ENERJİ ve SİYASET 18.07.2012, İstanbul.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

Enerji Kaynaklarının Tanımı ve Sınıflandırılması
OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
UNI-SET Toplantı Notları
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
HASEN | HAZAR STRATEGY INSTITUTE Emin Emrah DANIŞ KÜRESEL PETROL PİYASALARI VE FİYATLARI ANLAMAK.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Coğrafya Performans Ödevi
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
ENERJİ ve ÇEVRE.  Bir toplumun gelişmişlik ölçülerinden önemli bir tanesi de harcadığı enerji miktarıdır. İnsanlık medeniyet tarihine bir göz atılırsa.
TARİHÇESİ 1868 yılında Jamsetji Tata tarafından Mumbai’de kurulmuş ve 1992 yılından bu yana Ratan Tata yürütmektedir. Tata Motors Limited bir Hint çok.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.
VI. DİĞER UYGULAMALAR Menşe kuralları: GTS’nden yararlanan ülkelerden menşe belgesi istenmektedir. Bu belge, söz konusu malın GTS rejiminden yararlanan.
Uluslararası Pazarlama Araştırması
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
2017 İlkbahar Dönemi ENERJİ ve ÇEVRE
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Doç. Dr. Sevgi ERTUĞRUL KARATAY
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Aşağıdaki kavramları açıklayınız
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
Nasıl bir enerji politikası?
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
YILDIZ OLUŞUMU.
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
Sunum transkripti:

ENERJİ ve SİYASET 18.07.2012, İstanbul

ENERJİ nedir? Günümüzde küresel olarak tüm ülkelerin ihtiyaç duyduğu enerji, tam anlamıyla geçerlilik kazanmış bir ölçüt olmamakla beraber, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren önemli bir kriterdir. İktisadi olarak ülke ekonomilerinin büyüklükleri, nihai olarak üretilen ürünün miktarı ile ölçülmektedir. İktisadi olarak bu üretim sürecindeki enerji girdisinin maliyeti en önemli bir husus olmuştur

ENERJİ KAYNAKLARI Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) : Doğada var olan ancak tüketildikçe azalan enerjiler olarak bilinmekte ve günümüzde toplam enerji kaynaklarının yaklaşık %80’ini oluşturan kömür, ham petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtları ve uranyuma bağlı nükleer enerjiyi kapsamaktadır.

Yenilenebilir enerji kaynakları (İkincil) : Sürekli devam eden doğal süreçlerdeki varolan enerji akışından elde edilen enerji olarak tanımlanmakta ve içinde güneş (solar energy), rüzgar, dalga enerjisi, biyokütle (biomass - odun, şeker kamışı, mısır, buğday gibi tahıl ürünleri vb.), jeotermal enerji ve hidrolik gücü bulunmaktadır.

Birincil Kaynaklar-1 Dünya fosil yakıt rezervlerinin yaklaşık % 65’i kömürdür. Kömür tüm Dünya’da genel olarak bulunmasına rağmen (ABD, Rusya ve Çin) yaklaşık olarak bilinen tüm kömür rezervlerinin üçte ikisine sahiptir. Kalan rezerv petrol ve gaz arasında yaklaşık olarak eşit dağılmaktadır. Son yıllarda Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Katar, vb. ülkelerde bulunan petrol ve gaz rezervleri dünya siyasetinde yeni bir dönemi başlatmıştır.

Birincil Kaynaklar-2 LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) Nükleer enerji Gazın küreselleşme süreci Nükleer enerji Fizyon – Uranyum ve Toryum Füzyon – Hidrojen ve Helyum Etkisi ve gücü; 1 gr. U235 izotopu, 2.5 ton kömürün verdiği enerjiyi sağlamakta ve bu nükleer enerjinin yaklaşık 200 yıl süreyle devam edeceği varsayılmaktadır.

İkincil Kaynaklar-1 Ağırlıklı olarak üretimdeki payda hidro enerji başrolü oynamaktadır. Son yıllarda rüzgar enerjisi yatırımları artmakla birlikte toplam içerisinde anlamlı bir payı temsil etmemektedir. Diğer yenilenebilir kaynakların payı ise gerek yatırım maliyetlerinin yüksek olması gerek teknolojinin yeterli seviyede olmaması gerekse kaynaklara ulaşım zorluğu gibi birçok sebepten dolayı çok düşük seviyededir.

İkincil Kaynaklar-2 Jeotermal Enerji, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazların enerjiye dönüştürülmesiyle oluşur. Güneş Enerjisi, geniş tarlalar üzerine kurulan fotovoltaik paneller aracılığıyla üretilen enerjiye denir. Biyokütle Enerjisi, bitki ve hayvan gibi yaşayan organizmalardan(fosil hariç) elde edilen atıklar yoluyla yakıt elde edilmesi teknolojisine dayanan bir enerji kaynağıdır.

ENERJİ SORUNU Global iklim değişikliğine sebep olan fosil yakıtların etkin olmayan yoğun kullanımı, Ülkeler arası çatışmalara yol açan enerji temini Birincil enerji üretimİ bugün 12 TW’dan, yüzyılın ortasına kadar 45 TW’nun üstüne çıkması beklenmektedir.

KYOTO PROTOKOLÜ Sera gazı emisyonlarını azaltmak için alınacak küresel önlemler hususunda gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki uçurumu azaltmak amacıyla oluşturulan Protokole verilen addır. Kyoto Protokolü, 1992’de Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde gerçekleştirilen Dünya Zirvesi’nde mutabık kalınan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (BMİDÇS) bir eki olarak imzalanmıştır. Türkiye, 26 Ağustos 2009 tarihinde Protokole resmen taraf olmuştur.

Enerji Güvenliği ve Stratejileri • Hazır bulunabilirlik–veya jeolojik varoluş ile ilgili faktörler, • Erişilebilirlik– jeopolitik faktörler, • Ödeyebilirlik– ekonomik faktörleri, • Kabul edilebilirlik– çevresel ve toplumsal faktörler *************************************************** • Ülke enerji portföyündeki enerji kaynak çeşidinin arttırılması, • Özellikle enerji ithal eden ülkeler için enerji tedarikçilerinin sayısının arttırılması. • Gerek verim gerekse de tasarruf açısından çeşitli projelerin geliştirilmesi. • Tedarik edilen enerji kaynağının daha büyük çapta depolanabilmesine imkân sağlanmasıdır.

Türkiye Enerji Politikaları SWOT Analizi-1 SWOT analizi değerlendirildiğinde Türkiye’nin bulunduğu enerji kavşağındaki konumu itibariyle avantajlı durumda olmasına rağmen, halen fosil yakıt kullanımının yoğun bir şekilde olması, yenilenebilir enerji kaynaklarının dışa bağımlılığın azaltılması hususunda önemi açıkça artmaktadır. *************************************************************************** Burada jeopolitik önemden bahsederken etraf coğrafya, Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu çevresinde petrol/gaz yaklaşık %60’ının bu coğrafyadan sağlandığı düşünüldüğünde ne kadar hayati olduğu anlaşılmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye her yıl yaklaşık 50 milyar dolarlık enerji ithal eden bir ülke olması nedeniyle söz konusu kaynakların ortasında yer alarak üretici ve tüketici arasındaki kritik transit bir rolü üstlenmektedir. Bu açıdan Türkiye, hem enerji güvenliği hem de istikrarlı enerji tedariki hususunda önemli bir ol oynamaktadır.

Türkiye Enerji Politikaları SWOT Analizi-2 Mevcut elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini fosil yakıtlardan karşılayan Türkiye’nin bu noktada yenilenebilir enerji kaynaklarından hidro kaynakların payı %16 civarındadır. Hidro kaynakların dışındaki yenilenebilir enerji payı %2’yi ancak bulmaktadır. Türkiye, hali hazırda yüksek enerji maliyetleri, geliştirmeye muhtaç altyapı potansiyeli ve büyümesini destekleyecek önemli yatırım ihtiyacı perspektifinde maliyet odaklı bir çerçeveden bakmak durumundadır. Yenilenebilir enerjinin hidronun dışında kalan kısımları maliyetin etkinliği açısından bugünkü teknolojik gelişmeler paralelinde verimli olarak değerlendirilmemektedir.

Dünya Birincil Enerji Tüketim Payı (2008) Bazı Ülkelerde Kömürün Elektrik Üretimindeki Payı Enerji Kaynaklarına Göre Dünya Elektrik Üretimi ( TWh) Dünya Kömür Rezerv Payları (2009)