Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uluslararası İşletme Yönetimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uluslararası İşletme Yönetimi"— Sunum transkripti:

1 Uluslararası İşletme Yönetimi

2 Örgütün sınırları dışında kalan her şeydir.
İşletme Çevresi… Örgütün sınırları dışında kalan her şeydir.

3 “İşletmenin hayatını ve gelişimini etkileyen ve saran bütün güçler”
İşletme Çevresi… “İşletmenin hayatını ve gelişimini etkileyen ve saran bütün güçler”

4 Bir görme özürlü kendi mahallesinde yolunu nasıl bulur?

5 İşletme U/A pazarlarda faaliyet gösteriyorsa …
İşletme Çevresi… İşletme U/A pazarlarda faaliyet gösteriyorsa …

6 İşletme Çevresi… İşletmelerin dış çevreleri Ulusal sınırlar dikkate alındığında 2 aşamalı olarak incelenebilir: İşletmelerin Makro Dış Çevresi ve Dış Çevre Faktörleri, İşletmelerin Mikro Dış Çevresi ve Dış Çevre Faktörleri. 6

7 İşletmelerin Makro ve Mikro Dış Çevre Faktörleri
7

8 Dış Çevre Faktörleri… Rekabet Dağıtım Ekonomik Sosyo-ekonomik Finansal Yasal Fiziksel Politik Sosyo-kültürel Emek Teknoloji

9 İşletme Çevresi… Dış çevresel faktörler yanında “kontrol edilebilir” çevresel güçler olarak da adlandırılan iç faktörler de vardır.

10 AB’nin mal ve hizmet alım ve satımına ilişkin bir kararı kimleri etkiler?

11 Bir bölgede yaşanan istikrarsızlık işletmeleri etkiler mi?

12 Teknolojik gelişmeler işletmelerin faaliyetlerini ne yönde etkiler?

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23 İşletme Çevresi… U/A işletmecilikte etkili olan çevreler: Yerel çevre Yabancı çevre Uluslararası çevre

24 İşletme Çevresi… Yerel çevre İşletmenin menşeinin bulunduğu çevre yerel çevredir.

25 İşletme Çevresi… Yerel çevre Yerel çevrede faaliyet göstermenin kolaylıkları?

26 İşletme Çevresi… Yabancı çevre İşletmenin kendi ülkesi sınırları dışında faaliyet gösterdiği ülkelerin çevre faktörleridir.

27 İşletme Çevresi… Yabancı çevre Hem yerli hem de yabancı çevre faktörleri aynıdır. Fakat, söz konusu faktörlerin işletmeye etkileri faklı seviyelerde olabilmekte, yabancı çevredeki faktörlerin taşıdığı riskin boyutları farklılaşabilmektedir.

28 İşletme Çevresi… Yabancı Çevre Faktörlerinin Etkilerinin Farklılaşma Nedenleri… Değişik güç değerleri Takdir edilmesi zor değişiklikler Birbiriyle ilişkili güçler

29 İşletme Çevresi… Uluslararası çevre Yerel ve uluslar arası çevrenin bir bileşkesi olan uluslar arası çevre aynı zamanda uluslar arası organizasyonları da kapsamaktadır.

30 İşletme Çevresi… Uluslararası çevre Yerel güçler ve yabancı çevresel güçler arasında, iki ülkeden birindeki yan kuruluşun diğer ülkedeki müşterilerle iş yaptığı zaman iki ülke arasındaki etkileşimdir.

31 İşletme Çevresi… Uluslararası çevre Yerel çevre ve yabancı çevrenin bileşimi olan uluslar arası çevre faktörleri; uluslar arası hukuk kuralları, yapılan anlaşmalar vb. dır.

32 İşletme Çevresi… Uluslararası çevre Uluslar arası anlaşmazlıklar da (savaşlar, ambargolar vb.) bu çevrenin faktörlerindendir.

33 İşletme Çevresi… Uluslararası çevre Uluslar arası entegrasyonlar ve işbirlikleri de uluslar arası çevreyi oluşturmaktadır.

34 İşletme Çevresi… Uluslararası çevre Uluslar arası çevre şartları içinde yer alan organizasyonları üçe ayırmak mümkündür; Dünya çapında organizasyonlar: Dünya Bankası Bölgesel ekonomik işbirlikleri: NAFTA, AB Endüstri anlaşmaları: OPEC

35 Uluslar arası İşletmecilikte Risk Türleri… Ticari Risk Kültürel Risk
İşletme Çevresi… Uluslar arası İşletmecilikte Risk Türleri… Ticari Risk Kültürel Risk Finansal Risk Ülkesel Risk Zayıf ortaklar Operasyonel sorunlar Piyasaya giriş zamanlaması Rekabet yoğunluğu Strateji uygulamalarında yetersizlik - Kültürler arası farklılıklar Müzakere biçimleri Karar verme stilleri Etik uygulamalar Kurdan etkilenme riski Varlık değerlemesi Dış vergileme sistemi Enflasyon ve transfer fiyatlaması Devlet müdahalesi, koruma politikaları, ticaret ve yatırım engelleme Bürokrasi, formalite, idari gecikmeler, yolsuzluk Fikri mülkiyet haklarının yasalarla korunmaması Yabancı firmalar aleyhine yasalar Ekonomik başarısızlıklar, kötü yönetim Kargaşa ve istikrarsızlık

36

37 En riskli ve risksiz 10 ülke

38 Ülkelere Göre Korsan Yazılım Kullanma Oranı

39 Taklit Ürün

40 Etik Yozlaşma

41 Ülkelere Göre Rüşvetin Anlamı

42 “Vergi kaçırmış olmak benim hayatımın hatasıydı
“Vergi kaçırmış olmak benim hayatımın hatasıydı. Bunun sonuçlarına katlanacağım"

43 İşletmeler pazarlara girerken;
Öncelikle riskli alanları araştırmalılar, Yapılacak işleri etkileyebilecek olayları gözlemlemeliler. Riski ölçmek için sistem geliştirmeliler. Risk ve fırsatlar arasında denge sağlamalılar. Ele alınması gereken alanları tespit etmeliler. Yatırım işlerine başlamalılar.

44 Üretmeden Olmaz !


"Uluslararası İşletme Yönetimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları