Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi"— Sunum transkripti:

1 Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi

2 Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
İK uygulamalarının temel varsayımı çalışanların örgütün temel kaynağı olduğu ve örgütsel performansın önemli ölçüde insanlara bağlı olduğudur. Bu nedenle etkin bir biçimde geliştirilen ve uygulanan İK politika ve süreçleri şirket performansını önemli ölçüde etkileyecektir.

3 Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
Son on yılda bu konuda yapılan araştırmalar şu iki soruyu sorar: IK uygulamalarının şirket performansı üzerinde positif bir etkisi var mıdır? Eğer varsa şirketler bu etkiyi nasıl yaratabilirler? İkinci sorunun cevabı daha önemli.(Kara kutu Purcell ve diğerleri, 2003)

4 Performans üzerinde etkisi olan İK uygulamaları
Yüksek nitelikteki kişilerin işletmeye cezbedilmesi, geliştirilmesi ve işletmede devamlılıklarının sağlanması: Örgütün stratejik ve operasyonel ihtiyaçları ile kişileri uyumlaştırır. Örgüte üstün performans, verimlilik, esneklik, yenilik ve üst düzey müşteri hizmeti sağlayacak, örgüt kültürüne ve stratejik gereklerine uygun nitelikte elemanları sağlar, geliştirir ve elde tutar.

5 Performans üzerinde etkisi olan İK uygulamaları
Yetenek Yönetimi İşletmenin şimdi ve gelecekteki ihtiyçlarını karşılayacak yetenekli ve yüksek motivasyonlu kişilerin işletmede bulunmasını sağlar.

6 Performans üzerinde etkisi olan İK uygulamaları
Çalışma koşulları/çevresi, temel değerler, liderlik, iş yaşam dengesi, farklılıkların yönetimi, iş güvencesi: Vizyon hakkında bilgili çalışanlar ve birbirleri ile uyumlu değerlere sahip kişilerden oluşan bir işletme oluşturur

7 Performans üzerinde etkisi olan İK uygulamaları
İş Dizaynı: İlginç ve motive edici işler yolu ile özerklik ve esneklik sağlar, böylece iş tatmini, esneklik artarak daha yüksek performans ve verimliliğe neden olur.

8

9 Performans üzerinde etkisi olan İK uygulamaları
Öğrenme ve geliştirme: Beceri ve yetkinlik düzeyini geliştirir, kendi kendine öğrenmeyi artırır, öğrenme iklimini oluşturur ve koçluk, mentorluk ve eğitim programlarını zenginleştirir.

10 Performans üzerinde etkisi olan İK uygulamaları
Bilgi ve entelektüel sermayenin yönetimi: Örgütsel ve bireysel öğrenmeye odaklanır, öğrenme ve bilgi paylaşımı fırsatlarını sistematik olarak sağlar. Yaşamsal nitelikteki bilgi stoklarının örgütte varolmasını sağlar, bilgi akışı ve öğrenmenin gelişimine neden olur.

11 Performans üzerinde etkisi olan İK uygulamaları
İşe bağlılık ve motivasyonun artırılması: Örgüt hedeflerine istekli bir biçimde katkıda bulunmak için işletmenin temel değerleri ile kişilerin özdeşleşmesini ve bu doğrultuda faaliyette bulunmasını sağlar.

12 Performans üzerinde etkisi olan İK uygulamaları
Yüksek performans yönetimi: Verimlilik, kalite, müsteri hizmetinin düzeyi, büyüme karlılık ve hisse değerinin artırılması alanında yüksek performansı teşvik eden bir performans kültürü yaratır. Risk alma, yenilikçilik, bilgi paylaşımı, yöneticilerle çalışanlar arasında güven gibi konularda davranmalarını sağlamak için kişileri güçlendirir.

13 Performans üzerinde etkisi olan İK uygulamaları
Ödül yönetimi: Katkıları doğrultusunda değerlendirerek kişilerin motivasyon, bağlılık ve adanmışlıklarını artırır.


"Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları