Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ"— Sunum transkripti:

1 YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
Yat, deniz yolu taşımacılığına uygun donanıma ve teknik özelliklere göre gidebileceği mesafenin belirlendiği, önemli gereksinimlere yanıt verebilecek üniteleri bulunan, deneyimli mürettebata sahip turizm ve seyahat aracıdır

2 Tanım Yat işletmeleri yönetmeliğine yat; yat tipinde inşa edilmiş gezi ve spor amacıyla yaralanılan, taşıyacakları yatçı sayısı 36 yı geçmeyen, yük ve yolcu gemisi niteliğinde olmayan, ticari yat veya özel yat olarak belirtilen deniz araçları olarak tanımlanmaktadır.

3

4 Yat çeşitleri Yelkenli yat Motorlu yat Karma yat

5 Yat işletmelerinin organizasyon yapısı
Yat işletmelerinde yapılan faaliyeti yürüten bir operasyon sorumlusuna bağlı olarak örgüt yapısı oluşturulur.

6 Yat işletmelerine ilişkin örgüt yapısı
Operasyon sorumlusu kaptan gemici makinist Aşçı Hostes Gemici yardımcısı Miço

7 Marina işletmeleri Marina turizmi uzun yol gemilerini ve yatlarını kapsayan, turistik ürünü zenginleştirecek bir kaynak olarak, geniş bir alana yayılmış turistik bir üründür.

8 Marina tanımı Marinalar, tamir ve bakım, yakıt haberleşme ve alış veriş hizmetleri yanında büyük merkezlere ve dinlence eğlence, yiyecek-içecek vb. hizmetleri sağlayan tesisler olduğundan konaklama sektörü içinde düşünülür.

9 Marinaların özellikleri
Direk liman hizmetleri; bağlama demirleme, kayıt işlemleri, gemi bağlama için yeterli alan, hava koşullarından koruyucu bir yapı, park alanları, kışın konaklama alanları, ülkeye giriş noktaları vb.

10 Marinaların özellikleri
Dolaylı liman hizmetleri, temiz su sağlama, yakıt ve elektrik gereksinimlerini sağlama, güncel iletişim sistemleri, güvenlik, atık su gibi, Gümrük ve yönetim ofisi gibi yönetim hizmetleri Bakım ve onarım hizmetleri Turiste yönelik diğer hizmetler (restoran, temizlik hizmetleri, banka, eczane, sağlık hizmetler vb.

11 Marinaların Sınıflandırılması
Yat yanaşma yerleri: küçük çapta ve uzun süreli olmayan konaklamalar için oluşturulmuş alanlardır. Bakım onarım, ikmal gibi hizmetler zorunlu olmasa da bulunabilmektedir.

12 Tali yat limanları Yat yönetmeliğine göre tali yat limanları, doğal veya yapılmış kapalı bir su alanına sahip olan, daha uzun süreli kalış ve onarım imkanları yanında şu özelliklere sahip yat limanlarıdır; - 5 tona kadar tekneleri denizden karaya karadan denize çekebilecek nitelikte meyilli çekek veya vinç

13 Tali yat limanları Meteoroloji ve denizle ilgili bilgi imkanı
Çamaşır yıkama ve yıkatma imkanı Yangın ikaz sistemi Yatçıların dinlenmeleri ve bir arada bulunmalarını sağlayacak sosyal bir alan Gümrüklü gümrüksüz satış yerleri Telefon faks teleks

14 Tali yat limanları Denizde seyreden yatlarla bağlantıyı sağlayacak mevzua ta uygun telsiz sitemi Gümrüklü ve gümrüksüz eşya emaneti Teknik servis Yat limanı ihtiyacı için kapalı depo Yabancı dil bilen personel Otopark Emniyetli bağlama sistemi

15 Ana yat limanları

16

17 Yat turizmi

18 Yat turizmi

19 Yat turizminin önemi

20 Yat turizminin önemi

21 Yat turizminin önemi

22 Yat turizminin önemi

23 Yat turizminin önemi

24 Yat turizminin önemi

25 Yönetmelik

26 Yönetmelik

27 Yönetmelik

28 Yönetmelik

29 Yönetmelik

30 Türk yat turizminin avantajları
Diğer turizm faaliyetlerine göre yüksek gelir grubuna ait insanlara hitap ettiğinden getirisi yüksektir. Bu faaliyet için gerekli olan ılıman iklim Türkiye’de uzun bir dönem etkisini sürdürmektedir. Türk turizmindeki olumlu gelişmeler yat turizmine de yansımaktadır.

31 Türk yat turizminin avantajları
Zengin doğa yapısına sahip Türkiye çevreye duyarlı faaliyet olan yat turizmi, çevrenin korunmasına katkı sağlamaktadır. Yat sahibi olanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Türk yapımı yatlar dünya sularında kendilerini göstermektedir. Mavi bayrak ödüllü marina sayısı artmaktadır.

32 Türk yat turizminin dezavantajları
Yat yapımında ihtiyaç duyula elektronik malzemeler ithal edilmektedir. Dünyadaki kriz ve buhranlar turizmle birlikte yat turizmini de etkilemektedir. Boğazlardaki aşırı trafik ve kıyı kirlenmeleri bu sektöre darbeler vurmaktadır. Yat turizmine olan iç talebin düşüklüğü dışarıya bağımlılığı arttırmaktadır.

33 TEŞEKKÜRLER


"YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları