Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu"— Sunum transkripti:

1 Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
Prof Dr. Utku Utkulu, YMM Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu

2 Türkiye Ekonomisinin Küresel Ekonomi ile Entegrasyonu ve Yeminli Mali Müşavirlik

3 Sunum Planı Türkiye’nin Küresel Ekonomideki Konumu
Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler Türkiye’de Yeminli Mali Müşavirlik Özelinde Etkiler Genel Değerlendirme ve Sonuç Soru & Cevap

4 Türkiye Ekonomisi Küresel Ekonomi Bütünleşmesi
Türkiye Ekonomisi küresel ekonomi ile bütünleşmiş bir ekonomidir. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Dünya Ekonomisinin küreselleşmesine yol açan ve buna yönelik olarak uluslararası koordinasyondan sorumlu olan başta IMF olmak üzere, Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Bankasının Kuruluşundan itibaren içinde yer almaya başlamıştır. Türkiye Avrupa Birliği’nin kuruluşundan itibaren, Avrupa Birliği’ne üye olma çabasında olan bir ülkedir.

5 Dünyada Bütünleşmeye Karşı Eğilimler
Uluslararası Muhasebe Standartları ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını dünyada gelişmiş ülkelerle birlikte aynı anda uygulamaya koyan ve söz konusu kuruluşların düzenlemelerini kendi sistemine uyumlaştıran bir ülkedir. Türkiye’nin uluslararası ekonomiyle bütünleşme yönündeki çabalarına rağmen sorunlar yaşaması, küresel ekonominin içinde bulunduğu yeni süreçten kaynaklanmaktadır. krizi sonrası dönemde ülkelerin uygulamaya başladıkları politikalar sonucunda bütünleşme karşıtı eğilimler ortaya çıkmıştır.

6 Maliye Politikaları Önem Kazanmaktadır
Dünya ekonomisinde krizinden sonra, krize karşı uygulanacak politikalar konusunda bir koordinasyon ve karşılıklı kabuller olmasına rağmen, başta IMF, Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Bankası’nın etkileri azalmaya başladı. Bunun ana nedeni uygulanan politikaların maliye politikası olması ve bu politikaların etkisi sonucunda ekonomilerin korumacı politikalara yönelmeleridir.

7 Avrupa Birliği’ndeki Gelişmeler
Kriz sonrası genişletici maliye politikalarının uygulanması yönünde kabul olmasına rağmen Avrupa Birliği’nde Almanya’nın genişletici Maliye Politikası uygulaması konusunda muhafazakâr davranması, fazla veren dış ticaret dengesinden ödün vermek istememesi söz konusudur. Kriz süreci, özellikle İspanya, Portekiz, ve İtalyan bankacılık sistemlerini kriz riskiyle karşı karşıya bırakmıştır. Bu sürecin en olumsuz etkisi Yunanistan üzerine olmuştur. Avrupa Birliği içindeki bu sorun kendi parasını kullanan İngiltere’nin Birlikten ayrılmasıyla sonuçlanmıştır.

8 Dünya Ekonomisinde İki Önemli Süreç
Dijitalleşme başka bir deyişle sanayi 4.0 olarak tanımlanan yeni üretim süreçleri 2. süreç Ülkeler arasındaki ticaret yapısının değişmesi Sonuç uluslararası politika koordinasyonun kaybolması G20 Toplantılarında koordinasyon konusunda ortak kararlar olmasına rağmen bu konuda ülkelerin her birinde uygulamaya yönelik etkili politikalar görülmemektedir.

9 Ülkeler Arası Politika Koordinasyonu
Ülkeler arasında amaç birlikteliği olsa bile bu amaca ulaşmak için koordinasyon gereklidir. Özellikle 2008 Küresel Ekonomik Krizi sonrasında bugün dünyada temel sorun ülkeler arasında koordinasyon sağlayan temel dünya ekonomisi kurumlarının işlevlerini kaybetmiş olmalarıdır. Uluslararası İktisat Teorisi ülkelerin dışa açılmadan dolayı ortaya çıkan kayıp ve avantajlarla birlikte uygulanabilecek iktisat politikalarına yönelik araçları sunarken; dünya ekonomisindeki söz konusu politika koordinasyonun varlığını kabul eder. Koordinasyonun olduğuna yönelik varsayım, Uluslararası İktisat alanının temel sorunu olan ülkelerin karar alma sürecinde onlara ne yapmalarını gerektiğini söyleyecek bir merkezi gücün olmamasına bağlı olarak, ortaya çıkan sürecin yönetilebilir olduğunun kabulüdür.

10 Ekonomi Politikalarında Amaç ve Araç Dengesi
Bu çerçevede küresel ekonomide her bir ülkenin yaşamış olduğu ekonomik sorunlara söz konusu sürecin ortaya çıkardığı bir çerçeveden bakmak ülkelerin uygulayacakları ekonomik politikalarda amaç ve araç dengesini belirleyecektir. Türkiye Ekonomisindeki gelişmeler uluslararası koordinasyonda ortaya çıkan sorunlar çerçevesinde ele alınmaktadır.

11 Dünya Ekonomisinde Büyüme (2010 Fiyatları)
Kaynak: Dünya Ticaret Örgütü

12 ABD’nin Dünya Ekonomisi İçindeki Payı
Kaynak: Dünya Ticaret Örgütü

13 İngiltere’nin Dünya Ekonomisi İçindeki Payı
Kaynak: Dünya Ticaret Örgütü

14 Fransa Almanya İtalya Japonya
Kaynak: Dünya Ticaret Örgütü

15 Türkiye Kaynak: Dünya Ticaret Örgütü

16 Dünya İhracat Piyasaya Giriş Endeksi

17 Çin İhracat Piyasaya Giriş Endeksi

18 Turkiye İhracat Piyasaya Giriş Endeksi

19 Dünya Herfindahl-Hirschman Piyasa Yoğunlaşama Endeksi

20 Türkiye’nin Hizmetler Sektörünün Ticaretinin GSYİH Oranı

21 Türkiye Ekonomisi Üzerine Gözlemler

22 Enflasyon Talep Kaynaklıdır

23 Dünya Ticaretinde Yeni Dönem Hizmetler Ticareti
Danışmanlık, Muhasebe, Denetim, Eğitim, Sağlık gibi alanlarda dışa açılma ve rekabet ortamı Muhasebe Standartları ile Finansal Raporlama Standartlarının Dış Ekonomik İlişkilerde belirleyici rolü Finansal Yönetim ve Risk yönetimi esaslı bir muhasebe sistemi Bağımsız denetim, iç kontrol ve iç denetim süreçlerinde bilişime dayalı bir yapılanma Blockchain (zincerlenmiş bloklar ağı) dayalı mutabakat, takas ve finansal mali işlemler ağı

24 Teşekkürler… Utku Utkulu & Hakan Kahyaoğlu


"Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları