Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sporda; İstihdam, İşsizlik, İş Alanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sporda; İstihdam, İşsizlik, İş Alanı"— Sunum transkripti:

1 Sporda; İstihdam, İşsizlik, İş Alanı

2 İstihdam Kavramı Bir ekonomik kavram olarak istihdamı üretim faktörlerinin gelir sağlamak amacıyla çalışması ya da çalıştırılması olarak özlü bir şekilde tanımlayabiliriz.

3 İstihdam çeşitleri: Geniş Anlamda Tam İstihdam
Dar Anlamda tam İstihdam Eksik İstihdam Aşırı İstihdam

4 Geniş Anlamda Tam İstihdam:
İstihdam, emek,toprak ve sermaye kapasitesinin bir yıllık dönem içindeki kullanılma derecesini ifade eden bir ülkenin sahip olduğu üretim unsurları olarak ifade edilebilir.

5 Dar Anlamda Tam İstihdam:
Bir ekonomide çalışmak istek ve arzusunda olan tüm yetişkin insanların, iş bulup çalışmalarını ifade eder.

6 Eksik İstihdam: Kişinin çalışmak istediği alanda iş bulamaması.

7 Aşırı İstihdam: Bütün üretim faktörlerinin tam çalışma halinde bulunmasına rağmen yinede tatmin edilmeyen taleplerin mevcut olması durumuna denir.

8 Türkiye İstihdam Verilerinin Analizi
Türkiye’nin istihdam durumu ile ilgili verileri yayınlayan TÜİK, çeşitli sınıflandırmalar yaparak değerleri bir araya getirmektedir. İşsizlik oranı incelenirken dikkate alınan yaş grubunun 15 ile 24 yaş arası olduğunu da belirtmek gerekmektedir (TÜİK, 2010).

9 İşsizlik Kavramı: İşsizlik, çalışmak isteyenler ve çalışmaya hazır olan işgücü ile halen bir işte çalışan yani istihdam edilenler arasındaki farktır.

10 İşsizlik Çeşitleri Açık İşsizlik Gizli İşsizlik İradi İşsizlik
Gayri İradi İşsizlik Konjonktürel (Devresel) İşsizlik Mevsimlik İşsizlik Friksiyonel İşsizlik Yapısal İşsizlik Doğal İşsizlik

11 Açık işsizlik: 15+ yaş grubundaki bireylerin çalışma isteğinde olmalarına rağmen iş bulamamaları durumu açık işsizlik olarak ifade edilir.

12 Gizli işsizlik: Toplam çıktı miktarında bir değişme olmaksızın, bir işletme veya ekonomik sektörden ayrılan işçilerin toplam sayısı gizli işsizlerin miktarını vermektedir

13 İradi İşsizlik: İstihdam dengesinin sağlandığı bir ekonomide bireylerin geçerli ücret seviyelerinde çalışma imkanlarının olmasına rağmen, çeşitli nedenlerle çalışmak istemeyip, işsiz durumda olmalarına iradi işsizlik denir.

14 Gayri İradi İşsizlik: 15+ yaş grubundaki bireylerin piyasada geçerli olan ücret seviyesinde çalışmayı kabul ettiği halde iş bulamamalarına gayri iradi işsizlik denir.

15 Konjonktürel (Devresel) İşsizlik:
Yatırımların azalması nedeniyle oluşan işsizliktir. Talepte oluşan değişikliklere bağlı olarak kısa veya uzun süreli olması söz konusudur.

16 Mevsimsel İşsizlik: Turizm ve inşaat gibi sektörlerde, üretim düzeyinin ve buna bağlı olarak da işsizlik oranının mevsimsel olarak dalgalanması söz konusudur.

17 Yapısal işsizlik: Ekonomilerin yapısal özelliklerinden kaynaklanan işsizlik türüdür.

18 Doğal İşsizlik: Doğal işsizlik, emek arz ve talebi arasında dengenin olduğu ekonomilerde de görülen, çalışanların işyeri değiştirmelerinden kaynaklanan, gerekli fakat boş geçen dönemlerde karşılaşılan işsizlik türüdür.

19 Friksiyonel İşsizlik Bir toplumda emek arz ve talebi arasında genel bir denge bulunmasına rağmen, işçilerin kısa vadeli yer değiştirmeleri sonucu yaşanan işsizliktir.

20

21 İş Alanı: Belirli bir meslekteki iş bulma, çalışma alanını ifade eder.

22

23

24

25 2010/1 KPSS Sportif Eğitim Uzmanı Atamaları
2010/1 KPSS Tercih sonuçları sonucunda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne (GSGM) toplam 13 sportif eğitim uzmanı,40 memur,25 antrenör ataması gerçekleşmiştir. Sportif eğitim uzmanı atamalarında puanlar ve kadrolar şu şekilde olmuştur.

26 2010/1 KPSS Sportif Eğitim Uzmanı Atamaları:
Kontenjan En küçük Puan En Yüksek Puan Kadro (MERKEZ ANKARA)   (MERKEZ ANKARA) (TAŞRA ANKARA) (TAŞRA BALIKESİR) (TAŞRA BOLU) (TAŞRA EDİRNE) (TAŞRA ERZURUM) (TAŞRA GİRESUN (TAŞRA İZMİR) (TAŞRA MUĞLA)  

27 "Geleceğin mesleği spor yöneticiliği"
Türkiye'de eğitimle spor aynı mekanlarda kurgulanmadığı için çok yetenekli ama eğitimsiz sporcular bulunduğunu, bunun içler acısı olduğunu söyleyen Arıboğan, öğrencilere seslenerek, ''Önümüzdeki dönemde spor yöneticiliği çok önemli iş olacak. Spor yöneticiliğini düşünün. Geleceğin mesleği spor yöneticiliği'' diye konuştu.

28 KPSS'siz memur olma imkanı!
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç , bazı bölüm mezunları için Maliye Bakanlığı ve Başbakanlığa başvuru yapıldığını açıkladı. Başvuru kabul görürse bazı bölüm mezunları KPSS'ye girmeden memur olabilecek. Bakan başvurunun yapıldığını açıkladı Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç , bazı bölüm mezunları için Maliye Bakanlığı ve Başbakanlığa başvuru yapıldığını açıkladı. Başvuru kabul görürse bazı bölüm mezunları KPSS'ye girmeden memur olabilecek. Spor Bakanlığı ve Federasyonlar bünyesinde çalıştırılmak üzere 2. Antrenör belgesi ve en az 3 defa milli olma şartı aranarak KPSS puanı olmadan atanması mümkün olacak. Eğer Maliye Bakanlığı kadro açarsa KPSS olmadan 21 Aralık 2012'de atama yapılacağı açıklandı. Bu atamalardan Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu mezunları yararlanarak KPSS'siz atanabilecek. Spor Bakanlığı daha önceleri 2011 yılında bu şekilde bir alım gerçekleştirmişti.


"Sporda; İstihdam, İşsizlik, İş Alanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları