Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETMELERİN KURULUŞU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETMELERİN KURULUŞU"— Sunum transkripti:

1 İŞLETMELERİN KURULUŞU

2 KURULUŞ ARAŞTIRMALARI
İşletme kurma fikri ile önem kazanan ve işletmenin gerçekten yapılabilirliğinin ortaya konulmasını sağlayan araştırmalar. Ekonomik, finansal, teknik ve yasal açıdan yapılan araştırmalar 2

3 EKONOMİK ARAŞTIRMALAR
“İşletmeyi ekonomik yönden etkileyen tüm etmenlerin saptanarak, kuruluş fikrinin ekonomik yapılabilirliğinin araştırılması” Piyasa araştırmaları ve talep tahmini, Kuruluş yeri ve yer seçimi araştırmaları, Büyüklük (kapasite) araştırmaları

4 EKONOMİK ARAŞTIRMALAR Piyasa araştırmaları ve talep tahmini
Amaç: Üretilecek/pazarlanacak mal ve hizmetlerin miktar ve niteliklerini saptamak, Aynı tüketici ve pazara benzer/ikame ürünler sunan rakip firmalar ve arz kapasitelerinin saptanması,

5 EKONOMİK ARAŞTIRMALAR Piyasa araştırmaları ve talep tahmini
Talep : Belli bir dönemde ve belirli bir pazarda tüketicilerin değişik fiyat düzeylerinde satın almaya istekli oldukları ve satın alabilecekleri mal ya da hizmet miktarıdır. Talep tahmini: Bir hizmet veya ürün için gelecekte oluşacak olan talebin, en doğru ve hatasız şekilde hesaplanması işlemidir. 5

6 EKONOMİK ARAŞTIRMALAR Piyasa araştırmaları ve talep tahmini
Masa başı araştırmaları Alan araştırmaları

7 KURULUŞ YERİ “İşletmenin amaçlarına ulaşmada, faaliyetlerini verimli, ekonomik, karlı yürütülmesine imkan veren yerdir”

8 Kuruluş Yer Seçimi Kuruluş yerinin seçimi işletme giderlerinin en düşük, işletme gelirlerinin en yüksek olduğu yani en yüksek karın ya da yararın sağlandığı yerin belirlenmesi süreçlerini içerir. 8

9 KURULUŞ YERİ ETMENLERİ
-Taşıma, -Hammadde, -Pazar alanı, -İşgücü, -Su ve su kaynakları, -İklim koşulları, 9

10 KURULUŞ YERİ ETMENLERİ
Sosyal ve kültürel koşullar, Enerji kaynakları, Jeolojik koşullar. 10

11 İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜN SAPTANMASI
İşletmelerin büyüklüğünün tanımlanmasında kullanılan ölçütler nicelik belirten ve niteliksel olarak ikiye ayrılmaktadır.

12 ÜRETİM İŞLETMELERİNDE KAPASİTE
“Bir işletmenin elindeki üretim faktörlerini en iyi şekilde kullanarak yapabileceği üretim miktarıdır” Teorik Kapasite: Pratik Kapasite Fiili Kapasite:

13 EN UYGUN İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜN BELİRLENMESİ
Optimum işletme büyüklüğü: Ortalama üretim maliyetlerinin en düşük olduğu, üretim faktörlerinin en uygun biçimde birleştikleri üretim kapasitesi

14 EN UYGUN İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜN BELİRLENMESİ
Hedef işletme için en uygun kapasiteyi bulmaya çalışmak, İşletmeyi o kapasitede kurmaktır. 14

15 EN UYGUN KAPASİTE SEÇİMİNİ ETKİLEYEN ETMENLER
Talep hacmi Teknoloji Kuruluş yeri Finansman..

16 Kaynakça Doğan Tuncer, Doğan Yaşar Ayhan, Demet Varoğlu
Genel İşletmecilik Bilgileri Siyasal Kitabevi Halil Can, Semra Güney Genel İşletme


"İŞLETMELERİN KURULUŞU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları