Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR)."— Sunum transkripti:

1 İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR)

2 Faiz Sermayenin geliri biçiminde ele alındığında faiz, sermayeyi kullanmanın bir fiyatıdır. Başka bir ifade ile sermaye sahibinin üretimden aldığı pay olup; sermayenin başkasına bir süre ödünç verilmesi karşılığı ödenen bir fiyat niteliğindedir.

3 Faiz teorileri Faiz üzerindeki teorilerin gelişimini üç yaklaşımda ele almak mümkündür. Birincisi reel faktörlere ağırlık vererek, sermaye piyasasında yatırım talebi ile tasarruf arzının faiz oranını belirlediğini ifade eden reel faiz teorileridir. İkinci yaklaşım Keynes tarafından ortaya atılan ve reel faktörler yerine faizin parasal bir olay olduğunu bu nedenle para arzı ve para talebi tarafından belirlendiğini ifade eden parasal faiz teorileridir. Üçüncü yaklaşım ise genel bir faiz teorisi niteliğinde olup; faizin hem reel hem de parasal faktörler tarafından belirlendiğini ifade eden ödünç verilebilir fonlar teorisidir.

4 Faiz oranının belirlenmesi
Faiz teorilerine göre; sermaye arz ve talebini yansıtan tasarruf ve yatırım doğrularının kesiştiği noktada denge faiz oranı belirlenmektedir. Şekilde tasarruf arzını ve yatırım talebini gösteren S ve I doğrularının birbirlerini kestikleri noktada (E noktası) denge oluşmakta ve faiz oranı i düzeyinde belirlenmektedir. İ düzeyi denge faiz oranını göstermektedir.

5 Kar Kâr kavramı ürün satışından elde edilen gelir ile maliyetler arasındaki pozitif fark olarak ifade edilmektedir. Girişimcinin geliri olarak ifade edilen kâr muhasebe anlamındaki kârdan farklıdır. Çünkü girişimcinin elde ettiği satış gelirinden satın aldığı üretim faktörlerine yaptığı ödemelerle, kendisinin sahip olduğu faktörlerin karşılığı olan ücret, faiz ve rant çıktıktan sonra kalan kısmıdır ki ekonomik kâr olarak nitelendirilmektedir.

6 Kar teorileri Yenilik Teorisi Risk ve belirsizlik teorisi
Bu teori J. Schumpeter tarafından gerçekleştirilmiştir. Yeniliklerin ve yaratıcılığın ekonomik kârın nedeni olarak görmektedir. Yenilik Teorisi Bu teori F. Knight tarafından ortaya konmuştur. Kârı geleceğin belirsizliğinden kaynaklanan riskin karşılığı olarak nitelendirilmektedir. Risk ve belirsizlik teorisi Piyasa yapısı ile kâr arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Tam rekabet şartlarının var olduğu piyasalarda uzun dönemde aşırı kâr yoktur ve firmalar normal kâr ile yetinmek durumundadır. Piyasa yapısına dayalı teori


"İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları