Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazreti Muhammed’i Tanıyalım

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazreti Muhammed’i Tanıyalım"— Sunum transkripti:

1 Hazreti Muhammed’i Tanıyalım

2 Hz. Muhammed’in Doğduğu Çevrenin;
Dini Özellikleri Sosyal Özellikleri Ekonomik Özellikleri

3 DİNİ VE AHLAKİ ÖZELLİKLER
İnsanların çoğu putlara tapıyordu. Ahlaki durum bozuktu. DİNİ VE AHLAKİ ÖZELLİKLER Hıristiyanlar ve Yahudiler Allah’ın varlığına ve birliğine inanan Hanifler

4 SOSYAL ÖZELLİKLER Halk kabileler halinde yaşıyordu.
Toplum özgürler ve köleler diye iki sınıfa ayrılmıştı. SOSYAL ÖZELLİKLER Kan davaları yüzünden insanların can ve mal güvenliği kalmamıştı. Kölelere hiç değer verilmiyordu, pazarlarda alınıp satılıyorlardı.

5 SOSYAL ÖZELLİKLER Toplumda güçsüzler eziliyor, hakları gözetilmiyordu.
Bu yüzden kız çocuklarını öldürüyorlardı. SOSYAL ÖZELLİKLER Kadınlara ve kız çocuklarına değer verilmiyordu. Kız çocuğu olanlar, bunu utanılacak bir durum olarak görüyorlardı.

6 Halkın bir bölümü konargöçer, bir bölümü de yerleşik olarak yaşardı.
Yağmacılık, kapkaç, içki içmek ve kumar oynamak gibi kötü alışkanlıklar çok yaygındı. Halkın bir bölümü konargöçer, bir bölümü de yerleşik olarak yaşardı. EKONOMİK ÖZELLİKLER Ticarette insanlar hile yapıyor, birbirlerini aldatıyordu. Güçlü olanlar zor kullanarak güçsüzlerin mallarını ellerinden alıyordu. Konargöçerler tarım ve hayvancılıkla, yerleşik olanlar da çoğunlukla ticaretle uğraşırdı.

7 Abdülmuttalib -Şeybe- (Dedesi) ABDULLAH (Babası) Haris (Amcası) Zübeyr (Amcası) Ebu Talib (Amcası) Abbas (Amcası) Hamza (Amcası) Ebu Leheb (Amcası) AMİNE (Annesi) Halime (Süt Annesi) Şeyma (Süt Kardeşi) Hz. MUHAMMED Hz. HATİCE (Hanımı) Ümmü Gülsüm (Kızı) Zeynep (Kızı) Rukiye (Kızı) Fatıma (Kızı) Kasım (Oğlu) Abdullah (Oğlu) İbrahim (Oğlu)

8 Hz. Muhammed, Hz. İbrâhim'in büyük oğlu Hz. İsmâil'in neslindendir.
Hz. Muhammed’in soyu, çok temiz ve çok şerefli bir soy zinciridir.

9 ‘‘Allah, Hz İbrâhim'in oğullarından Hz
‘‘Allah, Hz İbrâhim'in oğullarından Hz. İsmâil'i, İsmâiloğullarından Kinâneoğullarını, Kinâneoğullarından Kureyşi, Kureyşden Hâşimoğullarını, Hâşimoğullarından da beni seçmiştir.’’ -Hadis-i Şerif-

10 Hz. Muhammed (s.a.v.)'in doğumundan iki ay kadar önce babası Abdullah, Suriye seyâhatinden dönerken Yesrib (Medine)'de hastalanarak 25 yaşında vefât etmiş ve orada defnedilmişti.

11 Doğumu, Çocukluk ve Gençlik Dönemi
Hz. Muhammed (sav), 20 Nisan 571 yılında Mekke’de doğdu. Mekke’deki geleneklerden dolayı bir süre için süt anneye verildi. Süt annesi Halime O’na 4 yaşına gelinceye kadar baktı.

12 6 yaşında annesi Amine de vefat etti
6 yaşında annesi Amine de vefat etti. 6 yaşından sonra kendisine dedesi Abdulmuttalib bakmaya başladı. 8 yaşına geldiğinde dedesi de vefat edince amcası Ebu Talip’in yanında kalmaya başladı.

13 Ebu Talip ticaretle uğraşan birisiydi
Ebu Talip ticaretle uğraşan birisiydi. Peygamberimiz 12 yaşında iken Onunla beraber Şam’a doğru ticaret mallarını satmak için yola çıkmışlarken, yolda Busra denilen bir yerde mola verdiler. Bir papaz olan Bahira, ondaki değişik durumların olduğunu fark etti. O’nun daha önce Hz. İsa’nın İncil’de de bildirdiği gönderilecek olan son peygamberin olduğunu anladı.

14 Amcasından O’nu daha fazla ileriye götürmemesini, aksi halde Yahudilerin kendisini öldürebileceğini söyledi. Çünkü Yahudiler de son bir peygamberin geleceğini biliyorlardı. Fakat onlar bu son peygamberin kendi içlerinden birisinin olmasını istiyorlardı.Bunun üzerine Ebu Talip,ticaret mallarını orada satarak, Mekke’ye hemen geri döndü.

15 25 yaşına geldiğinde artık ticaretten de anlayan bir delikanlı olmuştu.
Dürüst, başarılı ve güvenilir bir ticaret adamı oluşu herkesi etkilediği gibi Mekke'nin zengin kadınlarından biri olan Hz. Hatice'yi etkiledi.

16 Hz. Muhammed, Hz. Hatice ile evlenerek mutlu bir aile yuvası kurdu.
Evlendiklerinde Peygamberimiz 25, Hz. Hatice ise 40 yaşındaydı.


"Hazreti Muhammed’i Tanıyalım" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları