Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Teknoloji Geliştirme Bölgeleri"— Sunum transkripti:

1 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri

2 Sunum İçeriği Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Nedir? Nasıl Kurulur?
Kimler Yer Alır? Sağlanan Destek ve Muafiyetler Türkiye’de Teknokentler

3 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Nedir?
Yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, belirli bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsünün olanaklarından yararlanarak teknoloji veya yazılım ürettikleri/geliştirdikleri, teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları bölgelere verilen isimdir.

4 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu;
6 Temmuz 2001 Tarih ve Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

5 Nasıl Kurulur? Teknoloji Geliştirme Bölge başvurusu Kurucu Heyet tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlığına yapılır. Bölgenin içinde veya bulunduğu ilde yer alan; ✓En az bir üniversite veya ✓Yüksek teknoloji enstitüsü yada ✓Kamu AR-GE merkez veya enstitüsü temsilcilerinden en az biri Kurucu heyetin üyeleri arasında yer almak zorundadır

6 TGB’lerinde Kimler Yer Alabilir ?
Halen yüksek/ileri teknolojileri kullanmakta olan yerli ve yabancı firmalar Ar-Ge birimlerini TGB’lerde oluşturarak yeni Ar-Ge projeleri gerçekleştiren firmalar, Üniversite, İleri Teknoloji Enstitüsü veya Kamu Ar-Ge Merkezinin olanaklarını kullanarak yazılım veya yenilikçi teknolojiler geliştirmek isteyen KOBİ’ler, KOSGEB’in TEKMER’lerinde büyüyen firmalar, Ticarileştirilebilecek fikri olan genç girişimciler, TGB’lerde yer alabilirler.

7 Teknoloji Geliştirme Bölgelerine Yapılan Destek ve Muafiyetler
Gelir ve Kurumlar Vergisi Muafiyeti (2023 yılına kadar) Katma Değer Vergisi Muafiyeti Personel Ücret Vergileri Muafiyeti Sigorta Primi Teşviği

8 Gelir ve Kurumlar Vergisi Muafiyeti
Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren firmaların, yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmaktadır.

9 KDV Muafiyeti Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların ürettikleri "sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı" şeklindeki hizmetleri KDV'den muaftır.

10 Personel Ücret Vergileri Muafiyeti
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri tarihine kadar her türlü vergiden muaf tutulmaktadır.

11 Sigorta Primi Teşviği  Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde çalışanların sigorta primi işveren hissesinin %50’si desteklenmektedir.

12 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri

13 Türkiye’de Teknokentler
Türkiye’de ilk teknopark kurma düşüncesi 1980’li yılların başında üniversitelerin liderliğinde oluşmaya başlamıştır. İ.T.Ü İstanbul Sanayi ve Ticaret Odası ile 1985 yılında bir teknopark uygulamasını faaliyete geçirmiştir. Daha sonra bu teknopark İ.T.Ü ile KOSGEB arasında imzalanan anlaşma gereğince Teknoloji Geliştirme Merkezi adı altında faaliyetlerini sürdürmüştür.

14 Mevcut durumda 63 Teknoloji Geliştirme Bölgesi Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiştir. 63 teknokent’in 49 tanesi şu an için faaliyette, diğerleri geliştirme aşamasındadır. Aralık 2015 itibariyle; faaliyette olan teknokentlerde Ar-Ge çalışmalarını yürüten firmaların sayısı 3.744’e ulaşmıştır. Bu firmaların %39’u yazılım sektöründe, %19’u Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri sektöründe, %7’si Elektronik ve %5’i Makine ve Teçhizat İmalatı alanlarında faaliyet göstermekte, ayrıca Medikal, Enerji, Kimya, Gıda, Savunma, Otomotiv gibi bir çok sektörden firmalar bölgelerde Ar-Ge faaliyetleri kapsamında yer almaktadır. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde, 2015 yılı Aralık ayı itibariyle toplam personele istihdam sağlanmıştır. 

15 Türkiye’den Teknokent Örnekleri
ODTÜ-KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi İTÜ-KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi TÜBİTAK-MAM Teknoparkı İzmir Teknopark A.Ş (İTAŞ)

16 Kaynaklar

17 Bizi Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederiz. 
Eda KANDIR-Mehmet ERKOÇ


"Teknoloji Geliştirme Bölgeleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları