Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ"— Sunum transkripti:

1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
TEMEL KAVRAMLAR

2 İKY GİRİŞ Tanımı Amaçları Gelişimi Personel Yönetiminden Farkı Çevresi
İKY Altyapısını Oluşturan Çalışmalar: İş Analizi Fonksiyonları İKY Örgütlenmesi

3 İKY Tanımı İşletmenin sürdürülebilir rekabet üstünlüğü kazanmada, ihtiyaç duyduğu insan kaynağını sağlaması ve elde tutması Örgütün stratejik amaçlarını gerçekleştirmesi ve bireysel iş gören ihtiyaçlarını karşılamasında insan kaynaklarının etkili kullanımı İşletme için gerekli insan kaynağının sağlanması, istihdam edilmesi, geliştirilmesi, motivasyonu ile ilgili strateji, politika ve prosedürlerin oluşturulması ve yürütülmesi sürecidir.

4 İKY Amacı 1. Çalışanların verimliliğini artırma: İşletme amaçları ve hedefleri doğrultusunda insan gücünün verimli kullanılması 2.Çalışanların tatmini sağlama: İş gören ihtiyaçlarının karşılanması ve gelişiminin sağlanması. 3.Topluma katkı:

5 İKY Özellikleri İnsan Odaklı Danışmanlık Hizmeti Kaynak Anlayışı
Dinamik Bir Yapı İnsan Önemli Bir Girdi Misyon ve Değerler Toplam Kalite Yönetimi İşi Yönlendiren İnsan Stratejik Planlama

6 İK ’nın stratejik önemi
İKY GELİŞİMİ 1980’li Yıllar: İK ’nın stratejik önemi 1960’lıYıllar: İnsan odaklılık 1900’lerin başı: İş Odaklılık

7 İKY’ nin Personel Yönetiminden Farkı
İK YÖNETİMİ İş Odaklı İnsan Odaklı Operasyonel Faaliyet Danışmanlık Hizmeti Kayıt Sistemi Kaynak Anlayışı Statik Bir Yapı Dinamik Bir Yapı İnsan Maliyet Unsuru İnsan Önemli Bir Girdi Kalıplar, Normlar Misyon ve Değerler Klasik Yönetim Toplam Kalite Yönetimi İşte Çalışan İnsan İşi Yönlendiren İnsan İç Planlama Stratejik Planlama

8 İKY Çevresi: Dış Çevre Dış Çevre: Bir işletmenin sınırları dışındaki İK’ larını etkileyen faktörlerin tümüdür. 1-İşgücü Piyasası: İşletmenin ihtiyaç duyduğu işgücünü tedarik ettiği işgücü pazarıdır. 2-Yasal Düzenlemeler: Uluslar arası iş hukuku, ulusal iş hukuku, tüzükler, yönetmelikler, mahkeme içtihatları, toplu iş sözleşmeleri, iş sözleşmeleri, iş yeri uygulamalarıdır. 3-Toplum: sosyo-kültürel yapı; inanç ve değerler 4-Sendikalar: Çalışanların işverenlerin haksız ve keyfi uygulamalarına karşı korunmak amacıyla kurdukları örgütlerdir. 5-Hissedarlar: İşletme sahipleridir. İKY tarafından hazırlanan planların kendi çıkarlarını olumlu etkilemesini isterler.

9 6-Müşteriler: Tatmin ve Memnuniyet isterler bu da, işletmenin yüksek kalitede mal ve hizmet üretme kapasitesine haiz çalışanlara sahip olmasını gerektirir. 7-Rekabet: Rekabette etkili olmak için uygun sayı ve nitelikte insan kaynağını bulmak, çalıştırmak ve işletmede tutmak gerekir. 8-Teknoloji: Rekabet üstünlüğü sağlamak için İKY’nde çağın gereklerine uygun teknolojinin kullanılması ve teknolojik gelişmeler İKY’ ni etkilemektedir. 9-Ekonomik Şartlar: Ülkenin ekonomik durumu işe alma ve çıkarma, ücret düzeyini belirlemede rol oynamaktadır. 10-Coğrafik Şartlar: İş gücü arzını etkileyen bir faktördür. Özellikle bölgeler arası ulaşım, dolaşım, göç vb. olgular dikkat çekmektedir.

10 İKY Çevresi: İç Çevre İç Çevre: İşletmenin sınırları içinde olan denetlenebilir faktörlerin tümüdür. 1-Misyon, Amaçlar, Hedefler, Stratejiler -Misyon: Örgütün varlık amacı ve nedenidir. -Amaçlar: Belli bir sürede ulaşılmak istenen sonuçlardır. -Hedefler: Amaçların belirgin ifadesidir. -Stratejiler: Rekabet üstünlüğü elde etmek için sonuca götürecek uzun dönemli yol haritasıdır. İşletme stratejileri İKY stratejilerini biçimlendirir. 2-Politikalar: Karar almada yön gösteren önceden belirlenmiş kılavuzlardır.

11 3-Örgüt Kültürü: Örgüt içinde paylaşılan değerler, inançlar ve alışkanlıklardır. 4-Üst Yöneticilerin Tarzı: Üst yönetimin tercihleri İKY’ni doğrudan etkiler. 5-Örgüt Yapısı: Katı veya esnek olması İKY’ni etkiler 6-İş görenler : En üst seviyeden en alt seviyedekine kadar tüm çalışanların kişilikleri, yaş, cinsiyet yetenek, eğitim vb. özellikleri İKY’ ni etkiler. 7-Örgütün Diğer Birimleri: İKY işletmenin diğer birimlerindeki tüm çalışanlarla ilgilidir. 8-Toplu İş Sözleşmesi: Çalışanlar sendikalara üye ise, yapılacak toplu sözleşme hükümleri İKY’ni etkiler.

12 İKY Altyapısını Oluşturan Çalışmalar
İŞ ANALİZİ İş tanımlarının yapılması İş şartnameleri (iş gerekleri)’nin hazırlanması İş değerlemesinin yapılması

13 İKY Fonksiyonları 1. İnsan kaynakları planlaması,
2. İnsan kaynakları tedariki, 3. İnsan kaynakları eğitimi, 4. Performans değerlendirmesi, 5. İş değerleme ve ücretlendirme 6. Kariyer geliştirme 7. Çalışma ilişkilerini geliştirme, 8. Sağlık ve güvenlik


"İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları