Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRONİK TİCARET DEVİ: aLİBABA.com

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRONİK TİCARET DEVİ: aLİBABA.com"— Sunum transkripti:

1

2 ELEKTRONİK TİCARET DEVİ: aLİBABA.com
Dünyanın en büyük elektronik ticaret şirketlerinden biri olan e-ticaret şirketi Alibaba'nın temeli, 1999'da Çin'in Cıciang eyaletinin başkenti Hangcou'da Çinli üretici firmaları dünyanın farklı noktalarındaki tedarikçilerle aracısız buluşturmak amacıyla Jack Ma tarafından oluşturulmuştur. Şirket Jack Ma tarafından 100 bin dolarlık sermaye ile kurulmuştur.

3 Elektronikten makineye 40 farklı kategoride, 190 ülkeden alıcı ve satıcının iletişime geçebildiği küresel toptan satış platformu Alibaba, milyonlarca alıcı ve satıcıya hizmet vermektedir. 3,5 milyonu aşkın şirketin faaliyet gösterdiği Alibaba'nın yıllık cirosu 300 milyar doları geçmiş durumdadır. Servetini kısa sürede katlayan "Alibaba" Ma, Taobao adlı elektronik alışveriş sitesi ve Alipay adlı elektronik ödeme sistemiyle Çin'de adeta bir efsane haline gelmiştir.

4 Alibaba” adı şirketin Kurucusu Jack Ma’nın yaptığı bir beyin fırtınasından sonra ortaya çıkmıştır. Jack Ma, bu isme Alibaba ve Kırk Haramiler hikâyesinden esinlenerek ulaşmıştır. 2006’da katıldığı bir televizyon programında Jack Ma, bu isme San Francisco’da bir kahve dükkânında bulduğunu anlatmıştır. Kafenin çalışanının fikrini soran Ma, daha sonra bulduğu isimden emin olduğunu belirtmiştir.

5 Alibaba hakkında ne bildiğini soran Jack Ma, ardından “Açıl Susam” yanıtıyla karşılaştığını, o an aradığı ismin o olduğunu anladığını belirtmiştir. Hikâyede ise sihirli sözcük “Açıl Susam” denildikten sonra hazine kapısının açılmasıdır. Kafeyle sınırlı kalmayan Ma, insanların da Alibaba’yı daha önceden duyup duymadıklarını, hakkında neler bildiklerini öğrenmek için sokağa çıkmıştır. Nereli olursa olsunlar, insanların bu kelimeye aşina olduğunu saptamış ve isme karar vermiştir.

6 Özetle şirketin künyesine bakılacak olursa;
Dünyanın en büyük B2B e-ticaret platformudur. Dünya genelinde 240 ülkeden alıcı ve satıcıyı buluşturmaktadır. 34.8 milyonu Çin’den olmak üzere dünya genelinde 45 milyon kayıtlı kullanıcıya sahiptir. 2009 üçüncü çeyrek itibarıyla Alibaba.com’un 578 bin ücretli kullanıcısı bulunmaktadır.

7 Kriz yılı olmasına rağmen 2009′un üçüncü çeyreği itibariyle 2008 sonuna göre kullanıcı sayısı % 33.8 oranında artmıştır. Büyük çoğunluğu Çin, Japonya, Güney Kore ve ABD olmak üzere dünya genelinde 50′den fazla ülkede ofisi vardır. Alibaba Grup’un toplam çalışan sayısı 17 bin kişidir.

8 Alibaba Grup bünyesinde Alibaba
Alibaba Grup bünyesinde Alibaba.com dışında, Çin’in en büyük perakende online satış web sitesi Taobao.com, üçüncü kişilere ödeme yapan Çin’in en büyük online sitesi Alipay.com’un yanı sıra e-ticaret alanında faaliyet gösteren bilgi işlem şirketi bulunmaktadır. Grup ayrıca Yahoo Çin’in de ortağıdır. Alibaba Group, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya genelinde günlük olarak 1 milyar kişinin ihtiyaçlarını tedarik edebileceği online satış platformu yaratmayı hedeflemektedir.

9 Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar Dersi Prof. Dr. Hüseyin ALTUNBAŞ
Hazırlayan: Gözde Boz Reklamcılık (İÖ)


"ELEKTRONİK TİCARET DEVİ: aLİBABA.com" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları