Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği"— Sunum transkripti:

1 TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
Prof. Dr. Sonay Sözüdoğru ok A.Ü. Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü

2 TURKİYE Ankara

3 Toprak Bilimine Giriş:
Ülkemiz değişik iklim koşullarına ve farklı toprak yapısına sahiptir. Bundan dolayı çok çeşitli ürünler yetişebilmektedir. Bu da toprağın özelliklerini bilmekle ve çeşitli yönlerinin tanımakla gerçekleşir.

4 Nüfusumuzun büyük çoğunluğu
kırsal yerleşimlidir. Toprağı işleyerek, büyük emekler verilerek elde edilen tarımsal ürünleri en üst düzeye çıkarmak tarımın ilk koşuludur.

5 Mardin

6 Ankara

7 Muğla

8 tek tek ve birlikte değerlendirmekle olur
Toprağı tanımak, oluşumunu içindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayları tek tek ve birlikte değerlendirmekle olur Topraklar çok karmaşık bir yapı gösterir,çoğu kez birkaç metre uzaklıkta bile farklı karakterde ve morfolojide karşımıza çıkabilir.

9 Modern tarım tekniklerinin uygulanmasında en önemli faktörlerden birisinin toprak faktörü olduğu kesindir. toprağı bütün ayrıntıları ile ele almak gerekir. yalnız birim alandan en üst düzeyde verim elde etmek olmayıp aynı zamanda ilerleyen zaman içinde toprağı iyi kullanmakta çok önemlidir.

10 Yoksa bitki gelişimi için bir canlı ortam olan
toprağın doğal dengesi yitirilebilir, bitki besin düzeni bozulabilir, yapısı değişebilir iyi olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri kaybolabilir. !!!!!!!!

11 Erozyonla, çoraklaşmayla,taban taşının oluşmasıyla verimliliklerini kaybeden ve dolayısıyla kimi zaman kullanım dışı kalan topraklar buna birer örnektir. Bu nedenle toprağı verimliliğini yitirmeyen cansız bir varlık olarak görmemek gerekir!

12 Toprak pedonu Polipedon solum Toprak horizonları

13 TOPRAK ? CaCO3 tuz Kolumnar strüktür Toprak yapan olaylar
jeoloji – ana kaya iklim Topoğrafya Biyolojik etmenler zaman TOPRAK ? CaCO3 tuz Kolumnar strüktür

14 Toprak İşlevi? Su tutma ve su sağlama
Besin maddelerinin yarayışlılığı (N, P, K, Ca, Mg, vb) Artık organik maddelerin ayrışma oranı Küresel biyojeokimyasal döngüler Hidrolojik döngüde suyun hareketi


"TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları