Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
BİLECİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü

2 ÖZET Genel Bilgiler Moodle nedir? Sistem Gereksinimleri
Moodle Sisteminin Kurulumu Ders ve kategori eklenmesi Bir dersin sistem özellikleri İstatistikler Sonuç ve öneriler

3 GENEL BİLGİ E-öğretim sistemlerinin yaygın hale geldiği günümüzde, eğitim alanında ulaşılan teknolojik gelişmeler e-öğretim sistemlerinin daha fazla kullanılmasına katkıda bulunmuştur. Ülkemizde ve dünyada, başta üniversiteler olmak üzere bir çok eğitim kurumu moodle uzaktan öğretim sistemini yaygın olarak kullanmaktadır.

4 GENEL BİLGİ Günümüzde teknolojinin ucuz, kullanışlı ve kolay erişilebilir olması, uzaktan eğitim sistemlerinin daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamıştır. Bu sunuda uzaktan öğretim sistemlerinin en yaygın örneği olan moodle sisteminin, Bilecik Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde kullanılan özellikleri ve çalışma sistemi anlatılmıştır.

5 GENEL BİLGİ Uzaktan öğretim sistemlerinin en yaygın örneği olan moodle sistemi, farklı ortam ve zamanlarda bulunan öğrencilerin bir araya gelerek, bilgi alış verişine olanak sağlamış ve aynı zamanda derslerde ve laboratuar uygulamalarında belirtilen örneklere ve ders notlarına ulaşılmasını sağlamıştır.

6 MOODLE NEDİR? Moodle adını - Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment - ingilizce ifadesinin baş harflerinden alan ve ( Modüler Nesneye Dayalı Dinamik Öğrenme Ortamı ) anlamına gelen açık kaynak kodlu ücretsiz bir öğretim platformudur. İçeriklerin tek bir elden yönetilebildiği, problemlerin çözümüne en kısa sürede ulaşılabildiği moodle sistemi, uzaktan öğretim sistemleri içerisinde, dünya üzerinde 213 ülkede kullanılan ve sanal öğretim ortamları arasında ilk sırada yer alan kullanışlı bir platformdur.

7 SİStem gereksİNİMLERİ
Linux tabanlı bir yazılım olan moodle sistemi, bir web server üzerinden işlev görmekte, farklı web sunucuları üzerinden çalışmakla birlikte genellikle apache sunucusu kullanılmaktadır. Aynı zamanda sisteme ait bütün bilgilerin tutulduğu mysql veritabanı da sistemde varolan ve sonradan sisteme dahil olan verilerin saklanmasında işlev görmektedir.

8 MOODLE SİSTEMİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
150 ülkede 70 dil desteği Açık kaynak kodlu yazılım Güvenli Ücretsiz Geniş geliştirici kitlesi Birçok platformda çalışabilir olması

9 MOODLE SİSTEMİNİN KURULUMU
sitesinden standart moodle paketlerinden birisi indirilir. Linux tabanlı bir web sunucusuna FTP erişimi ile moodle standart paketi sunucuya aktarılır. Bu aktarımdan sonra, host alanının bağlı olduğu adres üzerinden moodle kurulumuna başlanır. Şekil Moodle Kurulumu aşamasındaki dil seçme ekranı

10 MOODLE SİSTEMİNİN KURULUMU
Moodle sistemi için, sisteme ait olan bilgilerin girileceği bir veritabanı oluşturulmalıdır. Şekil 2 – Moodle için Phpmyadmin panelinde veritabanının oluşturulması

11 MOODLE SİSTEMİNİN KURULUMU
Moodle için bilgilerin tutulacağı bir veritabanı belirtilmelidir. Şekil 3 – Moodle için veritabanı bilgilerinin girildiği ekran

12 MOODLE SİSTEMİNİN KURULUMU
Moodle kurulum aşamasında belli testlerden geçmelidir. Şekil 4 – Moodle sisteminin kurulum aşamasındaki test ekranı

13 MOODLE SİSTEMİNİN KURULUMU
Moodle sisteminin kurulum aşamasında bir admin belirtilmelidir. Şekil 5 – Moodle sisteminde yönetici hesabı ayarlarma ekranı

14 MOODLE SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ
Şekil 6 – Moodle sisteminin genel görüntüsü

15 DERS VE KATEGORİ EKLENMESİ
Moodle sistemine sistem yöneticisi ve sistem yöneticisinin yetkilendirdiği admin yöneticiler tarafından ders ve kategori eklenebilir. Bilecik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi için en üst kategori olarak mühendislik kategorisi olup, fakültenin her bir bölümü için ayrı ayrı alt kategoriler oluşturulmuştur.

16 DERS VE KATEGORİ EKLENMESİ
Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği 4. Sınıf 2. Dönem 1. Dönem 3. Sınıf 2.Dönem 2. Sınıf 1. Sınıf 2. Dönem dersleri * 1. Dönem dersleri Çizim 1 - Müh. Fakültesine ait kategorilerin örnek gösterimi

17 DERS VE KATEGORİ EKLENMESİ
Sistem Yöneticisi sisteme giriş yapar. Ders ekle bölümünden istenilen kategoriye dersi ekler. Ders ekle bölümünden haftalık görünüm ayarları yapılır. Haftalık görünüm ayarlandıktan sonra ders görevlisi için roller belirtilir. Ders görevlisinin rolü eğitimci olarak belirlendikten sonra ders sisteme dahil edilmiş olur.

18 BİR DERSİN ÖZELLİKLERİ
Sistem yöneticisi gerekli görülen dersi kendine ait olan kullanıcı girişinden sisteme girerek, ders ekleme bölümünden dersi ve bu derse ait haftalık görünümü oluşturup, dersi veren öğretim elemanını eğitimci olarak yetkilendirip, dersin kontrolünü ders görevlisine vermektedir.

19 BİR DERSİN ÖZELLİKLERİ
Eğitimci ödev ve ders notlarını ekleyebilir, anket düzenleyebilir ve sınav yapabilir. Sistem yöneticisinin açmış olduğu derse öğrenciler bir hesap açarak, kaydolmaları gerekmektedir.

20 BİR DERSİN ÖZELLİKLERİ
Bu şekilde kampüs dışından ya da kampüs içerisindeki herhangi bir terminalden öğrenciler, öğretim elemanının oluşturduğu ders ekranından ders notlarına erişebilir, ödev notlarını belirtilen saat ve tarihe kadar sisteme aktarabilir. Ödev sistemi için bir derse yönelik her bir kullanıcıya 8MB’lık dosya alanı ayırılmıştır.

21 İSTATİSTİKLER Moodle sisteminin raporlama özelliği sayesinde sisteme oluşan her türlü değişiklik ve istatistikler tutulmaktadır. Günlük tutulan istatistikler sayesinde kullanıcıların hangi tarihte hangi IP adresinden sisteme giriş yaptığı, sistemde yaptığı eylemler ile hangi alanda değişiklik yaptığı bilgileri tutulmaktadır.

22 İSTATİSTİKLER Moodle sistemi şu an 10 ders üzerinden faaliyet göstermekte olup, 250 kullanıcı sistemde kayıtlı olarak yer almaktadır.

23 SONUÇ VE ÖNERİLER Bu çalışmada, uzaktan öğretim sistemleri içerisinde en yaygın halde kullanılan ve Bilecik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde faaliyet gösteren moodle sisteminin özellikleri ve çalışma sisteminden bahsedilmiştir.

24 SONUÇ VE ÖNERİLER Günümüzde teknolojinin ucuz, kullanışlı ve yaygın halde kullanımı uzaktan öğretim sistemlerinin öğrenci grupları arasında daha sistemli bir şekilde kullanılmasını sağlamış ve e-öğretim sistemlerinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmuştur.

25 SONUÇ VE ÖNERİLER Öğrenci ve öğretim elemanı arasında sanal ortamda kesintisiz bir iletişim kuran moodle sistemi, ders takibinde, derslerde ve laboratuar uygulamalarında verilen ödevlerin sistemli bir şekilde değerlendirilmesinde ve bilgi paylaşımında önemli avantajlar sağlamıştır. Moodle sisteminin forum, sohbet sayfaları, video konferans uygulaması vb. farklı özelliklerini kullanıp, sisteme dahil etmek mümkündür.

26 Sorular ? TEŞEKKÜRLER…. İLETİŞİM: Uzm. Rıdvan YAYLA Bilecik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi


"Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları