Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PEYGAMBER EFENDİMİZİN HAYATI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PEYGAMBER EFENDİMİZİN HAYATI"— Sunum transkripti:

1 PEYGAMBER EFENDİMİZİN HAYATI

2 İşleyeceğimiz Konular :
Hz. Muhammed’in çevresini tanıyalım. Hz. Muhammed’in aile büyüklerini tanıyalım. Hz. Muhammed’in dogumu çocukluk ve gençlik yılları. Bilgi Kutusu. Hz. Muhammed’in gençlik yıllarındaki erdemli davranısları. Hz Muhammedle ilgili siir. Kimdir Bu ?

3 Hz. Muhammed’in çevresini tanıyalım
Hz. Muhammed Arabistan’nın Mekke sehrinde dogdu. Arabistan Asya Kıtası’nın güneybatısında yer alan bir yarımadadır. Arabistan’nın büyük bir bölümü çöllerle kaplıdır. Kurak ve sıcak bir iklime sahiptir. O zamanlar da ; dünyanın diger yönlerinde oldugu gibi Arabistan Yarımadası’nda da içki kumar gibi lötü alıskanlıklar da çogalmıstı. Güçlü olanlar zayıfları kimsesizleri ve yetimleri eziyordu. Kadınlara ve kız evlatlarına deger vermez, erkekler kız çocugu babası olmaktan utanıyorlar bazen de kız çocuklarını diri diri gömerlerdi. İnsanların çogu puta tapar bazıları da hem Allah’ın inancına inanır ama puta da taparlarmıs. Her aile ve kabilenin kendine özgü bir putu vardı. İnsanlar çesitli maddelerden put yapıp taparlarmıs. Arabistan Yarımadası’nda puta tapma dısında baska dinlere tapanlarda varmıs. Örenegin, HRİSTİYAN ve YAHUDİLER’ de bulunuyordu.

4 Hz. Muhammed’in aile büyüklerini tanıyalım
Annesi Babası Süt Annesi Dedesi 2.dedesi Amine Abdullah Halime Abdulmuttalip Vehb Amcası 2.Amcası E.Çocugu K.Çocugu Ebu Talip Zübeyir Kasım Zeynep K.Çocugu Rukiye Ümmü Gülsüm Fatıma

5 Hz. Muhammed’in doğumu çocukluk ve gençlik yılları
Hz. Muhammed 20 nisan 571 Pazartesi günü Mekke’de dogdu. Hz. Muhammed dünyaya yetim geldi.Çünkü o dogmadan önce babası vefat etmisti.Hz. Muhammed dogdugunda Mekke’de bir gelenek vardı.Yeni dogmus çocuklar sütannelere verilirdi . Hz.Muhammed’de Halime adında bir sütanneye verildi. Sütannesinde 4 yıl kaldıktan sonra öz annesine verildi.6 yasına gelince annesiyle Medine’ye gitti.Akrabalarının ve babasının mezarını ziyaret ettiler. Mekke’ye dönerken annesi hastalandı.Annesi Ebva denen köye gelince vefat etti. Hz. Muhammed hem annesiz hemde babasız kalmıstı. Ümmü Eymen Hz.Muhammed’i Mekke’ye götürerek dedesi Abdulmuttalip’e teslim edildi.Abdulmuttalip yaslanmıstı.Bir gün ogullarını yanına çagırdı. Muhammedi koruyanı seçecekti ve onlarla görüsme torununa Ebu Talip’in yanında kalmasına karar verdi Hz. Muhammed yaşına gelince dedesi Abdulmuttalip vefat etti.

6 Bilgi Kutusu Mekke yakınlarında bulunan Sa’dogulları kabilesinden bir gurup kadın çocuk almak için Mekke’ye geldiler.İçlerinde Halime de vardı.Halime yol arkadaslarından geri de kalmıstı. O henüz Mekke’ye gelmeden yol arkadasları varlıklı aile çocuklarını alıp dönmüslerdi. Muhammed yetim diye kimse almamıstı. Halime Mekke’yi dolastı, küçük Muhammed’den baska çoçuk bulamadı.Yetim oldugu için onu almaya istekli değildi. Fakat eli bosta dönmek istemiyordu.Kimsenin yetim diye almadıgı Muhammed’i sonunda almaya karar verdi.Muhammed’i aldı ve köyüne döndü. Muhammed’i sütannesi ve ailesi çok sevdiler. Çünkü o geldikten sonra evlerine huzur bereket ve mutluluk gelmisti. Sütannesinde 4yıl kaldı. Sonra Halime küçük Muhammed’i Mekke’ye getirdi ve öz annesine teslim etti.

7 Hz.Muhammed’in gençlik yıllarındaki erdemli davranışlarından bir hikaye
Hz.Muhammed’in amcası Zübeyir öncülüğünde bir evde toplanarak cevap verdiler.Mekke’nin bu kötü durumdun oldukça rahatsız olan Hz. Muhammed de bu toplantıya katıldı.Bu toplantıda ‘ İster Mekke içinde ister Mekke dısında olsun,haksızlıga ugramıs kimsenin bırakılmıyacagına, Mekke’de haksızlıga asla fırsat verilmiyecegine hakkını alana kadar haksızlıga ugrayanla birlikte hareket edeceklerine yemin ettiler. Ve bu yemin edenler topluluguna Hilfı’I-fudul (Erdemler toplulugu) adı verildi.Sonra bu topluluk hep birlikte gidip tüccarın parasını Mekkeli adamdan aldılar.

8 Hz. Muhammed ile ilgili şiir
Hz. Muhammed Hz Muhammed (s.a.v) Annesi ÂMİNE hatun, Abdülmuttalip'e torun İsmail'den gelir soyun Muhammed Aleyhisselam Yirmi Nisan Pazartesi Bes yüz yetmis bir gecesi Dogdu cihan bir tanesi Muhammed Aleyhisselam Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel, kendi güzel Muhammed, Sefâat eyle bu kemter kuluna, Adı güzel, kendi güzel Muhammed Mü'min olanların çoktur cefâsı, Ahirette olur zevk-u sefâsı, On sekiz bin âlemin Mustafâ'sı, Adı güzel, kendi güzel Muhammed

9 Kimdir Bu ? Mekke’nin saygı kişilerinden olan Vehb ‘in kızı ile evlendi.(kim evlendi)= Hz. Muhammed dedesi vefat edince onun yanında kaldı.(kimin yanında kaldı)= Hz. Muhammed ile çok mutlu ve uyumlu bir evlilik sürdürdü. (kim sürdürdü)= Torununa ‘ Muhammed’ adını koydu. (kim koydu)=

10 Seyma Sultan Sarıçiçek


"PEYGAMBER EFENDİMİZİN HAYATI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları