Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

2 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ GENEL KONULAR

3 İŞYERİ TEMİZLİĞİ ve DÜZENİ

4 Amaç Katılımcılar, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uygulamaları açısından işyerlerinin temizliği ve düzeni hakkında bilgi sahibi olacaklardır. 4

5 Öğrenim Hedefleri Bu sunumun sonunda katılımcılar;
İşyeri tertip ve düzeninin önemini açıklar, Uygulamalarını sayar, Tekniklerini tanımlar, Temel kurallarını sıralar. 5

6 TERTİP DÜZEN 5 S Tertip, Düzen, Disiplin Tertip; İşyerinde kullanılan malzemeleri uygun bir sıraya, düzene koyma, sıralama. (TDK) Düzen; Soyut ve somut nesnelerin bir sıraya, bir hedefe, bir amaca göre sıralanması, konsept. (TDK) Disiplin; Bir topluluğun, yasalarına ve düzenle ilgili yazılı veya yazısız kurallarına titizlik ve özenle uyması durumu. (TDK) Disiplinin diğer tanımı ; Kişilerin içinde yaşadıkları topluluğun genel düşünce ve davranışlarına uymalarını sağlamak amacıyla alınan önlemlerin bütünü.(TDK)

7 Tertip, Düzen, Disiplin Aşamaları
İşyerlerinde; Kullanılmayan alanlar, giriş ve çıkışa yakın yerler, iç ve dış duvar kenarları, bölme arkaları, dolap, masa boşlukları, çekmeceleri ve altları, kullanılmayan program panoları ve tertipli olmayan çalışma araç ve gereçleri tespit edilir, Gerekli herşeyin herkes tarafından bulunabilecek ve yerine kaldırılabilecek biçimde düzenlenir ve etiketlenir.

8 Tertip, Düzen ve Disiplinin Sağladıkları -1
İşe hazırlık süresini azaltır, Hataları azaltır, kaliteyi arttırır, İşin zamanında yapılmasını sağlar, İş güvenliğini sağlayarak iş kazalarını azaltır, İş ekipmanlarındaki arızaları en aza indirir, Donanım verimliliğini arttırır, İşe bağlı şikayetleri azaltır, Güven ve itibarı arttırır.

9 Tertip, Düzen ve Disiplinin Sağladıkları -2
İşinizi ve işyerinizi düzende tutar, İşyerinizi daha keyifli hale getirir, Mesleki tatmini arttırır, İşinizin önündeki engelleri kaldırır, Çalışanlar arası iletişimi güçlendirir. Dağınıklık Verimlilik Kaybıdır!..

10 Tertip, Düzen ve Disiplin Yetersizliğinin Sonuçları
Çalışma ortamı kalabalıklaşır, şartlar zorlaşır, Çalışanların arasında iletişim zorlaşır, İş araç ve gereçlerine ulaşma zaman alır, Gereksiz harcamalar artar, Gereksiz malzeme ve donanımla hizmet sunumu zorlaşır.

11 TERTİP DÜZEN 5 S Temizlik İşyeri ortamının ve kullanılan tüm ekipmanların fiziksel, biyolojik ve kimyasal etkenler ile tozlardan arındırılması işlemidir. Kullanılan malzeme kirli ise, takım aparat sürekli sorun yaratıyorsa, tertip ve düzenin yararı kalmaz. Her şey en üst kondisyonda tutulmalı ve gerektiğinde kullanıma hazır olmalıdır.

12 Kirli İşyerindeki Sorunlar
TERTİP DÜZEN 5 S Kirli İşyerindeki Sorunlar Aydınlanma azalır, Dikkatsizlik artar, Çalışma ortamında iş kazası riski artar, Çalışma araç ve gereçlerinin amortisman süreleri kısalır, İşyerinin ortam ekolojisi bozulur, Çalışanların motivasyonu düşer. Camların, parlak yüzeylerin, aydınlatma araçlarının kirli olması. İş Kazası riski artar, (kayma, düşme vs)

13 Temiz İşyeri Uygulamalarının Amacı
TERTİP DÜZEN 5 S Temiz İşyeri Uygulamalarının Amacı Kullanım dışı ve atık malzemelerin birikimini önlemek, İşyerinin periyodik temizlik programını yapmak ve uygulamak, Çalışanların hazırlanan temizlik talimatlarına uyumunu sağlamak, Çalışanların kişisel hijyen ve ortam hijyeni konusunda farkındalığını sağlamaktır.

14 Özet Tanımlar (Tertip, Düzen, Disiplin – TDD) TDD aşamaları,
TDD yetersizliği, TDD’nin sağladıkları, Temizlik, Kirli işyerinde sorunlar, Temiz işyeri uygulamaları, Kendi çalışma ortamınızdaki temiz ve kirli durumlardan örnek veriniz. Katılanlar kendi çalışma ortamlarındaki kirli ve temiz durumlardan 5-6 örnek vereceklerdir. Özet paylaşılanların süreye bağlı olarak tekrarlanmasını kapsamaktadır.

15 Katılımınız İçin Teşekkür Ederiz


"İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları