TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

YRD.DOÇ.DR. VOLKAN UNUTMAZ 1 SPOR YÖNETİMİ -I. Yönetim Örgüt İki veya daha fazla bireyin amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelerek işbirliği yaptıkları.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
TARIM ALANI. Okulumuz serası Çukurova Kalkınma ajansı projesi kapsamında 2013 yılında yapılmıştır. Seralarımız toplam 1.5 dönüm olmak üzere iki seradan.
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
ARAZİ TESVİYESİ.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
DOĞAL VE BEŞERİ UNSURLARIN EKONOMİYE ETKİSİ
Uluslararası Pazarlama Araştırması
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
GENEL MUHASEBE.
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
İşletme Yönetimi.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
İŞLETME FİNANSI.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
Yönetim Nedir? Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN Sağlık Bilimleri Fakültesi
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
Gübreler ve Gübreleme:
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Okuldan İşe Geçiş Süreç ve Teknikler
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Tedarik Zinciri Yönetimi:
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
MADDEYİ TANIYALIM.
BÖLÜM 5: PAZAR ÇEŞİTLERİ VE FİYAT OLUŞUMU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Geçerlik ve Kullanışlılık
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Bilgi Yönetimi Uygulamaları II
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
FOTOSENTEZ.
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI PROF. DR. AHMET ÖZÇELİK 6. HAFTA

TARIMSAL ÜRETİM FAKTÖRLERİ (DOĞA, İŞ, SERMAYE, MÜTEŞEBBİS) İnsan ihtiyacı olan tarımsal ürünlerin üretilebilmesi için üretim faktörlerinin bulunması gerekmektedir. Üretim faktörleri kullanılarak, bunların tarımsal ürünlere dönüşmesi ve ürün faydalılığının değişmesi sağlanır. Üretim faktörleri: 1-Tabiat (Doğa) 2-İş (Emek) 3- Sermaye (Kapital) 4-Müteşebbis (Girişimci) dir.

TARIMSAL ÜRETİM FAKTÖRLERİ (DOĞA, İŞ, SERMAYE, MÜTEŞEBBİS) TABİAT (DOĞA) Arazi ve toprak, diğer üretim faktörleri ile ya da insan tarafından ortaya çıkarılmış bir üretim faktörü değildir. Toprak ve arazi kavramları bir biriden farklılık göstermektedir. Toprak denildiğinde yeryüzünün dikey kısmını oluşturan parçası anlaşılmakta, arazi dediğimizde ise yeryüzünün yatay kısmını oluşturan parçası anlaşılmaktadır.

TARIMSAL ÜRETİM FAKTÖRLERİ (DOĞA, İŞ, SERMAYE, MÜTEŞEBBİS) Arazi çeşidine göre topraklar şu şekilde sınıflandırılmaktadır: 1.Tarla arazisi (Sulu, Kuru, Nadas) 2.Bağ arazisi 3.Şerbetçi otu arazisi 4.Meyve bahçeleri 5.Sebze bahçeleri 6.Çiçek bahçeleri 7.Otlak arazi a.Çayır arazisi b.Mera arazisi 8.Ağaçlık arazi 9.Orman arazisi 10.Sazlık ve kamışlık 11.Su yüzeyleri

TARIMSAL ÜRETİM FAKTÖRLERİ (DOĞA, İŞ, SERMAYE, MÜTEŞEBBİS) İŞ (EMEK) Hemen hemen bütün üretim faaliyetlerinde işin yeri vardır. Hatta sermayenin oluşmasında bile emek bulunmaktadır. Genel olarak iş; enerji sarf edilen ve harekette bulunulan faaliyetlerdir.

TARIMSAL ÜRETİM FAKTÖRLERİ (DOĞA, İŞ, SERMAYE, MÜTEŞEBBİS) Üretilmiş ve üretimde tekrar kullanılan ve emeğin verimini artıran her türlü vasıtaya sermaye denir. Tarım işletmelerinde üretilmiş olan ve tüketilmeden üretimde kullanılan tüm vasıtalar sermayedir. Örneğin, tohum, gübre, ilaç, arazi, traktör, inek, para, bina vb her vasıta sermayeyi oluşturur.

TARIMSAL ÜRETİM FAKTÖRLERİ (DOĞA, İŞ, SERMAYE, MÜTEŞEBBİS) Sermayenin sınıflandırılması Üretim tekniği yönünden sermaye; emeğin ve tabiatın verimliliğini artırmak için kullanılan vasıtalar olarak tanımlanabilir. Örneğin traktör, tohum gibi vasıtalar teknik sermayeyi oluştururlar. Bu açıdan sermaye; a. Sabit sermaye b. Döner sermaye olarak sınıflandırılmaktadır.

TARIMSAL ÜRETİM FAKTÖRLERİ (DOĞA, İŞ, SERMAYE, MÜTEŞEBBİS) MÜTEŞEBBİS (GİRİŞİMCİ) Tarımsal ürünlerin ortaya konulabilmesi için yalnızca Tabiat, emek ve sermaye gibi üretim faktörlerinin bulunması yeterli değildir. Tarımsal üretimin yapılabilmesi için hangi ürünün üretileceğine, üretilen ürünlerin nasıl pazarlanacağına, işletmede iş planlarının nasıl yapılacağı ve uygulanacağına, işletmenin nasıl yönetileceğine, gelirlerin ve giderlerin ne olacağına bir kişi veya bir grup kişi karar vermeli ve kaynakları etkin bir biçimde harekete geçirmelidir. Bu işlevlerin yerine getirilmesi girişimci (müteşebbis) veya işletme yöneticisinin görevleri arasındadır. Bu kapsamda girişimci (müteşebbis), kar sağlamak amacıyla tarım işletmesini kuran ve genellikle harekete geçiren ve tabiat, emek, sermaye gibi üretim faktörlerini bir araya getiren kişi ve kişilerdir.