KKTC TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI ‘KKTC BATI BÖLGESİ TURİZM VİZYONU’ Doç

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA BELGELERİ Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığı.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI SUNUM : Kaan Duran ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : Mustafa İDUĞ.
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
UNI-SET Toplantı Notları
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Küme Yol Haritasının Oluşturulması Projesi Diyarbakır.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Metodoloji 13 Nisan 2016 Su Yönetimi.
Coğrafya Performans Ödevi
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Turizm Herhangi bir amaç izlemek üzere insanların kendi konaklama yerleri dışında seyahat ve konaklamalarından meydana gelen olaylar,ilişkiler bütünüdür.
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ADI SOYADI : YUNUS ERDOĞAN BÖLÜMÜ : TURİZM REHBERLİĞİ
İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 13 ŞUBAT 2009.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
KIRSAL ALANDA İNSAN KAYNAKLARINI GELİŞTİRMENİN TEMEL AMACI NELERDİR?
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
GİRİŞİMCİLİK, SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON
Yrd. Doç. Dr. Burcu Ilgaz Yıldırım Arş. Gör. Dr. Özlem Sökmen Gürçam
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
Pazarlama Yönetimi Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN.
Bu sorunlar neden çözülmeli?
Aşağıdaki kavramları açıklayınız
Türkiye’nin Alternatif Turizm SWOT Analizi -Tartışma-
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Cube Organization Presents.
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
İK MAKALESİ.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Tüketici Pazarları Örgütsel Pazarlar
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
DİCLE ÜNİVERSİTESİ KALİTE YOLCULUĞU
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Örgütlerde STRATEJİK PLANLAMA
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
Uluslararası İşletme Yönetimi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının
Mesleki ve Teknik Eğitim Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

KKTC TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI ‘KKTC BATI BÖLGESİ TURİZM VİZYONU’ Doç KKTC TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI ‘KKTC BATI BÖLGESİ TURİZM VİZYONU’ Doç. Dr. İsmet ESENYEL 28-29 Temmuz 2017

KKTC TURİZMİNİN 2026 HEDEFLERİ Turizm Sektöründe; turizm potansiyelinin değerlendirildiği, ürün ve hizmetlerin çeşitlendirildiği, kalitenin yükseltildiği, yerel ürünlerin öne çıkarıldığı, uluslararası standartlarda kurumsallaşıldığı, uluslararası bir marka haline gelindiği, çevrenin korunması ve gelişmesinin sağlandığı, doğal kaynakların, tarihi mirasın ve kültürel dokunun duyarlılıkla ele alındığı, koruma kullanma dengesinin gözetildiği, sürdürülebilir büyüme ve istihdamın oluşturulduğu, bölgesel kalkınmaya katkının sağlandığı, bölgesel farklılıklara ve rekabet üstünlüğüne dayalı, sürdürülebilir bir turizm modelinin oluşturulması temel amaçtır.

KKTC TURİZMİNİN 2026 HEDEFLERİ Turizm amaçlı tahsis edilen kaynakların verimli ve etkin şekilde kullanımı sağlanacaktır. Turizmde mevcut kapasitenin değerlendirilmesi ve etkin kullanımının sağlanması yönünde gerekli tedbirler alınmaya başlanmıştır. Küçük ve orta ölçekli turistik konaklama tesislerinin iyileştirilmesi ve kalitenin artırılması sağlanacaktır. Turizm yatırımları yoğun olan bölgelerden uygun olan diğer bölgelere planlı bir şekilde yönlendirilecek, turizm faaliyetleri çeşitlendirilecektir. Örneğin; Girne Bölgesinin sınırları içinde olan Sadrazamköy, Kayalar ve Akdenizde Helal Turizmi, Kite-Sörf ve Karavancılık Turizmi için girişimler başlatılmıştır.

KKTC TURİZMİNİN 2026 HEDEFLERİ Turizm yatırımları, doğal, tarihi, kültürel ve sosyal yapıyı koruyucu ve geliştirici nitelikte gerçekleştirilecektir. Turizm politikalarının sürekliliğinin sağlanmasına olanak verecek, paydaş katılımcılığını içeren Kuzey Kıbrıs Turizm Örgütü’nün kurulmasına öncelikli olarak başlanmıştır. Turizm sektöründe daha fazla yerli girdi imkanı sağlama olanakları araştırılarak, turizmin diğer sektörlere olan katkısını artıracak tedbirler alınacaktır.

KKTC TURİZMİNİN 2026 HEDEFLERİ Turizm sektörü hizmetlerinde ve turist profilinde niteliğin yükseltilmesini sağlayarak, turist sayısının ve turizm gelirinin artırılması, yüksek gelir gruplarının ülkemize çekilmesi, yıl boyunca talep yaratılması ve talebin bölgelere ve ürünlere dengeli dağıtılması sağlanacaktır. Turizm pazar talepleri dikkate alınarak, turizm ürünü bu talepler doğrultusunda çeşitlendirilecek ve turizm faaliyetlerinin tüm yıla yayılması sağlanacaktır. Cittaslow, eko turizm gibi doğal ve kültürel varlıklara duyarlı, yerel ürünleri öne çıkaran, yerel halka dayalı, alternatif turizm türlerinin gelişimi desteklenecektir.

KKTC TURİZM SEKTÖRÜ REKABETÇİLİĞİNİ ETKİLEYEN ANA FAKTÖRLER (haziran 2017-ANKET(284 KİŞİ)) Adamızı ziyaret eden yaklaşık 300 kişiden 284 kişiye yapılan anket sonucunda ( 162 kişi tur , 122 kişi de münferit ) turistlerden elde edilen sonuca göre

Turİzm Ürünü REKABETÇİLİK ENDEKSİNE GÖRE YENİ İLÇEMİZ LEFKE ve TURİZM SEKTÖRÜMÜZDEN BEKLENTİLER Lefke Bölgemiz, son yıllarda üniversitenin yaptığı atılımlar neticesinde , özellikle kasaba konumundan çıkıp; modern bir kent haline dönüşmüştür. Bu dönüşüm; Turizm anlamında CittaSlow belgesi ile farklı bir yol haritasına bürünmüştür.

Alternatİf Turİzm Modellerİ ve Lefke Ülkemizde; teşvik modellerinin çoğaltılarak yeni bir sisteme ve yol haritasına büründürülmesi, otel yatırımlarını ve tur operatörlerine verilen teşvik sistemlerinin yanına; mutlaka alternatif turizm modellerini sadece Girne, Mağusa merkezli değil diğer bölge karakteristik özelliklerini de değerlendirme ihtiyacı doğmuştur. Lefke merkezindeki tarihi evler ve kültür varlıkları köy pansiyonculuğu kapsamında dönüştürülerek, turizm sektörümüze kazandırılmalı. (Mevcut yatak sayısı 94’den 2018 sonuna kadar 800’e ulaşması hedeflenmektedir) Apostolos Andreas gibi Din Turizmi hacmi (inanç Turizmi kapsamında Şeyh Nazım Dergahı daha etkin bir şekilde tur operatörleri, seyahat acenteleri ve münferit turistlerin ilgi odağı olmalıdır.

Alternatİf Turİzm Modellerİ ve Lefke Üniversitenin yaptığı açılımlar (Eğitim Turizmi) ve ekonomik getirileri yanında bölgenin doğal güzelliği unutulmamalı. Gaziveren rüzgar sörfü, Gemikonağı Limanı tüm bölge narenciye ve diğer ticari ihtiyaçlar için önemli bir liman. Bölgemizde 3. yaş turizmi ve sağlık turizmi kapsamındaki çalışmalara Bakanlıkta destek vermektedir. Yeşilyurt, Kumköy, Güzelyurt ve Akdeniz körfezleri ve sahil şeridindeki turizm alanları mutlaka yeni planlama politikalarına dahil edilmeli. Bu doğayı tahrip edip, turizm alanı yaratılacağı anlamına gelmesin. Turizm sektörümüzü çeşitlendirmek adına (kite sörf, karavancılık, kamp alanları, dağ evleri, köy pansiyonları, yürüyüş yolları,dinlence ve eğlence (rekreasyon) alanları, agro turizmde özellikle Yeşilırmak ve Eko Turizm’de Bağlıköy bu açılımlara hazır olmalı. Kültürel ve zengin tarihi doku; Bilinenlerin yanında; Akdeniz Köyü ve civarındaki zenginlikler artırılarak devam edecektir.

Eko-agro turİzm Agroturizm çeşitliliği kapsamında, turistler artık otellerin dışına çıkıp, bulundukları bölgelerdeki lokal tatları, yiyecek-içecek alışkanlıklarını bilmek ve kendi kültürlerinin dışındaki dokuları yaşamak istiyorlar. Şehir merkezlerini terk etmek, kırsal diye adlandırılacak alanlara gitmek ve ziyaretlerini lokal insanların ürettikleri servise yönelik gerçekleştirmek, bulundukları bölgenin doğal alanlarının içinde görmeyi talep ederek en az bir gece de konaklama ihtiyacı duymaktadırlar.

Eko-agro turİzm “Kırsal alanlarda konaklama ve etkinlikler köy yerinde yapılıyorsa bu turizm türü ‘Çiftlik Turizmi’ olarak adlandırılmaktadır. Herhangi bir kırsal yerleşimde ekonomik etkinlik tarım ise ve turistik uygulamalar da ağırlıklı olarak tarıma dayalı olarak yapılıyorsa, bu tür turizme ’Tarım Turizmi’ denilmektedir.”( Karamankulturturizm.gov.tr) Son yıllarda tüm Akdeniz ülkelerinde alternatif turizm kapsamında en fazla gelir sağlayan model Agroturizme dayalı olan bu modeldir. Modelle ne mi yapılıyor; bölge insanının günlük yaşam tarzları en yalın bir şekilde, abartısız, doğal bir ortamda turistlerin beğenisine sunuluyor. Bulunulan yöreye ait has yiyecek-içecek ve tatlıların nasıl yapıldığı turistler tarafından öğreniliyor.

Eko-agro turİzm EKO-TURİZM kapsamında; yöre halkının turizm sektöründen; nasıl para kazanabileceğinin hesaplarını, turizm bilincini öğretmek en önemli iki unsurdur. Eko-turizm alanında ülkemizde yapılan en önemli yanlışlıkları özetleyecek olursak; Her bölgenin turizm çeşitliliği ve eko – agro ürünler bir biri ile tamamen ayni, Yöresel doku anlamında geleneksel ve sadece o bölgeye has ürünlere eğilinmiyor, Bu gibi eko turizm faaliyetleri birkaç güne sınırlı kalıp, sürüdürülebilir yapı içerisine sokulmuyor, Bir bölgede gördüğünüz bir üreticiyi, ertesi gün veya hafta, başka bir bölge sınırları içinde görebiliyorsunuz,

OCAK-HAZİRAN 2017 TURİZM İSTATİSTİKLERİ Haziran 2017’deki yatak kapasitemiz 21,567 olmuştur.

OCAK-HAZİRAN 2017 TURİZM İSTATİSTİKLERİ Konaklayan kişi sayısında % 29.9 oranında bir artış gerçekleşmiştir.

OCAK-HAZİRAN 2017 TURİZM İSTATİSTİKLERİ Geceleme sayısında %41.4 oranında bir artış gerçekleşmiştir.

TEŞEKKÜRLER..