Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

dendiğinde ne anlaşılmaktadır?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "dendiğinde ne anlaşılmaktadır?"— Sunum transkripti:

1 TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Balkanlarda İskan Politikası

2 dendiğinde ne anlaşılmaktadır?
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Balkanlarda İskan Politikası BALKANLAR dendiğinde ne anlaşılmaktadır? Balkan Kelimesi, “Ormanlık Dağ” anlamına gelmektedir.

3 “İskan Politikası” yürütmüştür?
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Balkanlarda İskan Politikası Osmanlı Devleti, Balkanlarda nasıl bir “İskan Politikası” yürütmüştür? Osmanlılar, Rumeli'ye geçişten bir süre sonra, ele geçirdikleri yerlerde başarılı bir iskan (yerleşim) siyaseti uygulamaya başladılar. Yerleştirme işi, kendiliğinden gidenler ve sürgün yoluyla gönderilenler olmak üzere iki yolla yapılıyordu. Sürgün yoluyla gönderilenler gelişigüzel seçilmezdi. Bunun için Anadolu'dan getirilen konargöçer Yörükler ve Tatarlar tercih edilerek onların tam yerleşik yaşama geçmeleri sağlanırdı. Özellikle, büyük yollar üzerinde bulunan ve askeri yönden önemli kent ve kasabalara, Anadolu'dan getirilen Türk boyları yerleştirildi. Diğer yandan, yerli halktan ayaklanma çıkarabilecek olanlar da başka yerlere yerleştiriliyordu.

4 BALKANLARDA İSKAN POLİTİKASININ AMAÇLARI
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Balkanlarda İskan Politikası Osmanlı Devleti, Balkanlarda uyguladığı “İskan Politikası”nın amaçları ne olabilir? BALKANLARDA İSKAN POLİTİKASININ AMAÇLARI Bölgede nüfus yoğunluğunu Türkler lehinde çoğalmasını sağlamak 1 Bölgedeki egemenliği kalıcı hale getirmek 2 Konargöçer Türkmenleri yerleşik yaşama geçirmek ve kontrolünü sağlamak 3 Kavgalı aşiretleri birbirinden ayırmak 4 Yerli halkın ayaklanma ihtimalini ortadan kaldırmak 5 Fetih hareketlerini kolaylaştırmak 6 Fetihler devam ederken geride düşman bırakmamak ve lojistik destek sağlamak 7 Haçlı saldırılarına karşı ön tedbir almak 8

5 Osmanlı Devletinde İSKAN POLİTİKASInı
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Balkanlarda İskan Politikası Osmanlı Devleti, Balkanlarda uyguladığı İskan Politikası’nın yerleşmesi için ne gibi uygulamalar yapmıştır? Osmanlı Devletinde İSKAN POLİTİKASInı ilk uygulayan hükümdar I.MURAT‘tır. Yerleşik yaşama geçirilen konar göçerlere toprak verilmiş, bunlardan belirli bir süre vergi alınmamış ve böylece üretime katkıda bulunmaları sağlanmıştır. Bu politikada en önemli unsur, toprağın boş kalmamasını sağlamak olmuştur. Öyle ki, toprağı bir şekilde 3 Yıl üst üste değerlendirmeyen veya boş bırakan kişinin toprağını devlet elinden alırdı. Bu “İSKAN POLİTİKASI” sonucu olarak; Osmanlılar, ele geçirdikleri yerlerde halka dürüst davrandılar, hoşgörü gösterdiler. Halkın verebileceği kadar ve eskisinden daha az vergi aldılar. Halkın inançlarına, diline, gelenek ve göreneklerine karışmadılar. Osmanlıların Rumeli'de izledikleri bu siyaset, fazla bir direnme görmeden Rumeli'de yerleşmelerini sağladı.

6

7


"dendiğinde ne anlaşılmaktadır?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları