Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nesneye Dayalı Programlarla Nesne İlişki Haritalanması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nesneye Dayalı Programlarla Nesne İlişki Haritalanması"— Sunum transkripti:

1 Nesneye Dayalı Programlarla Nesne İlişki Haritalanması
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Cem KASAPBAŞI İstanbul Ticaret Üniversitesi

2 Başlamadan önce!! Kaç kişi daha önce veri tabanı projesi ile uğraştı?
Projelerinizi yaparken kod tekrarı yaptığınızı düşündüğünüz zamanlar oldu mu? Özellikle veri tabanı ile ilgili kodlarda.

3 ORM ? (Object/ Relation mapping)
ORM temel olarak veri tabanı ile alakalı yapılan projelerde kullanılabilen bir programlama tekniğidir. ORM Amacı Nedir? Veri tabanı ile uğraşırken karşılaşılabilen problemlere odaklanmıştır; Temel Problemler Proje büyüdüğünde yönetimi Hızlı bir şekilde çözüm üretme gereksinimi Kod ayıklama zorluğu Kod tekrarının fazlaca yapılması Çok karmaşık sorguların yönetimi

4 ORM neden önemlidir Genel olarak Veri tabanı uygulamalarında projeye analizi bittikten sonra, Veri tabanı ilişkisel veri tabanı modellemesi kullanılarak modelleniyor. Bu ilişkisel modeldeki aktörler Tablolar, kayıtlı yordamlar, görünümler, fonksiyonlar, trigerler, tablo ilişkileri (1-1, 1-∞, ∞- ∞), birincil ve yabancı anahtarlar… Bu aktörlerin nesneye dayalı bir programlama dilindeki herhangi bir nesne gibi kullanılması sağlamak ORP in hedeflerindendir.

5 ORM avantaj ve dezavantajları
Daha hızlı ve verimli şekilde iş süreçlerinin modellenmesi Kod tekrarının oldukça azalması Karmaşık sorguları daha kolay şekilde çözülmesine olanak sağlaması Kodların ayıklanması daha kolaydır [5]. Dezavantajları Kütle halindeki silme işlemlerinde bazı ORM araçlarının performansı başarılı değildir. Kayıtlı yordamların daha iyi performans sağladığı düşünülmektedir. Her dil için farklı araçlar olması ve getirdikleri yeni kodlama tekniklerinin öğrenilmesi. Buna örnek olarak .Net 3.5 altyapısı içinde kullanılan Linq (language Integrated Query) sorgu dili ve Lamda ifadeleri verilebilir

6 ORM haritalama stratejileri
Hiyerarşi başına bir tablo: Basit veya derin olmayan yapılar için daha uygundur. Somut bir sınıfa bir tablo : abstract sınıflar haricindeki sınıflara tablo, Sınıf değişirse tablolarda değişmeli (Tercih edilmemeli) Bir tabloya bir sınıf: Anlaşılması, değiştirilmesi kolay İlişki tabloları için bile sınıf oluşturulmalı

7 Strateji örneği (1 tablo -1 sınıf )

8 ORM Veri Yükleme Teknikleri
ORM de nesnelerin özelliklerinin doldurulması farklı tasarım örüntüleri aracılığı veya her ikisi ile birden de yapılabilir. Lazy Loading : verinin ihtiyaç duyulduğunda yüklenmesi anlamındadır. Doğru kullanıldığında performans artışı sağlanmış olur. Eager Loading : verinin anında (nesne oluşturulur oluşturulmaz ) yüklenmesidir. (c# datareader)

9 3 katmanlı Mimari ve ORMnin Kullanımı
Sunum Katmanı İş Katmanı (DAL, BAL) Data Access/Abstraction Layer Bussiness Access/Abstraction/Logic Layer Veri Katmanı

10 Ticari/Bedava ORM araçları
Bu araçlar seçilen OOP platformuna göre farklılık göstermektedir. Java ve .Net dünyası için

11 Değerlendirme ORM bir programlama tekniğidir ve kullanıldığında;
Daha hızlı ve verimli şekilde iş süreçlerinin modellenmesi, Kod tekrarının oldukça azalması, Karmaşık sorguları daha kolay şekilde çözülmesine olanak sağlaması, Kodların ayıklanması daha kolay olması gibi bir çok avantajı bulunmaktadır.

12 Sonuç ORM nin daha yaygın uygulanabilmesi için gerek MYO Bilgisayar Programcılığı bölümü gerekse Bilgisayar mühendisliği bölümü müfredatlarında daha fazla yer bulması araştırmacı tarafından önerilmektedir.

13 Teşekkürler Sorular? Vakit kalırsa demo ister misiniz?


"Nesneye Dayalı Programlarla Nesne İlişki Haritalanması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları