Uluslararası İşletme Yönetimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

Strateji Tasarımı İlker acar.
İŞ DEĞERLEME İş Değerleme: Bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir karşılaştırma yöntemidir. Böylece işlerin önem.
Global Pazar Analizi 1. adım: Organizasyonun U/A’laşmaya ne derece hazır olduğunu incele. Finansal ve fiziksel kaynaklar, ilgili beceri ve yetenekler,
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
İ.K STRATEJİLERİ.
Sporda; İstihdam, İşsizlik, İş Alanı
PERSONEL GELISTIRME Butun ulkelerde personel gelistirme gorevi ulkelerin egitim sistemi ve sistemde gorev yapan insan kaynaklari bolumune baglidir. Insan.
Finlandiya’da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma
Uluslararası Hareketlilik ve Finansman İzmir Ekonomi Üniversitesi Oturumu.
Uluslararası İş Etiği.
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK VE GÖSTERGELERİ
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
ILO Çokuluslu Şirketler ve Sosyal Politikaya ilişkin İlkeler Üçlü Bildirgesi.
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
Ortak Öğrenme Nasıl Gerçekleşir? Türk Otomotiv Sektöründen Örnekler TÜSİAD – UİG Rekabet Öncesi İşbirlikleri Başarı Hikayeleri Semineri Dr. Umut EKMEKÇİ.
Genç Bilişimciler İçin Profesyonelleşme Yolunda Öneriler
N Para ve sermaye piyasaları n Yatırımlar n İşletme Finansı Finans birbiriyle ilgili üç alanı içerir:
ÜCRET YÖNETİMİ VE ÜCRET SİSTEMLERİ
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Eğitim Teknolojileri Araştırmaları Dergisi , 2011, 2(2) : 0-0
3. HAFTA KONULARI TEST VE BİLGİ SORULARI. TEST SORULARI #1 Bir işletmenin mal ve hizmetlerinin sonradan ödenmesi karşılığında satılmasıyla ne oluşur?
Performans ölçme ve değerlendirme güz
Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi YONT414
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
SENDİKALARIN ENDÜSTRİYEL DEMOKRASİYE KATKISI VE SENDİKA İÇİ DEMOKRASİ
ULUSLARARASI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
GARANTİ EMEKLİLİK BES ÜRÜNLERİ.
1 Yeni bir destek programı İŞBİRLİĞİ - GÜÇBİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI 3 yılda 121 adet proje başlatılmış, TL destek sağlanmıştır. 27/08/2013.
Bilişim sistemlerinin türleri
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Kariyer Yönetimi Uygulamaları
1. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim
Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Girişimcilik.
Girişimcilik.
İSTİHDAM VE İSTİHDAMLA İLGİLİ KAVRAMLAR
KÜRESELLEŞMENİN BEYİN GÖÇÜNE ETKİSİ VE TÜRKİYE
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
HİZMET İÇİ EĞİTİM VE YÜKSEK YÖNETİCİLERİN YETİŞTİRİLMESİ.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
Doç. Dr. İlhan Kaya 5 Kasım 2010 Muş Alpaslan Üniversitesi.
MAKRO EKONOMİ 5. HAFTA.
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
Çok Uluslu İşletmelerde İKY Fonksiyonları
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
Başarılı Uluslararası İnsan Kaynakları Yöneticisi Kimdir?
Tatmin edilmemiş işgücü, tatmin edilmemiş müşterinin anahtarıdır
Başarılı Uluslararası İnsan Kaynakları Yöneticisi Kimdir?
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
ULUSLARARASI TİCARET.
SOSYAL GÜVENLİKTE FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
TMS-19 ÇALIŞANLARA SAĞLANAN FAYDALAR
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TANITIM SUNUMU.
DESTEK VE TEŞVİK PROGRAMLARI
BÖLÜM1 :ULUSLARARASI İŞLETMECİLİĞE GİRİŞ
Sunum transkripti:

Uluslararası İşletme Yönetimi

İNSANGÜCÜ

Neden şirketler üretimlerini başka ülkelerde yapmayı arzu ediyorlar?

Kendi ülkesindeki insanlar ne yapacak?

İşletmelerin başarıları… İşletme için en uygun işgücünü seçmek Seçilen işgücünü uygun yerde çalıştırmak Seçilen işgücünü hem kendi, hem de örgütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde eğitip, geliştirebilmek.

Çokuluslu İşletmelerde İşgücü Kadrosunun Önemi… Fiziksel olarak çok geniş alana yayıldıklarından, ana merkezin sürekli tavsiye, kontrol ve desteğine ihtiyaç duymadan karar verebilecek güçte ve istekte yöneticiler Evsahibi ülke işgücünün yetersizliğinin telafisi U/A yatırımlar, ürünler, pazarlar ve faaliyetler Ç/U işletme yöneticileri için özel yetenekler gerektirir.

İhtiyaç sadece ucuz işgücü mü?

Bölgesel ve Kültürel Farklılıklar… Dil “ Eğer müşterilerin kendi dillerini konuşursanız, muhtemelen daha rahat ve daha çok satış yapabilirsiniz.”

Neden Türkçe Konuşuyor ?

İşsizliği etkileyen faktörler… Düşük ücretler veya yüksek işsizlik ödenekleri Ekonominin gelişimi ve yeni mesleklerin ortaya çıkması Koruma politikaları

OECD’ye Göre Çözüm… Teknolojik yaratıcılık ve ustalığın artırılması Çalışma zamanlarının esnekliği Ücret esnekliğinin artırılması İş güvenliğinin geliştirilmesi İşgücü pazarındaki politikaların geliştirilmesi İşgücündeki deneyim ve niteliklerin yenilenmesi ve geliştirilmesi İşsizlik ve işsizlik ödemelerinin ıslah edilmesi

İşsizlik Oranları (%) Kaynak: TÜİK 2013 Eylül döneminde işsizlik %9,9 olmuş, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ise %10,2 düzeyinde gerçekleşmiştir. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı, 2013 Kasım ayında Avro Bölgesi’nde %12,1 ve AB(28) ülkelerinde %10,9 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye; Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa’dan sonra Avrupa’daki 5. büyük işgücüne sahip ülkedir. (2011, Dünya Bankası) 13

Mülteciler…

Ç/U İşletmelerde Yönetici… Geniş kültürlü, bilgili ve kendi ülkelerinde iş deneyimine sahip, ev sahibi ülkenin iş uygulamalarını, adet, gelenek ve alışkanlıklarını anlayabilen kişiler olmalıdır.

Ç/U İşletmelerde Yönetici… “Herhangi bir uluslar arası sorun incelendiğinde, bu sorunun bir kişi tarafından yaratıldığı veya bir kişi tarafından çözümlenmesi gerektiği ortaya çıkar.”

Ç/U İşletmelerde Yönetici… Mükemmel yönetici, bir kültürde verimli olarak çalışan, operasyonları o kültüre ve diğer kültürdeki idarecilere anlatabilen, açıklayabilen kişidir.

Yönetici Kaynakları… Ana ülkeden (Etnosentrik) Evsahibi ülkeden (Polisentrik) Üçüncü Ülkelerden (Geosentrik)

Yönetici Kaynakları… Ana Ülkeden Yönetici Atama (Etnosentrizm): Uluslararası isletmelerin bağlı kuruluşlarında ve ana isletmede ana ülkeden yani kendi ülkesinden yönetici görevlendirmesi işlemine denir. Etnosentrizm uluslararası isletmelerin gelişmelerinde ilk kullandıkları yaklaşımdır. Bunun nedeni daha başlangıç aşamasında meydana gelebilecek riskleri en aza indirgemektir.

Ana Ülkeden Yönetici Atama (Etnosentrizm) Nedenleri: Yönetici Kaynakları… Ana Ülkeden Yönetici Atama (Etnosentrizm) Nedenleri: Ev sahibi ülkede yeteri kadar teknik uzman bulunmaması Umut vadeden yöneticilere uluslar arası tecrübe yaşatmak Organizasyonel koordinasyon ve kontrolün sağlanması ve kolaylaştırılması Ev sahibi ülkede yönetsel yetenek eksikliği Yabancı ülkedeki faaliyetlerin kısa süreli olması Ev sahibi ülkenin nüfusunun farklı ırklardan oluşması Ev sahibi ülkede yabancı imajı yaratmanın faydaları İşletmelerin en uygun yöneticilerin kendi ülkelerinde olduğuna inanması

Yönetici Kaynakları… Ev Sahibi Ülkeden Yönetici Atama (Polisentrizm): İşletmenin yerel müşterilere, kültüre ve dile yabancılık durumunu ortadan kaldırmak için gelişmekte olan ülkelerdeki şubelerde tercih edilmektedir. Ayrıca yerel kanunlar da işletmeleri yerelden yönetici temin etmeye zorlayabilmektedir.

Türkiye’de Yabancı Çalıştırmak İçin Gerekli Şartlar : Şirket Bünyesinde en az 5 adet Türk işçi çalıştırılması zorunludur. Her gelecek yabancı için 5 işçi çalışması gerekir. Yani Yabancı – Türk İşçi oranı 5’de bir olmak zorundadır.

Yönetici Kaynakları… Ev Sahibi Ülkeden Yönetici Atamanın Dezavantajları: Yerel yöneticilerin ana firmanın politika ve prosedürlerini tam olarak anlayamaması Ev sahibi ülke vatandaşlarını yetiştirme zorluğu Ana işletmeye bağlılıkta sıkıntılar yaşanması

Yönetici Kaynakları… Üçüncü Ülkeden Yönetici Atama (Geosentrik): Ana ülkede ve ev sahibi ülkede yeterli uzmanın olmaması Diğer ülkelerdeki teknik ve uygulamalardan faydalanma isteği Üçüncü ülke vatandaşı yöneticilerin ev sahibi ülke kültürüne yakın olmaları Maliyet avantajı sağlaması

Yönetici Kaynakları… Üçüncü Ülkeden Yönetici Atama (Geosentrik): O yerde zaten oturan, yaşayan kişilerin lisan ve kültürel uyum problemleri olmaması nedeniyle bölgesel işletmelerde üçüncü ülke vatandaşları tercih edilmektedir.

Yönetici Seçimi… Yeni mezunların hazırlanması İşletmecilik eğitimi veren okullar Ailesinin adaptasyonu

Yönetici Seçimi… Ana ülke meslek okullarını bitiren ev sahibi ülke vatandaşları Üçüncü ülke vatandaşları

Yönetici Seçimi… Kadın yöneticilerin U/A yöneticilikte şansı nedir?

Yönetici Seçimi… İşletme içinden tanınmayan birisinin seçimi risklidir. İşletme dışından daha yetenekli birisi varsa atanabilir. Sadece yerel dili biliyor diye teknik yeterliği olmayanları atamak risktir. Bütün insanlar değerlendirme içine alınmalıdır.

U/A Yöneticilere Yapılan Ödemeler… Ücret, emeği ile geçinenlerin tek gelir kaynağını oluşturmakta, onların geçimlerini sağlamanın yanında sürekli olarak yaşam düzeylerini yükseltmek amacıyla ücretlerinin artırılmasını istemektedir.

Ücretin Önemi …

Ücretin Önemi … En favori metot; işgörene yerli çalışan ile aynı seviyede taban bir ücret ödemek, bunun dışında ana ülkeden görevlendirilenlere görevi kabul etmeleri için ilave ödemeler yapmak, imkanlar sağlamak.

U/A Yöneticilere Yapılan Ödemeler… Maaşlar Tahsisatlar - Konut - Yaşam Standardı tahsisatı - Vergi farklılıklarından doğan tahsisatlar - Eğitim tahsisatları - Taşınma ve oryantasyon tahsisatları

U/A Yöneticilere Yapılan Ödemeler… İkramiyeler-Primler - Denizaşırı Görev Primi - Sözleşme Sonu Ödemeleri - Ev izni

U/A Yöneticilere Sağlanan İmtiyazlar… Araç ve şoför tahsisi Özel emeklilik maaşı Emeklilik ödemesi Hayat sigortası Sağlık sigortası Ev veya daire tahsisi Yabancı şube müdürlüğü Seminer ve tatil gezileri Kulüp üyelikleri Gizli rüşvet ödemeleri

Tatil Uygulamaları…

Siz iyiyseniz elinizden tutan olur…