Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI"— Sunum transkripti:

1 HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI

2 UNESCO’nun Temel Kültür Sözleşmeleri…
“1954 Silahlı Bir Çatışma Halinde Kültür Mallarının Korunmasına Dair Sözleşme”, “1970 Kültür Varlıklarının Kanunsuz İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması İçin Alınacak Tedbirlerle İlgili Sözleşme”, “1972 Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme”, “2001 Sualtı Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesi”, “2003 Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi”, “2005 Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi” UNESCO’nun temel kültür sözleşmeleri olarak anılmaktadır.

3 Türkiye, bu sözleşmelerden…
“1954 Silahlı Bir Çatışma Halinde Kültür Mallarının Korunmasına Dair Sözleşme”, “1970 Kültür Varlıklarının Kanunsuz İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması için Alınacak Tedbirlerle ilgili Sözleşme”, “1972 Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme”, “2003 Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi”, “2005 Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi”, olmak üzere toplam beşine taraftır.

4 UNESCO ve KÜLTÜREL MİRAS SÖZLEŞMELERİ
UNESCO’nun kültürlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacına yönelik hazırladığı sözleşmeler: Somut Kültürel Mirasın Korunmasına Yönelik Olanlar: 1. “Doğal ve Kültürel Dünya Mirasının Korunması Sözleşmesi” (16 Kasım 1972, Paris) Türkiye bu sözleşmeye 16 Mart 1983 tarihinde taraf olmuştur. 2. “Sualtı Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesi” (2001) Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasına Yönelik Olanlar: 1. “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” (17 Ekim 2003, Paris) Türkiye bu sözleşmeye 27 Mart 2006 tarihide taraf olmuştur. 2. “Kültürel Anlatımların Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi” (2 Kasım 2005, Paris).

5 SÖZLEŞMEYE GİDEN YOLDA BAŞYAPITLAR
SOKÜM Sözleşmesine yönelik hazırlık çalışmaları içinde en önemlilerinden biri “İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Miras Başyapıtları” ilanı programıdır (1997).

6 Bu programa işlerlik kazandırmak için hazırlanan “kılavuz” UNESCO üyesi ülkelere gönderilmiş ve sonuçta 2001, ve 2005 yıllarında üç kez başyapıt ilanı yapılmıştır. 

7 Toplam 90 başyapıta ulaşan bu program çerçevesinde Türkiye’den MEDDAHLIK GELENEĞİ (2001) ve MEVLEVİ SEMA TÖRENLERİ (2005) İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirası Başyapıtları olarak kabul edilmiştir.

8 SOKÜM Sözleşmesi yürürlüğe girmeden  ilan edilmiş olan “İnsanlığın Somut Olmayan ve Sözlü Kültürel Mirasının Başyapıtları”, Sözleşme yürürlüğe girdikten sonra “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi”ne dahil edilmiştir.

9 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI SÖZLEŞMESİ

10 Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), 2003 yılında insanlığın somut olmayan kültürel mirasının korunması amacı ile “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesini” kabul etmiştir.

11 UNESCO’nun 32. Genel Konferansı’nda 17 Ekim tarihinde kabul edilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi, bir toplumun kendi kültürel kimliğinin bir parçası olarak gördüğü, kuşaktan kuşağa aktarmak suretiyle günümüze kadar getirdiği somut olmayan kültürel mirasın korunmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlayacak yol, yöntem ve imkânları tanımlamaktadır.

12 SOKÜM NEDİR? • Sözleşmeye göre Somut Olmayan Kültürel Miras;
“ toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar” anlamına gelir.


"HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları