AB 2009 – XI. Akademik Bilişim Konferansı’09

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dört Bölüm 1.Tanıtım ve Mevcut Durum 2.Hedefler 4.Demo 3.Yeni Sürüm Planlaması.
Advertisements

VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
Hazırlayan Ebru SIRMACI
Web 2.0 Nedir Eğitimde Nasıl Kullanılır?
VERİ TABANI TEMEL KAVRAMLAR.
Savaş YILDIZ
İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
WEB Tasarımı & .NET Bolum 1
İnternet Programcılığı
LEYLA BALIK TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2.SINIF (İ.Ö.)
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
1 DİNAMİK WEB SAYFASI. 2 Personel ve Öğrenciler ile tüm internet kullanıcılarına hizmet verebilecek, Ziyaretçilerin kolay anlaşılabilir bir ara yüz ile.
E-İçerik Arama, Bulma ve Seçme
Ersan TAN Sedat GÜZELŞEMME "Web için bir hayalim var, öyle ki bilgisayarlar web üzerindeki bütün veriyi, içerikler, linkler ve insanlarla.
Site Türleri ve Yapıları
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
Nesneye Dayalı Programlama
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
İSİM UZAYLARI.
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri I
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
Web Ortamında Arama Yapmak R. Orçun MADRAN. Arama Motorları Arama Motorları, günümüzün popüler bilgiye erişim sistemlerinin başında yer almaktadır. Bir.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
M.Fatih AMASYALI Uzman Sistemler Ders Notları
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON GİZEM TANIŞ
WEB 2.0 NEDİR? BİRNUR EKİZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ ÖRGÜN ÖĞRETİM 2. SINIF.
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
Veri Tabanı Programcılığı
Arama Motoru Nedir?.
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
WEB 2.0 KAVRAMI TEKNOLOJİLERİ ARAÇLARI
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Sosyal medya pazarlamasında adımlar: – Müşterileri dinlemek – Uygun sosyal medya platformuna üye olmak – Sektörle ilgili topluluklara katılmak – Kendi.
Elektronik pazarlama: – internetin kar yaratmak amacıyla kullanılması – birçok aşamayı ortadan kaldırmakta – daha hızlı ve daha düşük maliyetli –
Anlamsal Web’de Bilginin Depolanması için Bir Yaklaşım: Oracle Performans Değerlendirmesi Emine Sezer & Okan Bursa & Özgü Can Ege Üniversitesi.
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
Bilişim Teknolojileri Alanı Bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli meslek elemanlarına, gerekli olan mesleki yeterlikleri bilimsel ve teknolojik.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ - KOZMETİK ÜRÜNLERİN SATIN ALINMASINDA BİR UYGULAMA Danışman Unvan İsim Öğrenci İsim, Numara.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Çağlar Gülcek.
İnternet Sosyal Medya Sosyal Ağlar 2. Sunum Öğr. Gör. Mehmet Akif Barış 2.
1 BBY 464 Semantik Bilgi Yönetimi Güven KÖSE (Kurucu Ortak, Genel Müdür) Mantis Yaz. Dan. Ltd. Şti.
XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
Living in a Digital World Discovering Computers 2010 Bilgisayarların Keşfi Veritabanı Yönetimi Hafta 9.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Temel Bilgiler İlgili Çalışmalar Araştırmanın Yöntemi Bulgu ve Sonuçlar Araştırmanın Kısıtları ve Gelecek Çalışmalar.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
İçerik Yönetim Sistemi
Bölüm 2 ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
Nesneye Dayalı Programlarla Nesne İlişki Haritalanması
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Ontoloji Tabanlı Bir Kitap Sorgulama Sistemi Gerçekleştirimi
Kan Bankalarını Merkezileştirme Çalışmaları
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
WEB 2.0 Teknolojileri Sibel SOMYÜREK.
Yapay Zeka Nadir Can KAVKAS
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
AKADEMİK BİLİŞİM 2007 “UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üniversitesi Bilgisayar.
Elektronik-Ticaret’te Arama Motoru Optimizasyonu ve Sosyal Medya
FIRAT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Sunum transkripti:

AB 2009 – XI. Akademik Bilişim Konferansı’09 S e m a n t i c W e b ( A n l a m s a l A ğ ) Y a p ı l a r ı v e Y a n s ı m a l a r ı Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü emiroglu@baskent.edu.tr

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Taslak : Giriş Anlamsal Ağ’ın Yapısı ve Bileşenleri Anlamsal Ağ Çalışmaları Anlamsal Ağ’ın Farklılıkları Anlamsal Ağ Neleri Değiştirecek? Sonuç ve Öneriler Sorular ve Cevaplar 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Giriş : Anlamsal ağ, web üzerindeki bilgileri tek bir platformda toplayarak, ilgili süreçlerin Web üzerinden otomatik olarak yönetilmesini amaçlar. Web üzerindeki tüm bilgi ve verilerin açıklamalar ile ilişkilendirilmesi gerektirmektedir. Verilerin yönetimi için meta data oluşturulmalı ve karmaşık sorgular ile ilgili bilgilere ulaşılmalıdır. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Giriş : Bilindiği üzere web üzerindeki dinamik siteler bir veritabanına bağlı çalışırlar. Genel olarak web siteleri birebir eşlenik verileri göstermek üzere tasarlanmıştır, matematiksel sonuçlara bağlı kalarak sonuçlar döndürürler. Bu da çoğu kez, site ziyaretçilerinin arama sonucu kaybolmasına neden olur. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Giriş : Örnek olarak, bir e-ticaret sitesinde, kullanıcılar (müşteriler) tanımlanmış ürün reyonlarına bağlı kalarak aradıkları ürünü bulmak durumunda kalırlar ve çoğu kez de zaman kaybına uğrarlar. Eğer aradıkları ürün hakkında sınıflandırma bilgisine sahip değillerse, site içerisinde bulmaları zor olabilir ve alışverişten vazgeçebilirler. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ’ın Yapısı ve Bileşenleri: Anlamsal ağ, yapısal olarak felsefe, tasarım prensipleri, etkileşimli çalışma grupları ve yardımcı teknolojilerden oluşur. Bu parçaların hepsinin, belirli bir problem uzayındaki kavramları, terimleri ve bağlantıları ifade etmesi beklenmektedir. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ’ın Yapısı ve Bileşenleri : W3C (World Wide Web Consortium), MIT (Massachusetts Institute of Technology), Hewlett-Packard ve bazı web topluluklarınca belirlenen standartlar üzerine kurulu olan Semantik Web; sözdizimi için XML, isimlendirme için URL, kullanan pek çok uygulamayı birleştirmek amacıyla Resource Description Framework (RDF) den faydalanmaktadır. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ’ın Yapısı ve Bileşenleri : Anlamsal ağ çalışmalarına W3C çalışma grupları ve ortaya koydukları standartlar yön vermektedir. Varolan ağı veriye dönüştürmeyi amaçlayan bu çalışmalar iki merkezde toplanmaktadır: RDF (Resource Definition Language) OWL (Web Ontology Language) Bu diller ile anlam bilimsel cümleler kurulması ve uygulamalarin bu cümleler aracılığıyla geliştirilmesini amaçlamaktadır. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ’ın Yapısı ve Bileşenleri : Semantic Web – Katmanlar 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ’ın Yapısı ve Bileşenleri : Bu bileşimin anahtarı, tanımlayıcı sözcüklerle birlikte bilgiyi birbirine bağlayan ortak veri biçimleri kullanmaktır. Anlamsal ağ herkesin ortak bir ifade şekli veya dil kullanmasını gerektirmez. Terimler bütününü diğerine çeviren araçlar sağlar. Bu çeviriler ağ (web) çapında çok daha büyük bilgi toplamlarını birleştirecektir. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ Çalışmaları : Anlamsal ağ ile ilgili yayınlanan belge sayısı ve çalışan geliştirici toplulukları önemli miktarda artış göstermektedir. Anlamsal ağlar yolunda şu ana kadar epey bir mesafe kaydedilmiş durumdadır. Son 3 katmana kadar RDF, OWL, SPARQL ve GRDDL gibi somut çıktılarla devam edilmektedir. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ Çalışmaları : Geri kalan, "mantık", "kanıt" ve "güven" katmanlar için çalışmalar devam etmektedir. Mantık: kurulmuş cümleleri okuyup anlayarak mantık kuralları çerçevesinde yeni cümlelerin kurulabilmesini sağlayan altyapı, Kanıt: bir çıkarımı doğrulayan savların ne şekilde ortaya konulacağını belirleyen katman, Güven: Bilgilerin güvenilirligi ve kişilerin mahremiyet haklarını koruma ile ilgili çözümler. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ’ın Farklılıkları : Anlamsal Ağ mimarisinde sözlükler oluştuktan sonra, web sayfalarında kullanılan içerik-etiket eşleşmeleri, kurallar kullanılarak cümlelere dönüştürülebilir. Kurulan ilişkiler ve cümleler ile bir web sayfası üzerinde tıpkı bir veritabanı sorgusuna benzer sorguların çalıştırılması mümkün kılınmaktadır. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ’ın Farklılıkları : Arama motorları, arama yapan kişinin kimliğine göre farklı sonuçlar getirebilmektedir. Web sayfamızın arama motorları tarafından farkedilmesi için anahtar kelimeler kullanıyoruz. Aramalarda gerçek anlamda bir kişiselleştirme için içerigi kişiyle ilişkilendirmek zorunlu hale gelmiştir. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ’ın Farklılıkları : Bir insanın basitçe cevap vereceği soruların cevaplarını bir arama motorundan almak ilişki bilgisinin eksikliği nedeniyle mümkün değildir. Web üzerindeki içeriğin birbiriyle ilişkilendirilip cümlelerle ifade edilebildiği, Web’in dev bir veritabanına dönüştüğü, bilgisayarların birbirleriyle konuşabildiği, kullanıcı merkezli dağıtık yapı Anlamsal Ağ (Semantic Web) dır. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ’ın Farklılıkları : İlişkilendirilmiş içerik veya içerik hakkında içerik olarak da adlandırabilecek anahtar sözcükler (metadata) belirlenirken insanların web üzerinde arama tercihleri takip edilmektedir. Anlamsal ağlarda içerik ile anahtar sözcüklerin iç içe değerlendirilmesi söz konusudur. Anahtar sözcüklerler şu anda olduğu gibi sayfanın geneline dair değil, içerik bazında bir ilişkilendirme imkanı sunmaktadır. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ’ın Farklılıkları : Anlamsal Ağ’da tanımlamalar, çevrimiçi sözlükler olarak da adlandırabileceğimiz belirtimlerden (specs) gelmektedir. Aynı belirtimleri kullanarak yazılan uygulamalar birbirlerinin dilini konuşabilmektedir (FOAF - Friend Of A Friend). 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ’ın Farklılıkları : Anlamsal ağların doğasında bir takım nesneler ve bu nesneleri birbiriyle ilintilendiren ilişkiler vardır. Anlamsal ağın bir bilgi tabanı olarak saklanması; nesneler, nesnelerin ilişkili oldukları diğer nesneler ve  ilişki türleri şeklinde saklanmasından ibarettir. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ Yapısı: Anlamsal Ağ Yapısı 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ Neleri Değiştirecek?: Anlamsal ağ, veriye daha fazla tanım veya anlam katarak veriyle karşılıklı etkileşimi ve Internet üzerinde iş yapma biçimimizi değiştirecektir. Anlamsal ağ, noktadan noktaya yapılan basit bağlantıların dışında; kişiler, yerler ve kavramlar üzerinden yönlendirmelere olanak sağlarken veriyi otomatikleştirme, bütünleştirme ve yeniden kullanma imkanı da verecektir. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Web 1.0, 2.0 ve 3.0 (Semantic Web): 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Anlamsal Ağ – Örnek Arama: “Fizik dersim için, sürtünme katsayısını anlatan bir video arıyorum” diye bir arama yaptığımızda arama motoru Internet’i tarayacak ve bize gerekli olan bilgileri toplayıp, düzenleyecek. Bu yapı ile Web, “robotik” bir arama yerine “insansı” bir arama gerçekleştirerek sonuçları döndürecektir. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Sonuç ve Öneriler : Henüz emekleme aşamasında olan Anlamsal Ağ teknolojileri Internet dünyasında çarpıcı dönüşümlere yol açacak gibi görünmektedir. Bunun en büyük göstergelerinden biri Nesne Yönelimli diller yerine Ontoloji Yönelimli dillerin ve buna bağlı yazılım geliştirme araçlarının kullanılması için yoğun çalışmaların bulunmasıdır. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Sonuç ve Öneriler : Yayınlayan için bulunabilirlik, arama yapan için ise doğru bilgiye hızlı erişime imkan tanıyan bir çözüm olarak ortaya çıkan anlamsal ağ, içerikler arası kurulan ilişkilendirmeler sayesinde her bir web sayfasının başka sayfalarla ve insanlarla konuşabilen bir yardımcıya dönüşmektedir. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Sonuç ve Öneriler : Internet ve Web üzerinde şu anda varolan dar kapsamlı aramalar yerine, bir dedektif gibi ilişkilerle kurulan yolları izleyerek aradığımızı bulup önümüze getirebilecek gerçek zamanlı mimariler üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

“ Semantic Web (Anlamsal Ağ) Yapıları ve Yansımaları ” Sorular - Cevaplar: İletişim: Tel: 0 312 2341010 / 1306 Fax: 0 312 2341051 E-posta: emiroglu@baskent.edu.tr Web: www.baskent.edu.tr/~emiroglu 12.01.2019 Dr. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.