Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AKADEMİK BİLİŞİM 2007 “UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üniversitesi Bilgisayar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AKADEMİK BİLİŞİM 2007 “UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üniversitesi Bilgisayar."— Sunum transkripti:

1 AKADEMİK BİLİŞİM 2007 “UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

2 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Taslak: Giriş Eğitim’de Internet ve Web kullanımı Web’de Hareketli Görüntü Sunumu UniTube Sonuç ve Öneriler Sorular ve Cevaplar Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

3 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Giriş: Bilgisayar teknolojilerindeki gelişmeler, eğitim ortamlarındaki öğretme ve öğrenme etkinliklerini de yoğun ve olumlu yönde etkilemiş; değişen koşullar, öğretici ve öğreniciye, zaman ve mekan bağımsız olarak eğitimsel içeriğe erişim imkanı sağlamıştır. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

4 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Giriş: Uzaktan eğitim, bilgisayar ve web destekli öğrenme gibi sıcak ve güncel konular, Internet erişim hızının artması ve web teknolojilerindeki hızlı gelişmelerle özellikle yüksek eğitim platformunda önemli bir noktaya gelmiş, üniversitelerde akademik ve idari amaçlarla kullanımın öğrencilere sağladığı imkan ve kolaylıklar, yeni ve farklı uygulamaların önünü açmaya başlamıştır. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

5 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Giriş: Önceleri basit, durağan ve etkileşimden uzak, kitap ve ders notlarında varolan bilgileri ilgili öğretim üyesinin veya asistanının sayısal ortama aktarmasıyla e-kitap uygulamaları şeklinde öğrencilere sunulan üniversitelerdeki öğrenme destek sistemlerinin eğitim içerikleri, web teknolojilerindeki gelişmelerin çokluortam veri tipleriyle desteklenmesiyle daha fazla ilgi görmeye başlamıştır. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

6 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Giriş: 90’lı yılların sonlarına doğru telekomunikasyon altyapısındaki yatırım ve iyileştirmelerin 2000’li yılların Internet erişim ve veri iletim hızını artırmasıyla birlikte web teknolojilerinde çokluortam sistemlerinin kullanımı da yaygınlaşmıştır. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

7 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Giriş: Yazı, resim, çizim, animasyon, simulasyon, ses, hareketli görüntü, film, video ve benzeri türleri içeren çokluortam sistemleri, dosya büyüklüğü açısından web üzerinden erişimde ve sunumda sorun yaratmaktayken, gelişen yeni teknolojilerin yarattıcı beyinler tarafından uygulamaya alınmasıyla eğitim amacıyla yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

8 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Web’de Hakeretli Görüntü Sunumu: YouTube.com: Özellikle amatör bireylerin tamamen kendi imkanlarıyla oluşturdukları hareketli görüntüleri paylaşım platformu fikrinden ortaya çıkan “YouTube” web sitesi, tüm dünyadan tatminkar hızlarla site ziyaretçilerine videoları arama ve gösterme özelliğiyle popüler bir yer edinmiştir. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

9 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Web’de Hakeretli Görüntü Sunumu: Dersizle.com: Üniversite öğrencileri ve yeni mezunlarının biraraya gelerek oluşturdukları çevrimiçi çokluortam bilgi sistemi olan “Dersizle”, ÖSS ana başlığı altında; matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji, Türk dili ve edebiyatı, coğrafya, tarih ve felsefe, bilgisayar ana başlığı altında ise; donanım, HTML ve AutoCAD Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

10 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: Amaç: Üniversite öğrencilerine ve akademisyenlere, diğer üniversitelerdeki akademisyenler ve öğrencilerin kendi ürettikleri veya paylaşıma açık başka kaynaklardan elde ettikleri çokluortam bilgi türleriyle derslerinde, projelerinde veya akademik çalışmalarında yardımcı ve destek olmak Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

11 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: Hedef Kitle: İlk etapta Türkiye’deki tüm üniversite öğrencilerini hedef kitle olarak alması planlanan UniTube, daha sonra İngilizce dil seçeneği ile de tüm dünyadaki üniversite öğrencilerine de hizmet verebilecek konuma gelecektir. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

12 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: Altyapı: TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) – ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) Internet altyapısı kullanan üniversitelerde hali hazırda bulunan yüksek erişim hızı ile beslenen istemci-sunucu mimarisi ile tümleşik yapıyla bağlantılı Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

13 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: Kullanılacak Teknikler: Duraksız video işlemi (streaming), video gruplandırma ve dağıtma (clustering), sunucu dağıtımlı uygulama (distributed server application), dağıtımlı hesaplama (grid computing) ve video önişleme (pre-processing) Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

14 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: İçerik: Akademisyen ve öğrencilerin kendi ürettikleri veya paylaşımında yasal bir engel olmayan kaynaklardan elde ettikleri, eğitim ve öğretim ortamlarında, derslerde, projelerde veya diğer akademik çalışmalarda kullanılabilecek öğeler Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

15 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: İçerik: Üniversitelerde eğitici ve öğretici değeri olan her türlü çokluortam verisi - yazı, resim, çizim, animasyon, simulasyon, ses, hareketli görüntü, film ve video... Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

16 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube - İçerik: İçerik Örnekleri; Belli bir derste veya alanda uzman bir akademisyenin herhangi bir konuyu uygulamalı veya teorik olarak anlattığı bir video dosyası, Yabancı dil öğretmek amaçlı olarak kaydedilmiş ses dosyaları, Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

17 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube - İçerik: İçerik Örnekleri; Fizik dersindeki elektrik devrelerindeki akımları gösteren bir animasyon, Uçuş ve havacılık dersleri ile ilgili bilgisayar simulasyonu, Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

18 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube - İçerik: İçerik Örnekleri; Teknik resim dersleri için çizimler, biyoloji dersleri içn belgesel filmler, Bilgisayar dersleri için web tasarımı veya grafik işleme uygulamalarını adım adım gösteren kısa klipler... Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

19 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: Erişim: Her üniversite, sahip olduğu ve diğer üniversitelerdeki öğrenci ve akademisyenlerle paylaşmak istediği eğitsel çokluortam bilgi ve verilerini kendi bünyesinde bulunan ve UniTube sistemine ULAKBİM altyapısıyla bağlı sunucuya sınıflandırarak ve dosyanın içeriğine uygun anahtar kelimeler girerek koyacaktır. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

20 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: Erişim: UniTube sistemine dahil tüm üniversitelerdeki sunucular, yönetim biriminin bulunduğu sunucuya sürekli bağlı kalarak veri alış-verişi sağlayacaktır. Sunucuların kendi aralarında 7 gün 24 saat kesintisiz bağlı kalmasıyla UniTube sitesini ziyaret eden kullanıcılara sürekli olarak hizmet vermesi planlanmaktadır. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

21 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: Erişim: Unitube sitesi içerisinde dosyalara erişim ise, ana başlık ve konulara göre sınıflandırılmış içeriğin kullanımı kolay grafiksel bir arayüz ile web sayfası şeklinde sunulması ile olacaktır. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

22 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: Erişim: Site ziyaretçileri aradıkları konu başlığı ile ilgili anahtar kelimeler yardımıyla “arama” yaparak sistemde bulunan öğelere dosya türlerini de belirleyerek ulaşma şansına sahip olacaktır. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

23 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: Erişim: Site bünyesinde bulunan her türlü çokluortam verisinin kullanıcı tarafındaki bilgisayara kaydedilebilmesi için ise sisteme üye olmak zorunlu olacaktır. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

24 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: Yönetim: Gönüllü olarak çalışacak bir grup akademisyen ve öğrenci, sisteme yüklenmek istenen tüm dosyaları tek tek inceleyerek denetimi gerçekleştirecek, yasal veya içerik olarak UniTube web sitesinde yer almaması gereken dosyaları ve anahtar kelimeleri engelleyecektir. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

25 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube: Yönetim: Sistemin teknik (web sitesinin tasarımı, bakımı, temizlenmesi, yedeklenmesi ve güncellenmesi) yönetimi ise katılan üniversitelerden gönüllü olarak çalışacak bilgi işlem personeli veya bilgisayar mühendisliği asistanları tarafından, akademisyen ve öğrencilerin de yardım ve destekleriyle birlikte yapılacaktır. Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

26 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube’dan Beklentiler: Önce Türkiye ve daha sonra dünyadaki üniversite öğrencilerine ve akademisyenlere... Derslerde, projelerde, eğitim ve öğretim aktivitelerinde, akademik çalışmalarda ve bilimsel araştırmalarda... Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

27 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” UniTube’dan Beklentiler: Eğitsel çokluortam verileriyle - yazı, resim, çizim, animasyon, simulasyon, ses, hareketli görüntü, film ve video ... Akademik kaynakların karşılıklı paylaşımı esasını temel alarak... Çokluortam veri tiplerinin sınıflandırılması, düzenli, kolay ve hızlı erişimi ve depolanması... Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.

28 Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.
“UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Sorular - Cevaplar: İletişim: Tel: / 1306 Fax: E-posta: Web: Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üni. Bilgisayar Müh.


"AKADEMİK BİLİŞİM 2007 “UniTube – Üniversitelerarası Web Tabanlı Çokluortam İçerik Paylaşım Platformu” Bülent Gürsel Emiroğlu Başkent Üniversitesi Bilgisayar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları