TÜRKİYE’DE İLAÇ ETKİN MADDELERİ ÜRETİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Samsung (Korece: 삼성 그룹, Samseong Geurup) Lee Byung- Chul tarafından, 1938 yılında kurulmuş olan Güney Kore merkezli bir şirkettir. Yönetim Kurulu Başkanı.
Advertisements

ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 28/06/07. Akrilik Elyaf Talebi (t/yıl) ,637, ,560, ,691, ,685, ,778,000.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
Dünya Ekonomik Buhranı, Amerika’da 1929’da New York Borsasının çöküşü ile başlayan ve etkileri on yıl boyunca dünyada devam eden ekonomik krizdir. Dünya.
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
ÇERKEZKÖY TİCARET VE SANAYİ ODASI MESSE 2016 FUAR ve İŞ GEZİSİ ORGANİZASYONU NİSAN 2016.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
TARİHÇESİ 1868 yılında Jamsetji Tata tarafından Mumbai’de kurulmuş ve 1992 yılından bu yana Ratan Tata yürütmektedir. Tata Motors Limited bir Hint çok.
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
Hazırlayan: Recep Gürkan TINÇ No:
1868 yılında Jamsetji Tata tarafından kuruldu.
Makro İktisat.
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
Tusaf Yönetim Kurulu Başkanı
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
BOSNA HERSEK’TE YATIRIM FIRSATI
Ağahan Köse
HAZIRLAYAN MUHAMMED YAYLA
ELEKTRONİK TİCARET DEVİ: aLİBABA.com
ŞEHİRLERİN REKABET KRİTERLERİ
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
TATA motors limited Tata şirketler grubu 1868 yılında jamsetji tata tarafından mumbai'de kurulmuştur.1992 yılında yönetim kurulu başkanlığına ratan tata.
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
Hazırlayan Damla AYDIN WALMART Sunumu.
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
ABD İÇ GİYİM PAZARI Kaynak: statısta.
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
PAZARLAMA YÖNETİMİ PAZARLAMA YÖNETİMİ • PAZARLAMAYA GİRİŞ
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
ÇELTİK ÜRETİMİ VE TİCARETİ BÖLGESEL DEĞERLENDİRME, SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İPSALA TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI İBRAHİM GİRGİN.
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
2018’de Türkiye’nin Güvenlik Alanındaki Risk ve Tehdit Öncelikleri
T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Hastane Bilgi Sistemlerinin Teknik Yönleri
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’DE İLAÇ ETKİN MADDELERİ ÜRETİMİ

İleri düzey teknoloji kullanımı, yüksek maliyetli yatırımlar ve uzun AR-Ge çalışmaları ilaç sektöründe ölçek ekonomisinin önemini arttırmaktadır. Bu durum dünya ilaç pazarının % 95 ine çok uluslu şirketlerin hakim olmasına neden olmuştur. Sektörde faaliyet gösteren şirketler son yıllarda yoğun bir şekilde gerçekleşen birleşme ve satın almalarla büyümeye devam etmektedir. Ölçek büyüklüğü ilaç hammaddesi üretiminde de ön plana çıkmaktadır. Maliyet, enerji ve işçilik avantajları nedeniyle Hindistan ve Çin ilaç hammaddesi alanındaki önemli üreticilerdendir.

İlaç sektörü dünya ticaret hacmi içindeki payı % 3 olup 2010-2014 döneminde yıllık ortalama % 3.7’lik hızla büyümüştür. Dünya ilaç sektörünün en büyük ihracatçısı Avrupa’dır. Tabloda verilen ilk on ülke dünya ihracatının % 76’sını gerçekleştirmektedir. Son yıllarda ilk on ülke arasına giremeseler de Hindistan, Singapur ve İsrail de önemli ilaç ihracatçıları arasına katılmıştır.

İlk on ülke ilaç ihracatının % 61’ini gerçekleştirmektedir İlk on ülke ilaç ihracatının % 61’ini gerçekleştirmektedir. ABD, Almanya ve Belçika sıralamada ilk üç ülke konumundadır.

TÜRKİYE’DE İLAÇ SEKTÖRÜN YAPISI Mamul ilaç nihai tüketiciye üretim, dağıtım ve satış aşamalarından geçerek ulaşmaktadır. Sektörde üretim ve/veya ithalat yapan firmalar, eczanelere dağıtım yapmak üzere ilacı üreticilerden alan ecza depoları ve ilacı nihai tüketiciye ulaştıran eczaneler faaliyet göstermektedir.  Sektörde 56’sı yerli toplam 71 üretici firma bulunmaktadır. Yabancı firmalar Türkiye’de fason yoluyla ya da lisans altında üretim yapmaktadır. Ayrıca, yurt dışından tedarik ettiği ilacı ruhsatlandırma sürecinden geçirerek iç piyasaya sunan çok sayıda ithalatçı firma bulunmaktadır. Bu firmalar da dahil edildiğinde sektörde 295’i yerli toplam 332 firma yer almaktadır. Piyasaya ürün sunan firma sayıları dikkate alındığında Türk ilaç sektörünün dünyadaki yapılanmanın aksine oldukça parçalanmış bir yapısı olduğu görülmektedir. Nitekim piyasada faaliyet gösteren ilk 10 firmanın pazar payı 2014 yılı toplam TL pazar büyüklüğünün yaklaşık %37’sini, ilk 30 firmanınki ise %74’ünü oluşturmaktadır. Bu durumun önümüzdeki dönemde sektörde yabancı satın almalarını veya birleşmelerini gündeme getirmesi beklenmektedir.  İlaç üretiminde kullanılan hammaddelerin yaklaşık %80’i yurt dışından temin edilmekle birlikte yurt içinde 6’sı yerli olmak üzere toplam 12 tesis hammadde üretimi yapmaktadır.  İlaç sektöründe 2013 yılında büyük çoğunluğu yüksek düzeyde teknik bilgi ve beceriye sahip 30 binin üzerinde kişi istihdam edilmiş ve üretim değeri 8,5 milyar TL düzeyinde gerçekleşmiştir.  2014 yılında 7 milyar dolarlık ilaç pazarıyla dünya sıralamasında 17. sırada yer alan Türkiye’de, kişi başına yıllık ilaç tüketiminin Satınalma gücü paritesi (SAGP)’ye göre 86 dolar düzeyi ile gelişmiş ülkelerin oldukça altında kalması pazarın büyüme potansiyeline işaret etmektedir.

Beşeri İlaç Hammadde Sektörü Faaliyet Gösteren Kuruluşlar 2014 yılında İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından üretimden satışlar dikkate alınarak açıklanan İlk 500 Sanayi Kuruluşu listesinde 3, İkinci 500 Sanayi Kuruluşu listesinde 5 ilaç üreticisi yer almıştır. Dünyanın en büyük 10 ilaç üreticisinin tümünün Türkiye pazarına satışı bulunmakta, ilk 3 sırada yer alan ABD’li Pfizer, İsviçreli Novartis ve Fransız Sanofi aynı zamanda Türkiye tesislerinde üretim de gerçekleştirmektedir. Dünyanın dördüncü büyük ilaç üreticisi İsviçreli Roche ise Türkiye’deki üretimini durdurmuştur. Med İlaç’ı satın alan İsrail firması Teva ise eşdeğer ilaç üretim ve satışı yapmakta, İngiliz Glaxo Smith Kline’ın Türkiye’de Ar-Ge ve üretim tesisi kurma planı bulunmaktadır. Bazı global firmaların organizasyon yapılarında Türkiye’yi üretim ve/veya satış alanında bölgesel merkez (Orta ve Güney Avrupa, Orta Doğu ve Afrika, Kafkasya ve Asya bölgeleri gibi) olarak konumlandırdıkları gözlenmektedir.

İşletme sayısı bakımından illerdeki yoğunlaşma incelendiğinde İstanbul, Ankara, Kocaeli gibi iller öne çıkarken, net satış rakamları dikkate alındığında ise İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Ankara ilk sıralarda yer almaktadır.  Alt yapıda sağladığı çeşitli kolaylıklar, ulaşım ve iletişim imkanları, sağlık kuruluşlarının bu bölgede yoğunlaşması nedeniyle üretici ve ithalatçı firmalar yoğun olarak Marmara Bölgesi’nde faaliyet göstermektedir. İlaç sektörünün net satışları dikkate alınarak yapılan değerlendirmede pazarın %60’ının İstanbul’da, %90’nından fazlasının da Marmara Bölgesi’nde yer aldığı görülmektedir.

İlaç ihracatı ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine, Türki Cumhuriyetlere, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yapılmakta olup ihracat yapan firmaların tesisleri uluslararası otoriteler tarafından denetlenmektedir. Son on yıllık süreçte ihraç pazarlarımızın çeşitlendiği gözlenmiştir. Nitekim 2005 yılında toplam 120 ülkeye yapılmış olan ihracatın %51,2’si AB ülkelerine, %66,2’si ilk on ülkeye gerçekleştirilirken, 2014 yılında ihracat yapılan ülke sayısı 161’e yükselmiş, AB ülkelerinin payı %19,1, ilk on ülkenin payı %54,6’ya gerilemiştir. 2014 yılında Güney Kore, İsviçre, Almanya, Irak ve İran ihracat yapılan ilk 5 ülke olmuş, 2010-2014 döneminde Güney Kore’ye yapılan ihracat başta olmak üzere İsviçre, Irak, İran, Rusya ve Azerbaycan’a yapılan ihracat önemli ölçüde artış kaydetmiştir. Bu dönemde sıralamada ilk on ülke arasına girmemekle birlikte 10 milyon doların üzerinde ihracat yapılan ülkelerden Suriye, Slovenya, Libya, Özbekistan, Bulgaristan ve Ürdün ihracatın dikkat çekici bir şekilde artış kaydettiği ülkeler olmuştur.

İlaç Firmaları

İlaç Firmaları 1971 yılında, 9 yerli ilaç firması ortaklığı ile İzmit’te kurulan ANSA Antibiyotik ve İlaç Hammaddeleri San. A.Ş.’de fermentasyon ile antibiyotik aktif maddeleri üretimine başlanmıştır. Tesis tamamen yerli mühendislik hizmeti ile yabancı teknoloji transferi yapılmadan kurulmuştur. İlk üretilen antibiyotikler, hammadde olarak nişastanın kullanıldığı tetrasiklin ve oksitetrasiklin türevleridir. Tesiste 1981 yılında gentamisin sülfat (1990 yılında durdurulmuş), 1988’de linkomisin (1992 yılında durdurulmuş), 1994’te ise dünyada dört üreticiden biri olarak potasyum klavulanat üretimine başlanmıştır. Tesis 1994’te % 100 yerli sermaye ile kurulmuş DEVA Holding’e ait DEPA A.Ş. adıyla faaliyet göstermeye başlamıştır. Ancak, 2006’da Deva Holding'in mülkiyeti, GEM Global Equities Management'ın bir girişimi olan EastPharma Ltd'e geçmiştir. 2011 yılında bu tesis kapatılmıştır.

İlaç Firmaları

İlaç Firmaları

İlaç Firmaları

Üretim Tesisleri

Kaynaklar https://ekonomi.isbank.com.tr/UserFiles/pdf/sr201601_ilacsektoru.pdf