5-S YÖNETİMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞYERİNDE TERTİP, DÜZEN, TEMİZLİK ÇEVRE YÜKSEK MÜHENDİSİ
Advertisements

WCM – DÜNYA KLASINDA ÜRETİM PROGRAMI
RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
WCM – DÜNYA KLASINDA ÜRETİM PROGRAMI
? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?.
KONU: Verimlilik nedir? Verimlilik hesabı nasıl yapılır?
MODÜL 3 Ekipman Yönetimi.
5 “S“ EĞİTİM NOTLARI.
İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL YÖNTEMLERİ İLE MEVCUT DURUM ANALİZİ VE İYİLEŞTİRME ÖNERİLERİ Esra ERGEN Merve ZENCİRKIRAN Merve ŞAHİN Ayşe CİLACI TOMBUŞ.
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI. Yürürlükteki Mevzuat  22 Mayıs 2003 tarihinde kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu 77 ila 90 arasındaki 13 madde, iş güvenliğini.
Biz Kimiz? DELFİN, her türlü doküman tabanlı teknolojileri araştırmak, geliştirmek, kurum ve şirketlere fiziksel arşiv ve elektronik arşivleme hizmetlerinde.
Başımız sağolsun.
KALİTE YÖNETİMİ (EĞİTİMDE).
İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞGÖREN SAĞLIĞI (KORUMA)
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ
REYSAŞ ‘’ Mükemmeli hedefleyen şirketler, ürettiklerinin aynı mükemmellik anlayışıyla pazara ulaştırılmasını talep etmektedir. ‘’
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
İŞ KALİTESİ ve MALİYET İLİŞKİLERİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
5-S YÖNETİMİ.
Performans ölçme ve değerlendirme güz
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 8) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
İş Sağlığı ve Güvenliği
İŞYERİ TERTİP VE DÜZENİ
VERİMLİLİK ARTIRMA TEKNİKLERİ
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
Toplam Verimli Bakım (TPM) 5S
Yenilik ve Yeni Ürün Altunışık-Özdemir-Torlak.
Bölüm 6 Örgütleme.
SÜREKLİ İYİLEŞTİRME ÖĞRENEN ÖRGÜTLER STRATEJİK PLANLAMA
TAKIMA DAYALI PERFORMANS DEĞERLENDİRME
1 1 Dünyada her yıl 2 milyon 310 bin ( Günde 6300, 15 saniyede 1) insan iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir
ADIMDA DAHA DÜZENLİ ÇALIŞMA KOŞULLARI. Herşey senin elinde… İşyerini büyütmek Üretimini artırmak Yeni teknolojiler getirmek ve İŞYERİNİ DAHA DÜZENLİ.
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK
FABRİKA VE PROSES TASARIMI
 Kalite en basit tanımıyla, müşteri isteklerine cevap verebilmektir.
Karsan Otomotiv’de Yalın Üretim ve 5S Uygulaması
İstanbulUzman İSG Kültürü DRUZ.
İŞLETME DÜZENİ 5 S.
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
Gıda kalite sağlama sistemleri

6.2. Personel Sağlığı ve İş Güvenliği
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
TÜRKİYE'DE İŞ KAZALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ 1937/
KİTAP: PROF.DR. BÜLENT KOBU
Konu 7 KALİTE KONTROLÜNDE MUAYENE VE ANALİZ
örgütlenmesi ve performansı
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
2 Seiri (sınıfla: Tertip-yapılanma), Seiton (sistemleştir: Düzen), Seiso (süpür: Temizlik), Seiketsu (standardlaştır: Sebat-süreklilik), Shitsuke (sürdür:
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
SIFIR HATA.
DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi
TERMODİNAMİK ISITMA SİSTEMLERİ’NDE YALIN ÜRETİM VE 5S UYGULAMASI EĞİTİMİ H.Oğuzhan Çakal Funda Deniz.
YER TEMİZLEME MAKİNASI
2017 YILI MAVİ BAYRAK ETKİNLİK DOSYASI.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MUSTAFA ARİF BAŞKÖYLÜ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı.
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Temel Prensipleri
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI
Eşgüdümleme ve Kontrol
5S Kaliteli, Güvenli, Konforlu bir çalışma ortamı oluşturmak ve sürekliliğini sağlamak için geliştirilen bir tekniktir.
Sunum transkripti:

5-S YÖNETİMİ

5-S Japonca “S” harfi ile başlayan beş kelimeyi ifade etmektedir 5-S Japonca “S” harfi ile başlayan beş kelimeyi ifade etmektedir. Bunlar:  1. SEİRİ SINIFLANDIRMA (Ayıklama)  2. SEİTON DÜZENLEME (Yerleştirme)  3. SEİSO TEMİZLİK  4. SEİKETSU STANDARTLAŞTIRMA  5. SHİTSUKE DİSİPLİN (Kuralların takibi, sürekliliğin sağlanması)

5 S Ne Demektir ? Bir devrim hareketidir. Başarısı için üst yönetimden başlayarak katılım şarttır. Firma için en iyi reklâmdır. 5 S’yi başarırsanız pek çok şeyi başarırsınız. 5 S düşünce yapımızın değişmesi gerektiğini söyler. Toplam kalite ortamı yaratmanın 5 adımıdır. Sıfır hata elde etmenin sırrıdır. Gerek özel, gerekse iş hayatımızda başarıya, mutluluğa giden yoldur.

TEMİZ VE DÜZENLİ ÇALIŞMANIN AVANTAJLARI : Zaman kazandırır. Hata oranını azaltır. İş kazalarını önler. Verimi ve kaliteyi artırır. Maliyeti düşürür. İşletmeye rekabet gücü kazandırır. Çalışanın moralini artırır. Çalışanların kendine olan öz güvenlerini artırır.

1-S- SINIFLANDIRMA (Ayıklama)   Gerekli, gereksiz malzemeleri ayıklayarak tasnif etmek, sınıflandırmaktır. İşletmedeki her malzemenin doğru yerinde bulundurulması amacıyla yapılan düzenlemeye sınıflandırma denir.

Tasnif işlemi yapılırken aşağıdaki sorular sorulmalı ve çizelge esas alınarak ayıklama yapılmalıdır. ● Çalışma sahanızda dağınıklık yaratan gereksiz bir eşya var mı? ● Olduğu gibi bırakılan kablo, boru gibi gereksiz malzemeler var mı? ● Zemin de duran el aleti ve teçhizat var mı? ● Tüm malzemeler sınıflandırıldı mı? Depolandı mı? Etiketlendi mi? ● Tüm el aletleri, ekipmanlar, ölçü aletleri, malzeme ve evrak sınıflandırılıp kendi yerlerine konulmuş mu?

SINIFLANDIRMA GEREKLİ GEREKSİZ GEREKLİ OLABİLİR İşletmedeki her malzemenin doğru yerinde bulundurulması amacıyla yapılan düzenleme, sınıflandırmadır.

2-S DÜZENLEME (YERLEŞTİRME ) Genel düzen ve tertiptir. “Her şeye bir yer ve her şey yerli yerinde” olarak tanımlanabilir.

DÜZENLEMEDE 3 ANAHTAR NE KADAR BÖLGE TANIMLAMASI ALT BÖLGE TANIMLAMASI NEREDE NE KADAR ALT BÖLGE TANIMLAMASI RAF TANIMLAMASI MALZEME TANIMLAMASI MİNUMUM SEVİYE TANIMLAMASI MAKSİMUM SEVİYE TANIMLAMASI

3 – S TEMİZLİK Amaç, tertemiz bir çalışma ve yaşama alanı yaratmaktır. Çünkü; toz, kir ve artıklar, dağınıklığın, disiplinsizliğin, verimsizliğin, hatalı üretimin ve iş kazalarının kaynağıdır.

YAŞAMA VE ÇALIŞMA ALANI YARATMAKTIR. TEMİZLİK, İNSANIN KENDİNDEN BAŞLAYARAK EDİNMESİ GEREKEN KALICI ALIŞKANLIKTIR. TEMİZ BİR YAŞAMA VE ÇALIŞMA ALANI YARATMAKTIR. TEMİZLİKTE AMAÇ

TOZ, KİR VE ATIKLAR HATALI ÜRETİM İŞ KAZALARI VERİMSİZLİK KAYNAĞIDIR

4-S STANDARTLAŞTIRMA Amaç; iyi bir çevre düzeni ve iş yeri ortamı yaratmak ve bunu sürdürmektir. Yapılmış olan düzenlemeyi ve temizliği devamlı hâle getirebilmek için her şey belirli kural ve şartlara bağlanarak tekdüze hâle getirilmelidir.

STANDARTLAŞTIRMAK İÇİN 1 2 3   GÖZLEM PROBLEMİ KONTROL YAP TESBİT NOKTALARINI ET BELİRLE

5 – S DİSİPLİN Amaç; kurallara uymak ve takip etmektir. Sadece sınıflandırma, düzenleme, temizlik ve standartlaştırmayı yapmak işletmede verimliliği sağlamak için yeterli değildir. Bunların devamlı ve kalıcı olabilmeleri disiplin gerektirir.

5 – S NİN UYGULANMASIYLA ELDE EDİLECEK OLUMLU SONUÇLAR v Kaza ve yaralanmalar ortadan kalkar. v Temiz ve düzenli bir iş yerinde daha keyifli çalışılır. v Zaman kayıpları ortadan kalkar. v Sorunlar daha erken teşhis edilir, hata oranı azalır. v Makine arızaları azalır, makine performansı artar. v Bütün alanların verimli kullanımı sağlanır.

v Olağan dışı durumlar bir bakışta fark edilir. v Çalışan için işyerini benimseme ve iftihar etme nedeni olur. v Beraber çalışanlar arasında birlik duygusu gelişir. v Herkesin birlikte uygulayabileceği bir sistemdir. v Toplam üretkenlik artar. v İş güvenliği sağlanır. v Verimlilik ve kalite artar.