Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 3. Ünite Sunusu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 3. Ünite Sunusu"— Sunum transkripti:

1 İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 3. Ünite Sunusu
Hz. Muhammed ve Aile Hayatı pedagojiformasyon.com

2 5.3.Ünite: Hz. Muhammed ve Aile Hayatı / Konular
Hz. Muhammed’in Evliliği ve Çocukları Hz. Muhammed’in Ailesi İçindeki Örnek Davranışları Hz. Muhammed’in Ailesinin Örnek Davranışları 3.1. Hz. Muhammed’in Ailesinde Sevinçler ve Sıkıntılar Paylaşılırdı 3.2. Hz. Muhammed’in Ailesinde Misafire Cömert Davranılırdı 3.3. Hz. Muhammed’in Ailesinde İsraftan Kaçınılırdı 3.4. Hz. Muhammed’in Ailesinde Akrabalık ve Komşuluk İlişkilerine Önem Verilirdi 3.5. Hz. Muhammed’in Ailesinde Öksüzler ve Yoksullar Gözetilirdi

3 5.3. Ünite: Hz. Muhammed ve Aile Hayatı / Kazanımlar
1- Hz. Muhammed’in Hz. Hatice ile evlilik sürecini özetler. 2- Hz. Muhammed’in çocuklara verdiği değeri örneklerle açıklar. 3- Hz. Muhammed’in ailesi içindeki davranışlarına örnekler verir. 4- Hz. Muhammed’in aile fertlerinin güzel davranışlarına örnekler verir.

4 1.Hz. Muhammed’in Evliliği ve Çocukları
Hz. Hatice Dürüst ve güvenilir bir kişiliği vardı. Mekke’nin soylu bir hanımefendisiydi. Sevgi ve saygı üzerine kurulu bir evlilik yaptılar. Geçimini sağlamak için ticaretle uğraşıyordu. Zengin bir kadındı ve ticaretle uğraşıyordu. Bu mutlu evlilik yirmi beş yıl sürdü. Altı çocukları dünyaya gelmiştir.

5 1.Hz. Muhammed’in Evliliği ve Çocukları
Hz. Hatice Hz. Mariye Abdullah Kasım Zeynep Ümmü Gülsüm Rukiye Fatıma İbrahim

6 2. Hz. Muhammed’in Ailesi İçindeki Örnek Davranışları
Sevgi Saygı temelleri üzerine kurulmuştur. Hz. Muhammed’in ailesi Fedakarlık Dayanışma Adalet

7 2. Hz. Muhammed’in Ailesi İçindeki Örnek Davranışları
“Andolsun ki Resulullah sizin için Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok anan kimseler için güzel bir örnektir.” (Ahzap 21 )

8 2. Hz. Muhammed’in Ailesi İçindeki Örnek Davranışları
Hz. Muhammed’in bu örnek davranışını YORUMLAYALIM. Peygamberimiz namaz kılarken secdeye vardığında torunları Hasan ve Hüseyin gelip sırtına binince secdeyi uzattı. Oradakiler, “Ya Resulullah! Secdeyi uzatmış olmadınız mı?” dediler. Peygamber Efendimiz de “Onlar sırtıma binince acele etmekten çekindim.” şeklinde cevap verdi.

9 3.1. Hz. Muhammed’in Ailesinde Sevinçler ve Sıkıntılar Paylaşılırdı
Aile bireyleri birbirlerinin sevinç ve üzüntülerini paylaşırlardı. Hz. Peygamber hem aile fertlerinin hem de çevresindeki insanların sevinç ve üzüntülerine ortak olmuştur. Aile bireylerinden birinin sıkıntısı olduğunda en kısa zamanda o sıkıntıyı gidermeye çalışırdı. Hz. Muhammed’in ailesinde yardımlaşma ve dayanışmaya önem verilirdi.

10 3.2.Hz. Muhammed’in Hayatında Misafire Cömert Davranılırdı
Misafirlerine karşı cömert davranırdı. Misafirliğe gelenlere karşı iyi davranırdı. En güzel şekilde ikramda bulunulurdu. Güler yüz gösterirdi.

11 3.3.Hz. Muhammed’in Ailesinde İsraftan Kaçınılırdı
“...Yiyiniz, içiniz; ancak israf etmeyiniz. Bilin ki Allah israf edenleri sevmez.”(A’raf 31) “Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse misafirine ikramda bulunsun…”(Hadis-i Şerif)

12 3.4. Hz. Muhammed’in Ailesinde Akrabalık ve Komşuluk İlişkilerine Önem Verilirdi
“Şüphesiz Allah; adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder... …Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse akrabalarını ziyaret etsin…”(Nahl 90) Peygamberimiz kendi yakınları ile eşinin yakınlarına özel ilgi gösterirdi. Yetişmesinde büyük emekleri olan amcası Ebu Talip ve onun eşi Fatıma’ya her zaman saygı ve sevgi beslerdi. Onları ziyaret eder ve gönüllerini alırdı.

13 Komşunun komşu üzerindeki hakları
Borç istediği zaman borç vermek Yardım istediğinde yardımına koşmak Muhtaç olduğunda ihtiyacını gidermek Hastalandığında ziyaretine gitmek Taziyesinde bulunup cenazesine katılmak Sevincine ortak olup üzüntüsünü paylaşmak Evinde pişirdiğin yemekten ona ikram etmektir.

14 3.5. Hz. Muhammed’in Ailesinde Öksüzler ve Yoksullar Gözetilirdi
“Yetimi sakın ezme! İsteyeni de sakın azarlama!” (Duha 9-10) “Dini yalanlayanı gördün mü? İşte o, yetimi itip kakar. Yoksulu doyurmayı teşvik etmez.”(Maun 1-3)

15 Peygamberimizin yetimler için ne söylediğini merak ediyorsanız heceleri takip edin..
ko la le net lar te bir ca ri Cen o yan ru tim ye lik te ğım la

16 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILARIMLA…


"İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 3. Ünite Sunusu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları