DERSİN AKIŞI VE TEMEL KAVRAMLAR: ÖRGÜT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KYF II. DÖNEM HİBE PROGRAMI ETKİ DEĞERLENDİRMESİ
Advertisements

YÖNETİM TANIMI, ÖNEMİ, AMACI
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Aşağıdaki hangisi klasik kuramcılar arasında yazarlardan yer almaz
ÖRGÜT KÜLTÜRÜ İ.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
ÇANKAYA İMKB TURİZM ve OTELCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ.
Takımlar Neden Bu Kadar Popüler Oldu? Onlarca yıl önce W. L. Gore, Volvo ve General Foods gibi firmalar, üretim aşamalarına takımları da dâhil.
Grupların Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Grup: Belirli bir amacı yerine getirmek için karşılıklı bağımlılık ve etkileşim içinde, iki ya da daha.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
 Ülgen & Mirze 2004.
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
Örgüt Külütü, İklimi ve Sağlığı
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
Proje Yönetimi Proje Yönetimine Giriş
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
KURUM İÇİ İLETİŞİM HAZIRLAYAN HAVA GÜLER.
Y.Doç.Dr. Ayhan URAL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu / TÜRKİYE
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
Yrd. Doç Dr. Ozan BÜYÜKYILMAZ
SINIF YÖNETİMI Sınıf Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Adnan BOYACI.
«MESLEKİ EĞİTİMDE KALİTE GÜVENCESİ»
Okullardaki sosyal sermaye anlayIŞI
İKY Tarihsel Dönüşümü (Yaklaşımları) Klasikler, Neo-Klasikler, Modern
OKUL KÜLTÜRÜ ZEYNEP SEVİM
ÖRGÜT KURAMININ UYGULAMADAKİ YERİ Örgüt kuramı, örgütleri etkin bir şekilde yönetebilmemiz için gelecekte ne olabileceğini olduğu kadar geçmişte.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Öğretim Yılı Bahar Dönemi
HAZIRLAYAN SEVDA DEMEZ.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
Türk Eğitim Sisteminin Yapısı ve Yönetimi
MODERN YÖNETİMDE SİSTEM YAKLAŞIMI Didem PEKUYAR
Yrd. Doç. Dr. Şule AYDIN TURAN
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
Başlamak için sorular:
Yönetimin Fonksiyonları Örgütleme Yöneltme (Liderlik)
ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.

ETKİLİ İLETİŞİM DERSİNE HOŞ GELDİNİZ Haftalar Yrd. Doç. Dr. Selim EMİROĞLU.
Eğitim Psikolojisi Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Kurumsal Kültür Yapılandırma Projesi
Örgüt Nedir? Neden Vardır?
İLETİŞİM TÜRLERİ.
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
ISLD 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ KLASİK EKOL: Max Weber
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL: Durumsallık Teknoloji
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
NETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ NEO-KLASİK EKOL (DEVAM)
Toplum ve Toplumsal Yapı
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
Bölüm 2 ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
Matriks Organizasyon Yapısı
Toplumsal değerlerin temel özellikleri şunlardır: Toplumsal değerler, toplumun bütünü ya da toplumsal grup üyeleri tarafından bilinir, benimsenir ve bunlara.
Planlama.
Post Modern Dönem.
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
KURUMSAL İLETİŞİM.
GRUP İLETİŞİMİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

DERSİN AKIŞI VE TEMEL KAVRAMLAR: ÖRGÜT Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan

Yönetim-Organizasyon Dersi Akışı Organizasyon; Örgüt Yönetim Örgütü tanımlamanın farklı yolları Yönetim Yönetici Yönetimin fonksiyonları Yönetim-Örgüt Teorileri Klasik ekol F.W. Taylor M. Weber H. Fayol H. Ford Neo-klasik ekol İnsan ilişkileri yaklaşımı Modern ekol Sistem yaklaşımı Durumsallık yaklaşımı Postmodern ekol ve yönetim uygulamaları TKY, Güçlendirme, Küçülme, Stratejik işbirlikleri, Kıyaslama, Öğrenen örgütler vb.

Örgüt Bir örgütün nasıl tanımlanabileceği ile örgütün iç işleyişi ve örgüt ile çevresi arasındaki ilişkilerin nasıl tarif edilebileceği konusunda farklılaşan yaklaşımların varlığından söz edilebilir. Aşağıda açıklanacak dört yaklaşımdan hangisi örgütleri gerçeğe en yakın şekilde tarif etmektedir? Bir örgüt olarak şirket Bir örgüt olarak kamu kurumu Bir örgüt olarak sivil toplum örgütü

ÖRGÜT: ÖRGÜTÜ TANIMLAMANIN FARKLI YOLLARI Güç ve baskı yapıları olarak örgütler Modern yaşamda amaçlara ussal bir biçimde ulaşmanın, kişilerden ve örgütlerden bağımsız, meşru ve uygun olduğu düşünülen, bu anlamda genel kabul görmüş, kanıksanmış, kısacası “kurumsallaşmış” yöntemleri vardır. Örgütler de, dışarıda oluşmuş, ussallaştırılmış bu yapıları, kuralları, normları, inançları ve efsaneleri içerir ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için, teknik anlamda verimli olmanın ötesinde, dışarıdaki kurumlara uyarak kendilerini meşrulaştırmaları gerekir. Çevre: anılan makro güç yapılarının yerleşik olduğu çevredir. (örgüt-çevre güç mücadelesi) İçeride de işlerin yapılış yöntemleri, kaynakların dağımı güç mücadelelerine sahne olur (içeride güç mücadelesi) Kurumsallaşmış yapılara örnekler: meslekler, örgütsel işlevler (pazarlama, üretim, muhasebe gibi) ve iş yapma yöntemleri (kitle üretimi, personel seçme, veri işleme gibi) Akılcı değil meşrulaştırıcı örgüt BİREY OLARAK ÇALIŞAN? BİREY OLARAK YÖNETİCİ?

Sembolik yapılar olarak örgütler Örgütsel yapı, ortaklaşa eylemler içine giren bireylerin etkileşim halinde ürettikleri bir kültürel sahadır. Buradaki kültürellik ortaklaşa tecrübelerin bir ürünüdür ve dönüşlü biçimde, örgüt üyesi bireyleri, kurumsal düşünme ve yapma modelleri ile bunlara alternatif yorumlama ve anlamlandırma çerçevelerine yönlendirir Bu çerçevede yöneticilerin kültürün unsurlarını etkili biçimde kontrol edebilme dereceleri, bu unsurların karmaşıklık düzeyleri ile baskın yapıların (aslında) çelişik görünen özelliği nedeniyle kısıtlıdır BİREY OLARAK ÇALIŞAN? BİREY OLARAK YÖNETİCİ?

Müzakere düzeni olarak örgütler Örgütsel gerçekler, örgüt üyelerinin istemli bir biçimde dâhil oldukları süreçlerle yeniden inşa edilip, üretilen ve dönüştürülen gerçeklerdir. Örgüt üyelerinin ve alt birimlerinin amaç ve tercihlerinde farklılıklar vardır. Birbiriyle çatışan tercih ve inançlar müzakere süreçlerinde çözümlenir. Örgütlerde bazı ortak amaçlar geliştirilip bu amaçlar gerçekleştirilmeye çalışılsa da bu süreçlerin hepsi devamlı bir çatışma, ikna etme, uzlaşma, müzakere ve pazarlık gerektirir. Sonuç olarak sosyal aktörlerin istemli –ve kültür dünyalarını yansıtır nitelikte- seçimleri ve yapıp-etmeleri ile sürekli yeniden-inşa halinde olan bir yapı tasavvuru ortaya çıkmaktadır: “süreç halindeki yapı” BİREY OLARAK ÇALIŞAN? BİREY OLARAK YÖNETİCİ?

Sistem olarak örgütler Örgütler merkezden belirlenen amaçları gerçekleştirmenin araçlarıdır. Örgüt yapısı, bilinçli olarak planlanıp, koordine edilir; dışsal amaçlardan doğarak biçimsellik kazanır. Öncelikle toplumsal değerlerle uyum içinde olması gereken örgütsel değerler, daha büyük bir sistemin fonksiyonel gereksinimlerine, örgütsel sistemin katkısını öne çıkararak örgütsel hedefleri yasal hale getirir. Dışsal belirleyiciler, örgütlerin biçimsel yapısı ile bu yapıya eklemlenecek üyelerin yerine getirmesi gereken rolleri ve dolayısıyla örgüt üyelerinin davranış normlarını belirlerler. BİREY OLARAK ÇALIŞAN? BİREY OLARAK YÖNETİCİ?