Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıdaki kavramları açıklayınız

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıdaki kavramları açıklayınız"— Sunum transkripti:

1

2 Aşağıdaki kavramları açıklayınız
İhtiyaç: İnsanların hayatlarını sürdürebilmelerini sağlayan gereksinimleridir. İhtiyaçlar giderildiğinde insana mutluluk ve tatmin sağlarlar. İstek: İhtiyaçlardan doğan tüketim (mal ve ürün satın alma) eğilimidir. Talep: Satın alma gücüne sahip tüketicilerin satın almak istedikleri mal ve hizmetlerdir. Arz: Tüketicilerin talebini karşılamak amacıyla üreticiler tarafından pazara sunulan mal ve hizmetlerdir.

3 Pazar: Tüketici (talep) ve üreticilerin (arz) satış ve satın alma amacıyla karşı karşıya geldikleri ortamdır*. Memnuniyet: Ürünün (mal yada hizmet) müşteri beklentilerini karşılama düzeyidir* Kalite: Müşteri ihtiyaçlarını karşılayan ürünün ya da hizmetin niteliklerinin toplamıdır.

4 Pazar nedir tanımlayınız Pazarı Oluşturan Öğeleri kısaca açıklayınız.
Pazar: Tüketici (talep) ve üreticilerin (arz) satış ve satın alma amacıyla karşı karşıya geldikleri ortamdır. Pazarı (Piyasayı) Oluşturan Öğeler Üreticiler: Pazarlama sisteminin birinci öğesi olup pazarın ihtiyacı olan mal ve hizmetleri üretim faktörlerini bir araya getirerek üreten taraftır. Üreticilerin başlıca amaçları ise kar elde etmektir.

5 Tüketiciler: Çeşitli ihtiyaç, istek ve arzularını tatmin etmek amacıyla satın alma faaliyetlerinde bulunarak pazarlama sistemine katılan taraf olarak tanımlanabilir. Aracılar: Üreticiler ve tüketiciler arasındaki bağlantıların veya irtibatın sağlanmasına yardımcı olan toptancı, perakendeci satıcı veya daha genel bir ifade ile pazarlamacılardan oluşmaktadır.

6 Turizm pazarlaması kavramını tanımlayınız temel işlevlerini belirtiniz
Turizm Pazarlaması, turistik ürün, destinasyon ya da markanın tüketiciye tanıtılması, tüketicide satın alma arzusu yaratılması ve ürünün tüketiciye ulaştırılmasına yönelik sistemli faaliyetlerdir. Pazarlamanın temel işlevleri: Tanıtma Satın alma isteği uyandırma Tüketiciye ulaştırma

7 Pazar bölümlendirmesi ve hedef kitle belirleme nedir
Pazar bölümlendirmesi ve hedef kitle belirleme nedir? Turizm işletmeleri açısından neden önemlidir ? Pazar bölümlendirmesi, pazarlama etkinliklerini bir noktada yoğunlaştırmak ve pazarlama bütçesini etkin kullanmak amacıyla pazarı çeşitli kriterlere göre sınıflandırmaktır. Hedef kitle belirleme pazarın gelir, bölge, yaş, cinsiyet vb. kriterlere göre sınıflandırarak, işletmenin amacına uygun kitlenin belirlenmesi ve pazarlama faaliyetlerinin bu kitle üzerinde yoğunlaştırılmasıdır

8 Pazar bölümlendirmesi ve hedef kitle belirlemenin önemi:
Bir turizm işletmesinin pazarın tümüne yönelik ürün geliştirmesi ve pazarlaması mümkün değildir. İşletmenin kaynaklarının israf edilmemesi ve işletmenin başarıya ulaşması için amaçlarına uygun kitleyi belirlemesi ve pazarlama faaliyetlerini bu grup üzerinde yoğunlaştırması gerekir.

9 Pazarlamanın tarihsel süreci içerisinde yer alan dönemleri özellikleri ile birlikte açıklayınız.

10 1. Üretim* Odaklı Anlayış
Bu dönemde (sanayi devrimi ve hemen sonrası) ürüne yönelik talep arzdan daha fazladır. Tüketici üretilen her ürünü almaya hazırdır. Bu nedenle amaç «üretim miktarını» artırmaktır

11 2. Ürün Odaklı Anlayış Arz ve talebin zamanla dengelenmeye başlaması ile rekabet avantajı elde etmek için üreticiler daha kaliteli ürünler üretmeye başlamıştır. İşletmelerin amacı sürekli olarak «ürünlerin kalitesinin» (ürünün iyileştirilmesi) artırılmasıdır.

12 3. Satış Odaklı Anlayış Zamanla tüm işletmeler kaliteli ürünler üretmeye başlayınca bazı işletmeler rekabet avantajı elde etmek için becerikli satış elemanları istihdam etmeye başlamışlardır. Amaç «satışları» artırmaktır.

13 4. Tüketici/Pazar Odaklı Anlayış
1980’li yıllarda ortaya çıkan küreselleşme kavramı ve tüketicilerin bilinçlenmesi ile birlikte işletmelerin amaçlarına ulaşması için tüketici istek ve ihtiyaçlarını göz ardı edemeyeceklerini savunan pazarlama anlayışı doğmuştur. Böylelikle işletmeler tüketici istek ve ihtiyaçlarına odaklanmıştır. Bu anlayışla birlikte Pazar odaklı yaklaşım kavramı ortaya çıkmıştır.

14 4. Tüketici/Pazar Odaklı Anlayış
Pazar Odaklılık: Müşteriyi anlamak ve tanımak amaçlara ulaşmak adına çok önemlidir. Modern pazarlama anlayışının işletmenin tüm birimlerince benimsenmesini ve uygulanmasını öne sürmektedir.

15 İlişkisel Pazarlama/İlişki Pazarlaması Anlayışını açıklayınız

16 İlişkisel Pazarlama/İlişki Pazarlaması Anlayışı:
Müşteri-üretici ilişkisini bir süreç halinde ele alarak müşteri tatmini ve sadakati yaratmayı savunan pazarlama anlayışıdır. Müşteri ile ilişki satış işlemi öncesinde başlayarak satış sonrasında da devam etmektedir.

17 İlişkisel Pazarlama/İlişki Pazarlaması Anlayışı:
Günümüzde işletmeler, ürün ve hizmetlerin birbirine yakın kalitede ve fiyatta satılmasından dolayı, yeni müşteriler bulmanın yanında, mevcut müşterileriyle uzun süren ilişkiler kurmak istemektedirler

18 İlişkisel Pazarlama/İlişki Pazarlaması Anlayışı:
Burada amaç, aynı müşteriyle birden çok satış işleminin gerçekleştirilmesidir. Mevcut müşteriyi elde tutmanın, yeni bir müşteri elde etmekten daha az maliyetli olduğu düşünüldüğünde, ilişki pazarlamasının önemi daha iyi anlaşılmaktadır.

19 İçsel Pazarlama nedir? Kısaca açıklayınız

20 İçsel Pazarlama Bütünsel pazarlama anlayışına gelinceye kadar, müşteri, şirket dışında kalan tüketiciler olarak anlaşılmaktaydı. Günümüzde pazarlama stratejilerinin, tüketicilerle birlikte, iç müşteriler olarak tanımlanan çalışanları da tatmin edecek şekilde geliştirilmesi önemli bir unsur haline gelmiştir

21 İçsel Pazarlama İçsel pazarlama, pazarlamanın “içe dönük” boyutunu temsil etmektedir ve müşteri tatmininin, tatmin olmuş çalışanlarla elde edilebileceği görüşüne dayanmaktadır. Çalışanların tatminsizliği şu sorunlara yol açabilmektedir

22 İçsel Pazarlama Çalışanlar, çalıştıkları işletmelerden hizmet almazlar. İstekli bir çalışma gerçekleşmediği için beklenilen performansı göstermezler. Takım çalışması gerçekleşmez. Kendi sorunlarını işletmeye yansıtırlar. İşletmeyi dışarıya kötülerler. Bu yüzden, işletme ile ilgili olumsuz bir imaj oluşur. İşletme, kaliteli hizmet oluşturamadığı için pazarını yitirir.


"Aşağıdaki kavramları açıklayınız" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları