Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS"— Sunum transkripti:

1 ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS

2 ÖLÇME-DEĞERLENDİRMENİN YERİ VE ÖNEMİ
Sunum Planı 2 Temel Kavramlar 1 Eğitimdeki Yeri 3 Ölçme Türleri

3 EĞİTİM-ÖĞRETİMDEKİ YERİ
Girdiler Süreç Çıktılar Eğitime bir sistem yaklaşımıyla bakıldığında her sistem gibi eğitim sistemi de girdi, süreç, çıktı ve değerlendirme(kontrol) öğelerinden oluşmaktadır. Bu öğelerin herhangi birindeki değişiklik, eksiklik, yanlış işleyiş sistemin çalışmasını ve elde edilecek ürünün niteliğini etkiler. Unutmamak gerekir ki sistemi oluşturan her bir öğenin verimliliği, elde edilecek ürünün kalitesini etkiler. DEĞERLENDİRME

4 Program Geliştirme ve Ölçme-Değerlendirme
Niçin önemlidir? Cevap Hedef (Program çıktıları) (Niçin?) Ölçme Değerlendirme (Ne Kadar?) Öğretme-Öğrenme Süreci (Nasıl?) İçerik (Ne?)

5 Temel İşlevleri Hedef ve davranışların ne düzeyde gerçekleştiğinin anlaşılmasını sağlar. Öğrenme sürecinin etkililiğinin artırılmasını sağlar. Öğrencinin gelişimi hakkında bilgi verir. Öğretmen performans düzeyi belirlenir. Eğitim programının ne kadar başarılı olduğu belirlenir. Başarılı öğrencileri motive eder. Öğrenci hakkında verilecek kararlara dayanak oluşturur.

6 Temel İşlevleri Neleri etkiler? Ölçme ve değerlendirme Öğrenci
başarısını Eğitimin etkinliğini Eğitim programının Öğretmen

7 Temel Kavramlar Ölçme bir betimleme işlemidir.
Ölçme nedir? Ne kadar? Kaç? Ölçme bir betimleme işlemidir. Geniş anlamda ölçme; belli bir nesnenin ya da nesnelerin belli bir özelliğe/değişkene sahip olmadığının, sahipse sahip oluş derecesinin gözlenip gözlem sonuçlarının sayı ve sembollerle ifade edilmesidir. Ölçme kısaca nesnelerin gözlemlenip, gözlem sonuçlarının sayı ve ya sembollerle ifade edilmesidir.

8

9

10

11 Temel Kavramlar Değişken:
En az iki değer alan veya bir durumdan diğerine farklılık gösteren, çeşitli değerler alabilen insana, olaylara, eşyaya ait niteliklere özelliklere denir. Yani, durumdan duruma, yerden yere, zamandan zamana farklılaşan özelliklerin tümüne değişken adı verilebilir. Ör: Boy uzunluğu, ağırlık, hava sıcaklığı, matematik yeteneği vb.

12 Temel Kavramlar Ölçme Kuralı Ölçme işlemi yaparken, ölçmeye konu olan özelliğin hangi miktarına ne değer verileceğinin belirlenmesidir. Örnek: 10 soru üzerinden sınav yapan bir öğretmenin her bir soruya 10 puan vereceğini söylemesi.

13 Temel Kavramlar Bağıl Sıfır Ölçmede Sıfır Mutlak Sıfır
Bağıl Sıfır:Ölçülen özelliğin yokluğu anlamına gelmez. yani tanımlanmış bir sıfır noktası söz konusudur. Örneğin takvimde kullanılan sıfır tanımlanmıştır (MİLAD VE HİCRİ TAKVİM) “SIFIR BEDEN” örneği Sıcaklığın ölçülmesinde sıfır hiç sıcaklığın olmadığı anlamına gelmez. Deniz seviyesi Mutlak Sıfır Ölçülen özelliğin yokluğu anlamına gelir. Gerçek sıfır varsa ölçülen özelliğin başlangıç-bitiş noktası bellidir. Gerçek sıfır bize hiçliği ifade eder. “Sıfır kilo” dendiğinde hiç ağırlık yok demektir. “sınıfta sıfır kişi var” dediğimizde sınıfta bu hiç kimsenin olmadığı anlamına gelir.

14 Ölçmede Sıfır

15 Değişkenin alacağı değer
Değişken Türleri Ölçütler Değişken türü Tanım Örnekler Değişkenin alacağı değer 1.Nicel Değişken Sayılarla ifade edilebilen özelliklerdir. Boy uzunluğu, ağırlık 2.Nitel Değişken Sıfatlarla veya sembollerle ifade edilebilen özelliklerdir. Bu tür değişkenler sayılarla gösterildiğinde sayılar işlemsel anlamını yitirir. Sembollere simgelere dönüşür. Medeni durum, Mezun olunan okul türü Araştırmanın amacı 3. Bağımsız Değişken (Etkileyen değişken) Aldığı veya alacağı değerler başka değişken(ler)e bağlı olmadan değerler alabilen değişkenlerdir. Örnekler: 1-Kafein 2- Soru sayısı 3-Cinsiyet 4.Bağımlı Değişken (Etkilenen Değişken) Başka bir değişkene bağlı olarak değerler alabilen değişkenlerdir. 1-Sportif performans 2-Sınavdan aldığımız puan

16 TEMEL KAVRAMLAR Ölçüm: Ölçme Türleri 1)Doğrudan (Temel/Dolaysız) Ölçme 2)Dolaylı (Göstergeyle) Ölçme 3)Türetilmiş Ölçme Özelliklerle ilgili değerlerin her birine, tek tek gözlem sonuçlarına ölçüm denir.

17 ÖLÇME TÜRLERİ 1)Doğrudan (Temel/Dolaysız) Ölçme: Herhangi bir niteliği başka nitelikle ilişkilendirmeden gözlemek doğrudan ölçme olarak adlandırılır (Boy sırasına koyma, Terazi ile tartma, metre ile ölçme).

18

19

20 ÖLÇME TÜRLERİ 2) Dolaylı Ölçme:
Herhangi bir değişkene ait niteliği başka değişkenler veya araçların niteliğinden faydalanarak ölçmektir. Termometre ile ısı ölçme veya baskül ağırlık ölçme: birinci durumda civanın genleşmesi yardımıyla ısı hakkında fikir sahibi olurken, ikinci durumda yayın uzamasına bağlı olarak ağırlık hakkında bir şeyler söyleyebiliriz)

21

22 Farklar

23 ÖLÇME TÜRLERİ Türetilmiş Ölçme: İki ayrı ölçülen nitelik üzerinde yapılan işlemler yardımıyla yeni bir ölçme sonucuna ulaşmadır. (Örneğin Hız=km/saat (yol / zaman) veya Yoğunluk = Kütle/hacim gibi)

24 Türetilmiş Ölçme

25 Ölçme işleminde doğal ve yapay (tanımlanmış) birimler vardır.
Ölçmede Birimler Ölçme işleminde doğal ve yapay (tanımlanmış) birimler vardır. Doğal Birim Yapay Birim: Metre ve kilogram üzerinde anlaşılmış veya tanımlanmış birimlerdendir.

26 Birimlerin Özellikleri
Birimlerde aranan üç özellik vardır. Bunlar; eşitlik (ölçeğin her bölmesinin –metredeki her santimetrelerin- birbirine eşit olmasıdır), genellik (birimlerin herkes tarafından aynı anlamda kullanılması veya birimlerin çoğunluk tarafından kabul edilmesidir) ve amaca uygunluk (ölçülecek özelliği ölçmeye uygunluk veya bu özelliği en iyi şekilde yansıtabilmektir) olarak ifade edilebilir.

27 Ölçmede Araçların Önemi
1-Ölçme sonuçlarının duyarlığını ve güvenirliğini dolayısıyla kesinliğini artırır. Ölçme sonuçlarına karışan hata miktarının azalmasını sağlar. 2-Duyu organlarımızla ölçme yapamadığımız durumları gözlememizi kolaylaştırır. Böylece duyu organlarını kullanamadığımız durumlarda da ölçme yapma imkanı buluruz. 3-Herkesin kabul ettiği, üzerinde anlaştığı standart ölçme sonuçları elde etmemize olanak sağlar.

28 Temel Kavramlar Ölçüt: Örnekler: Manken olmak için 172 cm boy gereklidir. Öğretmen olmak için KPSS’den en az 75 puan almak şart gibi Ölçme sonuçlarıyla karşılaştırılan ve değerlendirmeye dayanak olan değere ölçüt denir.

29 Temel Kavramlar Mutlak ölçüt
Ölçme işleminin yapılacağı grup için kesin, net ve standart olarak belirlenmiş olan kritere “mutlak ölçüt” denir. Tarih dersinden geçmek için 60 ve üzerinde puan almak gerekir. Şehir içi hız 50 km/h’dır. 18 yaşından küçükler giremez. Emeklilik yaşı 65 yaş olması gibi. Bağıl ölçüt Ölçme sonuçlarına ve ölçme işleminin yapıldığı gruba bağlı olarak elde edilen ölçüte “bağıl ölçüt” denir. Sınıf ortalamasının üzerinde puan alan öğrenciler dersten geçer. İlk 3 girenlere altın madalya verilecek Aritmetik ortalaması en yüksek 2 öğrenciye burs verilecek

30


"ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları