Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018."— Sunum transkripti:

1 T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018

2 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Güneş Rüzgar Hidrolik( Su) Jeotermal Biyokütle

3 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
Türkiye Potansiyeli

4 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü NEDEN YENİLENEBİLİR ENERJİ?
*Enerjide dışa bağımlılığı azaltma ve doğal kaynakları ön plana çıkarma hedefi, *Ülkemizde yenilenebilir kaynak potansiyelinin yüksek olması, *Ülke enerji açığının büyüklüğü, *Yaşanan enerji krizlerinden etkilenilmemesi (1973 Petrol Krizi, 1979 ikinci Petrol Krizi). *Tükenmeyen, çevre dostu ve kolay bulunan bir kaynak olması, *Temiz enerji politikalarına eğilim.

5 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
ENERJİ AÇIĞI TCMB’nın 28 Mart 2018 tarihli «Temel Ekonomik Gelişmeler Raporu»na göre; Türkiye 2017 yıl sonu cari işlemler dengesinde 47,1 milyar dolar açık vermiştir. Enerji için 32,9 milyar dolar açık verilmiştir. ETKB’den alınan bilgiye göre 2023 yılında enerji ithalatımızın yaklaşık 106 milyar dolar olacağı tahmin edilmektedir.

6 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
Avrupa Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası

7 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
ALMANYA saat güneşlenme süresi - 40 GW GES - Tesislerin %70’i Kooperatiflere ait - 812 tane Yenilenebilir Enerji Kooperatifi - 165 bin kooperatif ortağı - 1.8 milyar Euro tesis yatırımı TÜRKİYE saat güneşlenme süresi - 4,2 GW GES

8 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Elektrik Üretim Mevzuatı

9 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Nasıl Kurulur ? - Aynı dağıtım bölgesinde bulunan, - Aynı tür abone olan (tebliğ ile getirilen mesken/ticari abone ayrımı), - En az 7 gerçek veya tüzel kişi ortak tarafından Tüketimlerini birleştirerek kurulur. -- Kuruluş izni Bakanlık onayına tabiidir. - Her ortak bir pay değeri 100 TL olmak üzere en az 1, en fazla 5000 pay taahhüt edebilir. - En düşük sözleşme gücü ile en yüksek sözleşme gücü arasına1/20 oranı olmalı. - Pay oranları ne olursa olsun her ortağın 1 oy hakkı vardır.

10 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Avantajları Mevcut durumda Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde kooperatiflere tahsis avantajı sağlandı. Bu tahsis sadece kooperatif şirketlere tanındı. Buna göre; 1 MW’ a kadar (güneş enerjisi çatı uygulamalarında 5 MW’a kadar kapasite tahsisi mümkün hale geldi) Abonelik sözleşmesi güçleri oranında, Dağıtım şirketinin kota yayınlamasını beklemeden başvuru ile üretim izni alınabiliyor.

11 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Avantajları Fazla üretim bağlı bulunan dağıtım şirketine 10 yıl boyunca satılabilmektedir. Buna göre;

12 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
Başvuru Süreçleri Başvuru Yapılması Tesisin Yapımı Değerlendirme Kabul İşlemleri ve Onay Projelerin Onaylanması Sistem Kullanım Anlaşması ve İşletme Bağlantı Anlaşmasının İmzalanması Faturalama ve Ödeme

13 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
MEVCUT DURUM Türkiye’de 2013 yılından bu yana 26 adet enerji kooperatifi kuruluşu gerçekleşmiştir. *Çorum, Amasya, Kayseri’de bulunan 4 kooperatiflerimiz çağrı mektubu almış ve projelerini onaylatmıştır. *Çorum’da 600 ve 500 kw olmak üzere mesken aboneleri tarafından kurulmuş iki YEK bulunmaktadır. (IPARD) *Kayseri’de KSS tarafından kurulmuş olan kooperatif 5 MW çatı üzerine GES kurulumu tamamlanmıştır. (Kalkınma Bankası) *Amasya’da 6 sulama kooperatifi ile gerçek kişi tarafından kurulmuş 800 kw GES için Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)’dan finansman desteği beklenmektedir.

14 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
KAYSERİ MOBİLYACILAR KSS YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFİ

15 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü

16 Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
KAYSERİ KSS Toplam yatırım bedeli 25 milyon lira, 1.2 yıl ödemesiz, 11 yıl vadeli %4 faiz oranı Kalkınma Bankası kredisi kullanıldı. Tesis kullanım alanı 30 bin metrekare 5 MW’lık GES 18 bin panel, 100 invertör Montaj süresi; 6 ay Yerli/yabancı ürün oranı %40-%60 Yıllık gelir TL Yıllık üretim 7,5 milyon kwh Yılda kurtarılacak ağaç sayısı adet Yılda 8.2 ton CO2 salınımı engellenecektir.

17 TEŞEKKÜR EDERİZ g.ayanoglu@gtb.gov.tr Turna.celik@gtb.gov.tr
/24/74/75/88/91


"T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları