Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI"— Sunum transkripti:

1 SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TÜRKİYE’DE AİLE VE ÇOCUĞUN DEĞERİ DOÇ.DR.FİLİZ YILDIRIM

2 (Yaşar-Tutar, 2017; Zeybekoğlu-Dündar, 2016)
Aile Nedir? Aile Türlerine İlişkin Bazı Sınıflandırmalar Sosyo-Ekonomik Aşamalara Göre Aile Türleri Büyüklüğüne Göre Aile Türleri Güç ve Otoritenin Dağılımına Göre Aile Türleri Soyun İzlenmesine Göre Aile Türleri Yerleşim Yerine Göre Aile Türleri Mirasın Geçişine Göre Aile Türleri Yerleşme Esasına Göre Aile Türleri Geleneksel Geniş Aile Çekirdek Aile (Yaşar-Tutar, 2017; Zeybekoğlu-Dündar, 2016)

3 Aile Nedir? Evliliğe, Aileye Alternatif Yaşam Biçimleri ve Yeni Aile Türleri (Zeybekoğlu-Dündar, 2016) Geçmişten Günümüze Türkiye’de Aile Cumhuriyet’e Kadar Aile Osmanlı Devleti’nde aile kurumunu incelemek hem Türkiye’de aile hem de dünyada ailenin dönüşümünü anlamak açısından önemlidir (Yaşar- Tutar, 2017)

4 2. Cumhuriyet Döneminde Ailenin Dönüşümü
Bu dönemde Batılı değişim süreci gündelik yaşam pratiklerini etkileyerek aileyi de etkisi altına almıştır. Bu dönemde üretimin, ailenin tekelinden çıkarak daha büyük ve kar amaçlı işletmelere geçmesi, ailenin toplumdaki rolünün değişmesine ve kısmen sarsılmasına neden olmuştur (Özbay, 2015’ten aktaran Yaşar-Tutar, 2017).

5 Aile yapısının değişiminde etkili olan faktörler
4. Günümüz Türkiyesi’nde Aile (Yaşar-Tutar, 2017) Aile yapısının değişiminde etkili olan faktörler * Nüfusun sayısal büyüklüğü ve yapısı, * Yerleşim yerlerine göre nüfus dağılımı, * İşgücünün sektörel dağılımı, * Doğurganlık seviyesi ve doğurganlık normu, * Doğuşta yaşam süresi, * Aile kuruluşuna ve evliliğe ilişkin özellikler, * Kadının toplumsal konumu, * Sosyal güvenlik sisteminin yapısı ve * Toplumun zihniyet yapısı (Koç, 2014)

6 Çocuk ve Çocukluk Sürecine Yüklenen Anlamlar
Toplumdaki bireylerin ve kurumların çocuğa nasıl yaklaştıkları, bu doğrultuda neler yaptıkları çocuğun toplumdaki konumunu, diğer bir ifade ile çocuğun toplumsal koşullarını etkilemektedir. Türkiye’de çocukluğun yetişkinlikten ayrı bir dönem olarak kabul edilmesi ve çocuğa yüklenen anlam ve değer Batıdaki değişmelerden farklı zaman ve biçimde gerçekleşmiştir (Tunca, 2016). Türkiye’de Aile Kültürü (Kağıtçıbaşı, 1991)

7 Yararlanılan Temel Kaynaklar
Kağıtçıbaşı, Ç. (1991). Türkiye’de Aile Kültürü. Çağdaş Kültürümüz, Olgular, Sorunlar (Çev. Jale Baysal). İstanbul: Cem Yayınevi. Koç, İ. (2014). Türkiye’de Aile Yapısının Değişimi: İçinde Mustafa Turğut ve Semiha Feyzioğlu (Editörler). Türkiye Aile Yapısı Araştırması Tespitler ve Öneriler (s.24-53), İstanbul: Çizge Tanıtım ve Kırtasiye Ltd. Şti. Tunca, T. (2016). Türkiye’de Değişen Aile ve Çocuğa Yüklenen Anlamlar. İçinde Nurşen Adak (Edt.), Değişen Toplumda Değişen Aile (s ). Ankara: Siyasal Kitabevi. TÜİK (2017a). Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, Yaşar-Tutar, G. (2017). Gelenekten Moderne Türk Ailesi. İçinde Erdinç Yazıcı (Edt.), Türkiye’nin Toplumsal Yapısı (s ). Ankara: Akçağ Basım Yayım Pazarlama A.Ş Zeybekoğlu-Dündar, Ö. (2016). Değişen ve Değiş(e)meyen Yönleriyle Aile: Yapısı, Türleri, İşlevleri. İçinde Nurşen Adak (Edt.), Değişen Toplumda Değişen Aile (s.39-62, 2. Baskı). Ankara: Siyasal Kitabevi.


"SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları