Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam"— Sunum transkripti:

1 ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
2. Hz. Muhammed’in Doğumu Çocukluğu ve Gençliği 3. Hz. Muhammed’e Vahyin Gelişi 4. Hz. Muhammed’in Hicreti 5. Hz. Muhammed’in Toplumsal Barışa Yönelik Etkinlikleri 6. Hz. Muhammed’in İslâm’ı Yayma Çabaları 7. Veda Hutbesi’nde Evrensel Mesajlar 8. Hz. Muhammed’in Vefatı

2 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Hz. Muhammed Mekke'de başladığı tebliğ faaliyetlerine Medine'ye hicret ettikten sonra da devam etti. İlk iş olarak bir mescit yaptırdı. Yapılan bu mescide "Mescidinebi" adı verildi.

3 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Burası sadece ibadet edilen ve namaz kılınan bir yer değildi. temsilcilerini ağırlıyor, görüşmeler yaparak İslam'a davet ediyordu.

4 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Peygamberimiz her fırsatta Müslümanları Mescidinebi'de bir araya toplayıp onlara dinin emirlerini anlatıyordu. Müslümanlarda gördüğü eksiklikleri uygun bir dille söylüyor ve onları uyarıyordu.

5 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Özellikle namazlardan sonra bir süre mescitte kalıp onlara öğüt veriyordu. Ayrıca Mescidinebi'de, Medine dışından gelen konukları, yabancı ülkelerin temsilcilerini ağırlıyor, görüşmeler yaparak İslam'a davet ediyordu.

6 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Medineli Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında Bedir (624), Uhud (625) ve Hendek (627) savaşları olmuştu. Yapılan bu savaşlar hakkında bazı bilgiler şöyledir;

7 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
1) Bedir Savaşı (624) Müşrikler : 1000 kişi Müslümanlar : 305 Kişi Sebebi; Ebu Süfyan tarafından Şam ticaret kervanının düzenlenerek, Müslümanların Mekke’de bıraktıkları malların satılmak istenmesi Sonucu; Müslümanlar yendi. Esirlerden, 10 Müslüman’a okuma yazma öğretenler serbest bırakıldı.

8 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
2) Uhud Savaşı (625) Sebebi ; Bedir savaşının intikamının alınmak istenmesi. Müşrikler: kişi 300 Deve 200 Atlı 14 Katır 700 Zırhlı

9 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Müslümanlar: 700 kişi Peygamberimiz savaştan önce savaşın nasıl yapılması ile ilgili Müslümanlarla istişare ediyor. Ebu Süfyan’ın karısı Hind, Hz. Hamza’dan intikamını alıyor. Vahşi adlı köle Hz. Hamza’yı şehit ediyor.

10 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Sonucu ; 1. Müslümanlar yeniyor iken sonradan yeniliyorlar. 2. Peygamberimiz (s.a.s.)’in sözünü tutmamanın zararını gördüler. 3. Dünya malına tamah etmenin yanlışlığını gördüler.

11 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
3) Hendek Savaşı (627) Sebebi; Müşriklerin Müslümanları Kökten temizlemek istemeleri Peygamberimiz savaştan önce savaşın nasıl yapılması ile ilgili Müslümanlarla istişare ediyor. Salman-ı Farisi’nin tavsiyesi ile hendek kazılıyor. Hendek 4 km. uzunluğu 4.5 m. genişliği 9 m. Derinliği

12 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Sonucu ; 27 günlük muhasara Taş olayı: Peygamber efendimiz kırılmayan büyük bir kayayı üç seferde kırıyor ve üç müjde veriyor. Kurayza oğulları Yahudilerinin cezalandırılması.

13 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Savaş dönemi, Hudeybiye Barış Anlaşması (628) ile sona ermişti. Anlaşma imzalandıktan sonra, barış ve huzur ortamı oluştu. Hz. Muhammed bu ortamı en iyi şekilde değerlendirmek istiyordu.

14 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Bizans İmparatoruna, Habeşistan'a, İran'a ve daha birçok yere elçilerle İslam'a davet mektupları gönderdi. Böylece İslam'ın çağrısı birçok yere ulaştırılmış oldu.

15 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Mekkeli müşrikler iki yıl sonra Hudeybiye anlaşmasını bozdular. Bunun üzerine Hz. Muhammed düzenli bir ordu hazırlayıp Mekke'ye yürüdü.

16 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Müşrikler, Müslümanlara karşı koymaya cesaret edemeyince Mekke, 630 yılında Müslümanların eline geçti. Peygamberimiz ve Müslümanlar Kabe'yi tavaf etti ve putlardan temizledi.

17 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Daha önce Uhud Savaşı'nda Müslümanlara işkence yapanları, Peygamberimiz affetti. Hz. Muhammed'in bu tutumu karşısında, Mekkeliler'in büyük bir kısmı İslam'ı kabul etti.

18 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Mekke'nin fethinden sonra, çeşitli bölgelerden gelen insanlar, kendi istekleri doğrultusunda gruplar hâlinde Müslüman oldular.

19 6. HZ. MUHAMMED’İN İSLÂM’I YAYMA ÇABALARI
Kuran’da bu durum şöyle anlatılmaktadır;

20 AYET "Allah'ın yardımı ve zaferi gelip de insanların bölük bölük Allah'ın dinine girmekte olduklarını gördüğün zaman Rabb'ine hamt ederek onu tespih et ve ondan af dile. Çünkü o, tövbeleri çok kabul edendir."


"ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları