Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PEYGAMBER EFENDİMİZİ TANIYALIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PEYGAMBER EFENDİMİZİ TANIYALIM"— Sunum transkripti:

1 PEYGAMBER EFENDİMİZİ TANIYALIM
PEYGAMBER EFENDİMİZ(SAV) ŞÖYLE BUYURUYOR: ‘’SONSUZ KUDRET SAHİBİ OLAN ALLAH’A YEMİN EDERİM Kİ, SİZDEN HİÇBİRİNİZ BENİ ANA-BABASINDAN, EVLADINDAN VE BÜTÜN İNSANLARDAN ÇOK SEVMEDİKÇE , İMAN ETMİŞ SAYILMAZ.’’ BU HADİSLE EFENDİMİZİ HER ŞEYDEN ÇOK SEVMEMİZ GEREKTİĞİNİ BİLİYORUZ. ÖYLEYSE SEVGİYE GİDEN YOLLARI AÇALIM VE ÖNCELİKLE EFENDİMİZİN HAYATINI ÖĞRENEREK BİR ADIM ATALIM…

2 20 NİSAN 571 KUTLU DOĞUM Hicri Rebiülevvel ayının 12’si Pazartesi günü, gecenin sabaha dem vurduğu seher vaktinde, bütün karanlıkların kendisiyle aydınlığa kavuşacağı Efendimiz(sav) dünyaya geldi.

3 O’nun kutlu doğumu gerçekleştiği vakit; Kâbe’deki putlar baş aşağı yere düştü. Kisra Sarayının sütunları yıkıldı. Save Gölü’nün suyu çekildi. Bin yıldır yanan mecusi ateşi kendiliğinden söndü.

4 SÜT ANNEYE VERİLDİ Mekkelilerin adeti üzerine Efendimiz(sav)henüz yaşını doldurmadan, daha sağlıklı büyümesi ve pürüzsüz bir dil öğrenmesi amacıyla süt anne Halime’ye verildi. 4 yıl sütanneyle kaldıktan sonra öz annesi Âmine’ye geri verildi.

5 576-Hz.Âmİne vefat ettİ Hz.Âmine,Efendimiz’i ve dadı Ümmü Eymen’i yanına alarak eşi Hz.Abdullah’ın kabrini ziyaret etmek için Mekke’den Medine’ye gitti. Dönüşte Mekke ve Medine arasındaki Ebva köyünde hastalan Hz.Âmine oğluna bakarak şu sözleri söyledi. ‘’ Her canlı varlık ölür.  Her yeni eskir.  Her yaşlanan, kocayan, zeval bulur, yok olur.  Ben de öleceğim.  Fakat, temelli anılacağım.  Çünkü temiz bir oğul doğurmuş, arkamda hayırlı bir hatıra bırakmış bulunuyorum.’’ Hz.Âmine orada vefat etti.

6 Böylelikle doğumuna iki ay kala babası Abdullah’ı kaybeden Peygamber Efendimiz, 6 yaşında da annesini kaybetti. Bundan sonra hem yetim hem öksüz olan Efendimiz’i dedesi Abdulmuttalib yanına aldı.

7 6 yaşında dedesi Abdulmuttalib’in yanında kalmaya başlayan Efendimiz(sav), 8 yaşında dedesini de kaybetmiştir ve artık hayata amcası Ebu Talib’in yanında ve korumasında devam etmektedir…

8 Yıllar geçip gidiyordu…
Amcasının ev geçindirmesine yardımcı olmak isteyen Peygamberimiz önce çobanlık yaptı. 12 yaşına geldiğinde amcaları ile birlikte ticarete atıldı. Uzun bir süre bu işle meşgul oldu ve bu alanda doğrulukla, dürüstlükle tanındı.

9 HİLFUL FUDUL Henüz 20 yaşında iken, mazlumlara yardım amacıyla kurulan Hilfu’l-Füdul(Erdemliler Birliği) topluluğuna katıldı.Bu topluluk hırsızlık, gasp, eşkıyalık, zulüm ve haksızlıklara karşı bir tedbir almak amacıyla bazı Mekkelilerin oluşturduğu bir hayır kurumuydu.

10 HZ.HATİCE İLE EVLİLİK 25 yaşına geldiğinde Hz Hatice ile evlendi. Hz Hatice bu esnada 40 yaşında idi ve onunla evlenmeye karar vermesinde Sevgili Peygamberimizin “el-Emin: Güvenilir, dürüst” olarak tanınması etkili olmuştu.

11 Bu evlilikten; Kasım Zeynep Rukiyye Ümmü Gülsüm Fatıma ve Abdullah adına 6 çocuk dünyaya gelmişti.

12 KÂBE HAKEMLİĞİ Kâbe’nin onarımı esnasında Hacer’ül Esved taşının yerine konulması konusunda Kureyşliler arasında anlaşmazlık çıktı. Muhammed’ül Emin olan Peygamberimiz üzerindeki hırkasını yere serip Hacerü’l esved taşını üzerine koyarak birlikte taşımalarını söyleyip anlaşmazlığı giderdi.

13 YIL 610:PEYGAMBERLİK VAZİFESİ
Peygamber Efendimiz 40 yaşlarına yaklaştığında kendisinde insanların arasından uzaklaşıp Allah’ı düşünmek arzusu uyandı .Bu nedenle belli sürelerde Nur dağındaki Hira mağarasında kalmaya başladı. 40 yaşında iken 610 yılının Ramazan ayında bir gün Cebrail Aleyhisselam ilk vahyi getirdi ve böylece Yüce Allah tarafından Peygamberlikle görevlendirilmiş oldu

14 Peygamber Efendimizin İslam davetine evet diyen ilk dört müslüman sırasıyla;
Hz. Hatice, Hz. Ali, Hz. Zeyd b. Harise ve Hz.Ebu Bekir’dir. Peygamberliğin ilk altı yılı dolarken Hz. Hamza ve Hz. Ömer gibi yiğitlik ve cesaretleriyle tanınan kişiler Müslüman oldu

15 Peygamber Efendimiz İslâm davetini sürdürürken iman etmeyen Mekkeli müşrikler de boş durmuyor ve Efendimize iman eden mü’minlere baskı ve çeşitli işkenceler yapıyorlardı. Müşrikler ayrıca Peygamber Efendimiz’e ve O’na iman etmiş kimselere karşı boykot uyguluyor; onlarla konuşmuyorlar, alış-veriş yapmıyorlar ve kız alıp vermiyorlardı.

16 HÜZÜN YILI Boykottan kısa bir süre sonra Peygamberimiz’in sevgili amcası Ebu Talib vefat etti. O yüce insanhenüz bunun acısını yaşarken 3 gün sonra da eşi Hz.Hatice vefat etti. Efendimiz’i çok üzen bu yıla hüzün yılı denir.

17 Bu acılı olayların ardından Allah, bir bakıma Rasûlünü, sabır ve tahammülü dolayısıyla hem teselli etmek hem de ödüllendirmek istedi ve bunun için O’nu semaya (gökyüzü) yükseltti.Bu olaya MİRAÇ adı verilir.

18 622-HİCRET 622-HİCRET Müslümanların sayıca çok olmasına rağmen Mekke’nin ileri gelenleri Müslümanlara türlü eziyetler işkenceler ve boykot uyguluyorlardı. Bundan korunmak için Mekke’deki Müslümanlar, Peygamber Efendimizin izniyle, Medine’ye göç etmeye başladı.Müslümanlar önden gitti arkalarından da Peygamber Efendimiz ve arkadaşı Hz.Ebû Bekir gitti. 

19 SAVAŞLAR Müslümanlar hicret ettikten sonra da Mekke müşrikleri onları rahat bırakmadı.Müslümanlarla müşrikler arasında; Bedir Uhud ve Hendek Savaşları yapıldı.

20 630-MEKKE’NİN FETHİ Peygamber Efendimiz, hicretle çıkmaya mecbur olduğu sevgili vatanı Mekke’yi 630 yılında,savaş yapmadan, kan dökmeden fethetti.

21 632-Efendİmİz vefat ettİ 632 yılında Peygamberimiz hayatındaki ilk ve son haccını yaptı. Hac esnasında yaklaşık yüz bin kişiye Veda Hutbesini okudu. Hacdan yaklaşık iki ay sonra Efendimiz (sav) 8 Haziran 632 yılında hastalanarak dünyadan ayrıldı.


"PEYGAMBER EFENDİMİZİ TANIYALIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları