MAHREMİYET KÜLTÜRÜ:SOKAK VE MAHALLE Çıkmaz sokakta belirginleşen mahremiyet kültürü aslında evin konumunda ve yapısında başlayan bu duyarlılığın sokak ve mahalleye yansıtılmasından ibarettir.

Toplumsal bir değer olarak komşuluk Komşuları mahallenin mimari yapılanmasında dikkate alınan bu anlayışın aslında komşuluğun kent kültüründeki kültürel önemiyle yakından ilgili olduğu ileri sürülebilir.

Çağdaş kentler Çağdaş kenti yaratan ve üreten süreç sanayileşmedir. 1-Ekonomik işbirliği toplulukların ortaya çıkışı 2-Yabancı işçilerin varlığı 3-Toplu taşımacılık alanındaki ilerlemeler

Kent kültürü ve kentlilik Toplumsal alışkanlıklar,değerler ve inançlar insan davranışları ve toplum yaşamının yanı sıra yerleşik kültürün diğer temel öğelerini de etilemektedir.Bunların başında kent kültürü ve bu kültürün mimari boyutları gelmektedir. Kent kültürünü oluşturan kentli insandır.’’Kentli’’ demek,kentli olan,kentin değerlerini özümsemiş insan demektir.

Geleceğin şehri ve sorunlar ‘Kentlerin yeni sakinleri sokaklarda işportacılık gibi herhangi bir vasıf gerektirmeyen işler yaparak para kazanacaklardır.Bu da kentlerde gerçek ekonominin oluşmasını engelleyecektir.Kent hizmetlerinden yararlanamayan insanlar gecekondularda ve kulübelerde yaşayacaklardır.Bu olgu giderek kentteki yoksulluğu kent dışındaki yoksulluktan daha tehlikeli hale getiricektir.’