Peygamberimizin Doğumu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hz. Muhammed'in Doğumu, Çocukluk ve Gençlik Yılları
Advertisements

Hz. Muhammed’in Evliliği ve Çocukları
Hazırlayan; Emine KAPTANOĞLU
Hazreti Muhammed’i Tanıyalım
Hz. Muhammed'in Aile Büyüklerini Tanıyalım
Hz. Muhammed’in Aile İçindeki Örnek Davranışları
Hz. Muhammed (s.a.v.) İnsanlara Değer Verirdi
GÜL DEVRİ-1- HZ.MUHAMMED (Sallallahu Aleyhi Vesellem)
Peygamber Efendimizin Hayatı ve Kişiliği
PEYGAMBER EFENDİMİZİN HAYATI
Bilgidagi.com.
HZ. MUHAMMED’İ TANIYALIM
PEYGAMBER EFENDİMİZİ TANIYALIM
KUTLU DOĞUM HAFTASI bilgidagi.com.
İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 3. Ünite Sunusu
KUTLU DOĞUM HAFTASI BİLGİ YARIŞMASI HOŞGELDİNİZ.
Hz. Muhammed(sav)’in Hayatı
Kabe : Allah’a ibadet etmek amacıyla yapılmış ilk ibadethanedir. Mekke Şehri’ndedir. Hz. : “ Hazret ” sözcüğünün kısaltmasıdır. Bir adın önüne getirildiğinde.
1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Çevre
2. Çocukların Anne Babaya Karşı Sorumlulukları
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
İslam Hz.Muhammed (s.a.v) Allah c.c. Kuran-ı Kerim M.S. 6. yy'da Hilal
AHMETKara sunum sunar.
2. İnanca Bağlılığı.
3. ÜNİTE: HZ. MUHAMMEDİ TANIYALIM
Alevilik.
PEYGAMBER EFENDİMİZLE İLGİLİ SORULAR İBRAHİM EKİZ

AYDIN UÇKAN İLKÖĞRETİM OKULU DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ PROJE ÖDEVİ HAZIRLAYAN: ELİF NUR KAHRAMAN 7/A1939.

PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
1. Hicret ne demektir Hicret (Arapça: هجرة ), Muhammed ve diğer müslümanların baskılar yüzünden 622'de Mekke'den Medine'ye göçüne verilen isimdir. 2.
PEYGAMBERİMİZ HZ. MUHAMMED (S.A.V) Doğumu:571 Vefatı: “ Biz seni alemlere ancak rahmet olarak gönderdik” Enbiya suresi ayet 107.
NİYAZİ MEMUR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10. SINIFLAR ARASI SİYER YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
Hz.Muhammed’in Hayatı Hazırlayan:Tankut AYAS. Hz.Muhammed’in Hayatı Hz.Muhammed 20 Nisan 571 yılında Mekke’de do ğ du. Babası Abdullah, annesi Âmine,
PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED (S.A.V)' in HAYATI.
AYDIN UÇKAN İLKÖĞRETİM OKULU DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ PROJE ÖDEVİ
Doğumu Gençliği ve Evliliği
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 5.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
Müslümanlara Yönelik Boykot ve Baskılar
HZ.(S.A.V)MUHAMMEDİN HAYATI
Hz. Muhammed.
L İ DER E Ğİ T İ M KÜLTÜR VE SANAT GENÇLİK KULÜBÜ DERNEĞİ TARAFINDAN DÜZENLENEN B İ LG İ YARIŞMASINA HOŞ GELD İ N İ Z.
Peygamberimizin Çocukluğu ve Gençliği
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
PEYGAMBERİMİZ HZ. MUHAMMED (S.A.V)’İN
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
İlk Çağrı ve İlk Müslümanlar
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
HZ. MUHAMMED’İN HAYATI HAZIRLAYAN: Zehra PATIRAMAN.
Bir İnsan, Tüm İnsanlık Tarihini Ne Kadar Değiştirebilir?
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
Hz.Muhammed, (12 Rebi’ul-evvel 571)
Fuat YÜKSEL İHL Meslek Dersleri Öğretmeni
3. ÜNİTE: HZ. MUHAMMEDİ TANIYALIM 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Çevreyi Tanıyalım 2. Hz. Muhammed’in Aile Büyüklerini Tanıyalım 3. Hz. Muhammed’in Doğumu,
Diğergamlık nedir?. Kendisinin ihtiyacı olduğu halde başkasını kendi nefsine tercih etme duygusu, Cömertliğin bir üst derecesi ve hatta ondan da daha.
KÜLTÜRÜMÜZDE H.Z MUHHAMMED SEVGİSİ. Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi: Bir çocuğa bir ad, çocuğun o adin manasını yasaması veya o ada sahip bir şahsin.
Hicret Olayı. Akabe biatları: Peygamberimiz şehir dışından Mekke'ye gelen yabancılara da İslam'ı tebliğ ediyordu.
Hz. Muhammed’in Hayatı.
1. ÜNİTE: PEYGAMBERİMİZİN GENÇLİK YILLARI
 571 YILINDA MEKKEDE DÜNYAYA GELDİ. ANNESİ AMİNE, BABASI ABDULLAHTIR. DEDESİ ABDULMÜTTALİP SÜTANNESİ İSE HALİMEDİR.
1. Peygamberimizin Çocukluk ve Gençlik Yılları
ALEMLERE RAHMET HZ. MUHAMMED(SAV) Şükran BÜYÜKDERE.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Taif’i daha önce duydunuz mu?
1.ÜNİTE PEYGAMBERİMİZİN MEKKE YILLARI
Sunum transkripti:

Peygamberimizin Doğumu Hikmet SIRMA www.hikmetsirma.com

Hz. Muhammed (s.a.s.) Milâddan sonra 571 senesinde, 20 Nisan pazartesi gecesi sabaha karşı, Mekke'de doğdu. Abdülmuttalib, torununun doğumu şerefine verdiği ziyâfette çocuğun adını soranlara: "–Muhammed adını verdim. Dilerim ki, gökte Allah yeryüzünde halk, O'nu hayırla ansınlar..." cevâbını verdi. Annesi de ona "Ahmed" dedi. Muhammed, üstünlük ve meziyetleri anılarak çok övülen demektir. Ahmed ise Cenab-ı Hakk'ı yüce sıfatları ile öven, hamt eden kimse demektir.

Peygamberimizin Doğumunda Meydana Gelen Mucizeler Peygamberimiz (s.a.s.)'in doğduğu gece bir takım olağanüstü olaylar meydana gelmiştir. *O gece İran Kralının sarayının 14 sütûnu yıkılmış, *Ateşe tapanların İran'da şehrinde bin yıldan beri yanmakta olan "ateşgede"leri sönmüş, *Sâve gölü yere batmış, bin yıldan beri kurumuş olan Semâve deresi'nin suları taşmış, *Ateşe tapanların büyük bilgini korkunç bir rüya görmüş, Kâbe'deki putların yüz üstü devrildikleri görülmüştü. Gerçekten O'nun doğması ile bütün dünyada hüküm sürmekte olan cehâlet ve küfür ateşi sönmüş, putperestlik yıkılmış, zulmün baskısı son bulmuştur.

Hz. Muhammed Sütanne Yanında Başlangıçta çocuğu (3 veya 7 gün) annesi Âmine emzirdi. Sütü yetmediği için, daha sonra amcası Ebû Leheb'in câriyesi Süveybe tarafından emzirildi. Fakat Hz. Muhammed (s.a.s.)'in devamlı süt annesi Halîme oldu. Mekke'nin havası ağır olduğu için, Mekkeliler yeni doğan çocuklarını çölden gelen süt annelere verirlerdi. Çöl ikliminde çocuklar hem daha sağlıklı yetişiyor, hem de iyi Arapça öğreniyorlardı. Hz. Muhammed (s.a.s.)'de bu âdete göre süt annesi Halîme'ye verildi. Halîme, yetim bir çocuğu emzirmenin kârlı bir iş olmayacağı düşüncesiyle, başlangıçta tereddüt göstermişse de, daha sonra bu çocuğun evlerine uğur ve bereket getirdiğini görmüş ve O'nu öz çocuklarından daha çok sevmiştir. Süt kardeşi Şeyma da bakımında annesine yardımcı olmuştur.

Hz.Muhammed (s.a.s.) süt annesi ve süt kardeşleri ile sonraki yıllarda dâima ilgilenmiştir. Halîme kendisini ziyârete geldiği zaman onu "anacığım" diyerek karşılamış, altına hırkasını yayarak, saygı göstermiştir. Hz. Muhammed (s.a.s.) dört yaşına kadar, süt annesinin yanında çölde kaldı. Dört yaşında Halîme, çocuğu Mekke'ye götürerek annesine teslim etti. Peygamberimizde görülen olağanüstü hallerin Halîme'yi endişelendirdiğini, bu yüzden çocuğu annesine teslime mecbûr kaldığını naklederler.

Medine Ziyareti Hz. Muhammed (s.a.s.) dört yaşından altı yaşına kadar, öz annesi Âmine ile kaldı, O'nun sevgi ve şefkati ile yetişip büyüdü. Altı yaşında iken, babasının Medine'de bulunan kabrini ziyâret etmek üzere, annesi ve sadık hizmetçileri Ümmü Eymen'le beraber Medine'ye gittiler. Medine'deki akrabalarında bir ay kadar misâfir kaldılar. Dönüşte, Medine'nin Ebvâ Köyü'nde Âmine hastalandı. Henüz doğmadan babasından yetim kalmış olan Hz. Muhammed (s.a.s.) altı yaşında iken annesinden de öksüz kalıyordu.

Annesinin ölümünden sonra çocuğu Ümmü Eymen Mekke'ye götürüp dedesi Abdülmuttalib'e teslim etti. Altı yaşından sekiz yaşına kadar, çocuğa dedesi Abdülmuttalib baktı. Abdülmuttalib seksen yaşını geçmiş bir ihtiyârdı. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz sekiz yaşında iken dedesi de öldü. Ölürken, on oğlu içinden Hz. Muhammed (s.a.s.) Efendimizin yetiştirilmesini, öz amcası Ebû Tâlib'e bıraktı. Ebu Talip ve eşi Fatıma onu çok seviyorlardı. Hz. Muhammed de onlara saygıda kusur etmezdi.

Yıllar sonra, Rasûlullah (s. a. s Yıllar sonra, Rasûlullah (s.a.s.) Efendimiz, annesinin kabrini ziyâret edip, üzüntüyle gözyaşı döktü. "Annemin bana olan şefkatini hatırlayarak ağladım", buyurdu.

KONUYU ANLADIK MI? Peygamberimiz kaç tarihinde, nerede doğmuştur? 'Peygamberimiz, yetim olarak dünyaya gelmiştir' deniliyor. Bunun nedenini açıklayınız. Peygamberimize kim, hangi adı verdi? Bu isimlerin anlamları nelerdir? Mekke'de doğan çocuklar neden sütanneye veriliyordu? Peygamberimiz sütanneye verilişini anlatınız. Peygamberimizin annesi Amine'nin vefatını anlatınız. Âmine vefat edince Peygamberimiz kimin yanında kaldı. Peygamberimizin dedesinin ve amcası Ebu Talip'in ona davranışları nasıldı? Peygamberimizin dedesi Abdulmüttalip'in vefatını anlatınız. Bundan sonra Peygamberimiz kimin yanında kaldı?