Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ"— Sunum transkripti:

1 EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
ÖRGÜTLER YÖNETİM VE TOPLAM KALİTE YRD. DOÇ. DR. SERDAR ÇÖP

2 ÖRGÜT AMAÇ BİRLİĞİ-ORTAK AMAÇLAR İŞ BÖLÜMÜ ROLLER EŞGÜDÜMLEME İLETİŞİM
LİDERLİK MÜFREZE (PLATOON)

3 İŞLETME VE YÖNETİM BİLİMİNİN EVRİMİ
Formel örgütlerin ortaya çıkışı 18. yy ortaları Sanayi devrimi-ilk örgütler-fabrika Örgüt ve işletme bilimi 20. yy başlarıdır Frederick Taylor- bilimsel örgüt kuramı-klasik örgüt kuramı Örgütlerde emir komuta zinciri, ast, otorite, denetim alanı ve işlemlerin standartlaştırılması gibi konularr Taylor tarafından ele alınmıştır. Örgütlerin biçimlendirilmesi kesinlikle mühendislik işidir.

4 İŞLETME VE YÖNETİM BİLİMİNİN EVRİMİ
MAX WEBER, bürokrasi kavramı İnsan örgütlenmesinin en rasyonel biçimidir. İdeal bürokrasi şu özellikleri taşır; Uzmanlaşma Hiyerarşik otorite Formal kural ve düzenlemeler İş gerçekleştirme sürecindeki duyarsızlık Teknik yeterlilik Yeterlilik ve performans temelinde hiyerarşik yükselme

5 İŞLETME VE YÖNETİM BİLİMİNİN EVRİMİ
Klasik örgüt kuramından sonra 1930’larda insan ilişkileri yaklaşımı ortaya çıkıyor. İnsan ilişkileri yaklaşımı; örgütlerde insan faktörünü öne çıkartan, insanların algı, ilgi ve beklentilerini önemseyerek daha başarılı olabileceğini ileri süren hümanist bir yaklaşımdır.

6 İŞLETME VE YÖNETİM BİLİMİNİN EVRİMİ
1950’lili yıllara kadar hakim olan insan ilişkileri yaklaşımından sonra bilimsel yaklaşım olarak ifade edilen çağdaş yaklaşımlar tanımlanmaya başlamıştır. Bu yaklaşıma göre örgütlerin yönetiminde pozitif bilimin ilke ve yöntemleri kullanılmalıdır. Örgütsel olay ve olgular pozitif bilimde olduğu gibi nedensellik ilkesine uygun olarak hipotezlerle açıklanmalıdır. Bu dönemde ( ) işlevselci, yapısalcı, kapalı sistem, politik ve kültürel açıdan tanımlayan çeşitli görüşlerde ifade edilmiştir.

7 İŞLETME VE YÖNETİM BİLİMİNİN EVRİMİ
1970’lere kadar örgütlere hakim parametreler; Materyalist bir yaklaşım var Aşırı uzmanlaşma İşlerin uzmanlaşma adına birbirinden ayrıştırılması Üretimde kol ve kas gücü hakim Baskıcı bir örgüt kültürü Hiyerarşik otorite Kaliteden çok verimlilik ve iş hacmi önemli

8 YENİ EKONOMİ YENİ İŞLETME ANLAYIŞI
1973 petrol krizi Büyük iyidir, Endüstriyel paradigması yıkılıyor…ve Japon arabaları öne çıkıyor Daimler Chrysler Amerika şirketleri yeniden yapılanma sürecine giriyor.

9 ÖRGÜT VE YÖNETİM BİLİMİNDEKİ ANA PARADİGMALAR
Yönetim biliminde etkili olmuş model ve paradigmalar 4 ana sınıfa ayrılmıştır. Yapısalcı yaklaşım İnsan ilişkileri yaklaşımı Politik yaklaşım Kültürel ve sembolik yaklaşım

10 ÖRGÜT VE YÖNETİM BİLİMİNDEKİ ANA PARADİGMALAR
Yapısalcı yaklaşım Bu yaklaşıma göre örgütün stratejik alanları amaçlar, çevre, yapı, düzenlenmiş çalışma koşulları ve süreçler, uzmanlaşma, eşgüdüm, denetleme ve kontroldür. FAYOL-WEBER

11 ÖRGÜT VE YÖNETİM BİLİMİNDEKİ ANA PARADİGMALAR
İnsan ilişkileri yaklaşımı (1930) Örgütün stratejik alanları insanların kendileri ve işleri hakkındaki algıları, ihtiyaçları ve beklentileridir. İnsanın dikkate alınması gerektiğini , insanın tek başına örgütün en önemli boyutu olduğunu vurgular. Bu yaklaşımın sonucu olarak örgüt ve işletmelerde işin tanımı, üretim süreçleri, örgüt içi ödüllendirme ve üretim süreçlerinin iyileştirilmesinde çalışanların istek ve eğilimlerinin dikkate alınmalıdır.

12 ÖRGÜT VE YÖNETİM BİLİMİNDEKİ ANA PARADİGMALAR
Örgüt ile insanın çatışmasını engellemek, işgörenlerin mutluluğu yoluyla verimi arttırmak için kullanılabilecek stratejiler önerilmiştir; Katılımlı yönetim İş zenginleştirme Özerk iş takımları oluşturma

13 ÖRGÜT VE YÖNETİM BİLİMİNDEKİ ANA PARADİGMALAR
Politik yaklaşım 1960’lardan sonra - çok temelli bir kurgu Modern toplumlarda güce ulaşmak ve çıkarların maksimize edilmesi arasında doğrudan bir ilişki vardır. İnsanlar güce ulaşmak için işbirliği ve koolisyan oluştururlar Örgütlerde bireysel ve grup çıkarlarının pazarlıklarının yapıldığı politik aranelardır.

14 ÖRGÜT VE YÖNETİM BİLİMİNDEKİ ANA PARADİGMALAR
Politik yaklaşım basitçe; örgütlerde kaynaklar sınırlıdır. Sınırlı kaynaklar birey ve gruplar arasında yarışmaya, zaman zaman çatışmaya yol açabilir. Politik yaklaşım ile çatışmanın örgüt için pozitif enerji kaynağı olduğu ifade edilebilir. Politik yöneticiler, gündem oluşturur, vizyon tanımlar, vizyona ulaşmak için ip ucu verir.

15 ÖRGÜT VE YÖNETİM BİLİMİNDEKİ ANA PARADİGMALAR
Kültürel ve sembolik yaklaşımlar Örgütsel kültür, bir örgütte zaman içinde oluşmuş ve örgüt üyeleri tarafından paylaşılan dünya görüşü, değerler, inançlar, gelenekler ve normların bir toplamıdır. Örgüt simgeci yaklaşıma göre, gerçeklik özneldir ve bireyler arasında oluşturulur. Bir şey farklı bireylere farklı şeyler ifade edebilir. Bir olayın ne olduğu değil, farkı bireylere ne ifade ettiği daha önemlidir.

16 ÖRGÜT VE YÖNETİM BİLİMİNDEKİ ANA PARADİGMALAR
Simgeci yaklaşım örgütleri bir tiyatro sahnesi gibi görür. Amaçları gerçekleştirmek için kurulmuş bir sahne. Sembolik toplantılar ayaklı divan

17 ÖRGÜT VE YÖNETİM BİLİMİNDEKİ ANA PARADİGMALAR
BURADAN, hiçbir model ya da kuram bize örgütün tam ve eksiksiz bir resmini vermez. Yapısalcı yaklaşım da temel vurgu örgütün kurgusu, yani rollerin nasıl belirlendiği, paylaşıldığı, bunlar arasında eşgüdümün nasıl sağlandığı; İnsan kaynakları yaklaşımında temel vurgu örgütte çalışan bireylerin maddi ve manevi gereksinimlerinin doyurulması, onları karar verme süreçlerine katmak yoluyla iş doyumlarının artırılmasıdır.

18 ÖRGÜT VE YÖNETİM BİLİMİNDEKİ ANA PARADİGMALAR
Politik yaklaşım, örgüt içi dinamikleri yarışma ve zaman zaman çatışma temelinde irdeler, çatışma yönetiminin faydaları üzerinde durur. Simgeci yaklaşım, örgütü bir simgeler ve anlamlar bütünü olarak görür.

19 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEREDE?
TKY 1950’lili yıllardan beri Japonya’da uygulanmasına rağmen, 1980’lerde Amerika’da tekrar keşfedilmiştir. Amerikan sanayisi Japonya ile rekabette geri kalması neticesinde, Japon mucizesini araştırmaya itti. Ve 1980’lerin başında Edwards Deming – TKY kavramı gündeme geldi.

20 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEREDE?
İşgören TKY tarafından işe katılır, eğitimine ve gelişmesine önem verilir, ürünün ve üretim süreçlerinin mükemmelleşmesi ve iyileştirilmesinde katkısını ortaya koyar. Kalite ulaşılabilir bir hedeftir ve kalitenin sınırı yoktur. Önemli olan SÜREKLİ MÜKEMMELLEŞTİRMEDİR. Sürekli mükemmelleştirme, küçük fakat sürekli etkinliklerle ve her kesin katılımı ile başarılabilir. Kalitenin tek göstergesi ‘müşteri memnuniyet’dir.

21 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEREDE?
TKY insanı merkeze alan ve süreçlere katan bir işletme ve yönetim anlayışıdır. TKY’de temel ölçüt müşteri memnuniyetidir. TKY’de sayı ile kalite yer değiştirir. TKY sürecinde sürekli mükemmelleştirme ana hedeflerden biridir.

22 İlginiz için teşekkürler…


"EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları