Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ."— Sunum transkripti:

1 ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ

2 FİNANSMAN YÖNETİMİ FİNANS: kişi, kurum ve işletmelerin faydalanabilecekleri para, fon ve sermayeyi ifade eden bir kavramdır. FİNANS YÖNETİMİ: işletmenin gereksinim duyduğu fonları en uygun şekilde temin etmek ve kullanmakla ilgili faaliyetleri kapsar.

3 FİNANSMAN YÖNETİMİ FON: kişilerin veya firmaların yapacakları işlemlerde ihtiyaç duydukları para ve para benzerleridir. SERMAYE: firmaların belirli bir amaç için duydukları ve faaliyetlerine tahsis ettikleri fon miktarıdır.

4 FİNANSMAN YÖNETİMİ İşletmelerin finansal amaçları:
İşletmelerin en temel amacı en uygun sermaye ile en yüksek yatırımı yapabilmekir. Nakit akımının belli bir düzeyde tutularak sürekli ödeme imkanının var olmasına çalışmaktır. (likiditeye dönük amaç) İşletmenin finans yolu ile toplam varlıklarının değerini arttırmasıdır. İşletmenin finansal itibarının en üst düzeye çıkarılmasıdır.

5 FİNANSMAN YÖNETİMİ Finansman İşlevi: Finansal planlama Fon sağlama
Finansal analiz Fon yatırımı Finansal denetim

6 FİNANSMAN YÖNETİMİ Finansal planlama: işletmenin uzun vadeli stratejik yatırım planları için gerekli fon ya da kaynak ihtiyacının nasıl giderileceği ve bunların nasıl etkili kullanılacağına yönelik alternatiflerin belirlenmesidir. Fon sağlama: ÇALIŞMA SERMAYESİ: bir işletmenin bir ya da bir yıldan az olan kısa süreli bir hesap döneminde nakde çevrilebilir ekonomik değerlere bağladığı sermaye miktarıdır.

7 FİNANSMAN YÖNETİMİ FİNANSAL FON KAYNAKLARI: Kısa Dönemli Finansman: işletmelerin üretimde kullandıkları ham maddeleri, yardımcı maddeleri, yarı mamulleri satın almak ve/veya bazı ödemelerindeki nakit sıkışıklığını gidermek için, ihtiyaç duydukları ve kullanım süresi bir yıldan az olan finansman ihtiyacını ve kaynaklarını ifade eder. Kendi imkanları (öz kaynak ya da öz sermaye) ile finanse edecek ya da Dış kaynaklardan (borçla) tedarik edecektir.

8 FİNANSMAN YÖNETİMİ Orta Dönemli Finansman: 1-3 yıl veya 1- 5 yıl arasında değişen bir dönemi kapsar. Öz kaynakların yanı sıra daha çok dış (borç) kaynaklardan sağladığı orta vadeli finansman; genellikle yeni ürün tasarımı ya da yeni ürün geliştirme, bina ihtiyacını giderme, yeni pazarlara girme, kapasite genişletme, yeni araç-gereç alma gibi orta dönemli ve fazla büyük olmayan yatırımların gerektirdiği finansmandır.

9 FİNANSMAN YÖNETİMİ Uzun Dönemli Finansman: Yeni bir üretim tesisi kurmak, çok büyük çaplı modernizasyon, yenileme ya da kapasite genişletme yatırımlarına girişmek amacı ile ihtiyaç duyulan, vadesi 3-5 yıldan fazla olan finansman (fon) ihtiyacını ifade eder.

10 FİNANSMAN YÖNETİMİ Finansal Analiz: işletmenin bilançosu, nakit akış tablosu gibi finansal tablolara yönelik analizleri içerir. Finansal Piyasaların İşleyişi ve Finansman Kaynakları: Ekonomide finansal sisemin temel amacı fon fazlalığı olan kesimlerden fon eksiği olan kesimlere fon (kaynak) transferini sağlamaktır. Fon arz edenlerle fon talep edenlerin bir araya geldiği ve karşılıklı değişimin meydana geldiği bu yerlere PİYASA denir. Alıcı piyasanın talep yönünü oluştururken, satıcı da arz yönünü oluşturur.

11 FİNANSMAN YÖNETİMİ Bir ekonomide fonları talep edenler, fonları arz edenler, bunlar arasında fon akımlarını düzenleyen kurumlar, akımı sağlayan araç ve gereçler, bunları düzenleyen hukuki ve idari kurallardan oluşan yapıya FİNANSAL SİSTEM denir. Kısa vadeli fon arz ve talebinin karşılaştığı PARA PİYASASI, orta ve uzun vadeli fon arz ve talebinin karşılaştığı SERMAYE PİYASASIDIR.

12 FİNANSMAN YÖNETİMİ Finansman Kaynakları: Bankalar , Sermaye Piyasası,
Satıcı Kredileri, Finansman Bonosu Faktöring, Leasing

13 FİNANSAL ANALİZ: Finansal Analiz; işletmenin geçmişteki finansal verilerin incelenmesi yoluyla geleceğe ilişkin kararların alınmasında yöneticilere önemli yararlar sağlamayı hedefler. Finansal analiz sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek, işletmenin mevcut durumu ile finansal yönden güçlü ve zayıf noktaları ortaya konulur. Finansal analiz işletmenin; likidite durumuna, sermaye yapısına, aktiflerin kullanım durumuna, ve karlılık durumuna ilişkin bilgiler sağlar.

14 FİNANSAL PLANLAMA: Finansal başarı için, faaliyetlerin etkin bir biçimde planlanması büyük önem taşımaktadır. Beklenmeyen finansal problemlerle karşılaşmamak için, finans yöneticileri para giriş ve çıkışlarının nasıl olduğunu analiz etmek, ve buna uygun finansal planlar geliştirmek zorundadırlar.

15 FİNANSAL PLANLAMA: Finansal planlama süreci üç temel çalışmayı içerir:
Finansal gereksinimlerin tahmini, Bu gereksinimleri karşılamak için uygun finansal planın seçimi ve bütçelerin geliştirilmesi, Finansal kontrolün yapılması.

16 FİNANSAL KONTROL Finansal planlama, işletmenin başarısında büyük öneme sahiptir. Ancak bir işletmenin kontrol sistemi yoksa, planlamanın fazla anlamı olmayacaktır. Finans yöneticisi gerçekleşen sonuçları önceden yapılmış tahminlerle karşılaştırarak, eğer varsa, sapmaları tespit eder ve böylece işletmede değişikliklere hızla cevap verebilir.


"ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları