Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Grupların Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Grup: Belirli bir amacı yerine getirmek için karşılıklı bağımlılık ve etkileşim içinde, iki ya da daha.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Grupların Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Grup: Belirli bir amacı yerine getirmek için karşılıklı bağımlılık ve etkileşim içinde, iki ya da daha."— Sunum transkripti:

1

2

3

4 Grupların Belirlenmesi ve Sınıflandırılması
Grup: Belirli bir amacı yerine getirmek için karşılıklı bağımlılık ve etkileşim içinde, iki ya da daha fazla bireyin meydana getirdiği yapı. Biçimsel Grup: Örgüt yapısı tarafından tayin edilmiş bir çalışma grubu. Biçimsel Olmayan Grup: Biçimsel yapı ya da örgüt tarafından tanımlanmamış grup; böyle bir grup sosyal ilişki ihtiyacını karşılamak için meydana gelmiştir.

5 Komuta Grubu: Doğrudan bir yöneticiye bağlı olan bireylerin oluşturduğu grup.
Görev Grubu: Bir görevi tamamlamak için birlikte çalışan insanların oluşturdukları grup. İlgi Grubu: Her birinin ilgi duyduğu bir konuya ilişkin olarak bir araya gelmiş insanlar topluluğu. Arkadaşlık Grubu: Bir ya da daha fazla ortak özelliği olan insanların oluşturduğu topluluk.

6 Neden İnsanlar Gruplar Oluştururlar?
Sosyal Kimlik Kuramı: Bireylerin kendilerini ne zaman ve nasıl bir grubun üyesi olarak tanımladıkları ile ilgilenen yaklaşım. Grup İçi Kayırma: Grup içindeki üyeleri daha iyi değerleme ve grup dışında kalanların tamamını aynı şekilde değerlendirme eğilimi.

7 İnsanlar ne zaman sosyal kimlik geliştirir
İnsanlar ne zaman sosyal kimlik geliştirir? Bazı özellikler sosyal kimliği birey için daha önemli hâle getirir: Benzerlik Belirginlik Statü Belirsizliği azaltma

8 Grup Gelişiminin Aşamaları
Bu bölümde beş aşama genel modülünü ve belirli zaman sınırı olan geçici gruplar için alternatif bir modeli açıklayacağız.

9 Beş Aşama Modeli Beş Aşamalı Grup Gelişim Modeli: Grupların gelişim aşamalarında izlediği beş aşama: oluşum, fırtına, kurallar, performans ve dağılma. Oluşum Aşaması: Belirsizlik ile tanımlanan grup oluşum süreçlerinin ilk aşaması.

10 Fırtına Aşaması: Grup çatışmaları ile karakterize edilen grup gelişim düzeylerinin ikinci aşaması.
Kurallar Aşaması: Yakın ilişkiler ve bütünlük kavramları ile karakterize edilen grup gelişim düzeylerinin üçüncü aşaması.

11 Performans Aşaması: Grubun tam olarak fonksiyonel olduğu grup düzeylerinin dördüncü aşaması.
Dağılma Aşaması: Geçici gruplar için görev performansı yerine faaliyetlerinin tamamlanması ile karakterize edilen grup gelişim düzeylerinin son aşaması.

12

13 Süreleri Belirli Olan Geçici Takımlar İçin Alternatif Bir Model Önerisi
Aralıklı Denge Modeli: Geçici gruplar için faaliyet ve eylemsizlik durumu arasında bir dönüşüm sürecini kapsayan bir aşamalar bütünü.

14

15


"Grupların Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Grup: Belirli bir amacı yerine getirmek için karşılıklı bağımlılık ve etkileşim içinde, iki ya da daha." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları