Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VI. DİĞER UYGULAMALAR Menşe kuralları: GTS’nden yararlanan ülkelerden menşe belgesi istenmektedir. Bu belge, söz konusu malın GTS rejiminden yararlanan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VI. DİĞER UYGULAMALAR Menşe kuralları: GTS’nden yararlanan ülkelerden menşe belgesi istenmektedir. Bu belge, söz konusu malın GTS rejiminden yararlanan."— Sunum transkripti:

1 VI. DİĞER UYGULAMALAR Menşe kuralları: GTS’nden yararlanan ülkelerden menşe belgesi istenmektedir. Bu belge, söz konusu malın GTS rejiminden yararlanan bir ülkede üretildiğini veya yaratılan katma değerin büyük kısmının o ülkede oluştuğunu kanıtlamakta ve pazara girişte tavizden yararlanmasını sağlamaktadır. Taklit ve korsan üretimi: Taklit ve korsan olan malların serbest dolaşımı, ihracatı ve tercihli rejimlerden yararlanması yasaklanmıştır. Tespit edildiğinde bu mallar imha edilmektedir.

2 VI. DİĞER UYGULAMALAR Standartlar: Topluluk üyesi olan ülkelerde, özellikle GOÜ’lerden yapılan ithalatta, yüksek teknolojiye dayalı üretim yapan sektörleri korumak üzere, dış ticarete iç piyasadaki standartları getirilmiştir. Bu şekilde GOÜ’lerden yapılan ithalat yavaşlamaktadır. Bu yöntem tarife dışı engel olarak kullanılmaktadır. Dahilde ve hariçte işleme rejimleri: Gümrük kodu ile ele alınan ve ekonomik etkili olan bu uygulamalar da ticaret üzerinde etkiler yaratmaktadır. Bu nedenle bu rejimler ortak uygulamalara tabi tutulmuştur. Örneğin, ihracatın teşvikine yönelik dahilde işleme rejimi, Topluluk ihracatçılarına büyük yararlar sağlamıştır.

3 Ortak Ticaret Politikası’nın Geleceği:Küresel Avrupa Stratejisi
4 Ekim 2006 tarihinde AB’nin Ortak Ticaret Politikası’nı küreselleşen dünya ekonomisiyle entegre etmek, rekabet edebilirliğini artırmak ve istihdamı geliştirmek amaçlarıyla yeni bir strateji ve ekonomik bir reform gündemini içeren “Küresel Avrupa:Dünyada Rekabet Etmek” başlıklı bir bildirim, Avrupa Komisyonu’nca kabul edilmiştir. Bildirime göre,2006 sonbaharından itibaren ve 2007 yılı boyunca Avrupa Komisyonu Ortak Ticaret Politikası için birbiriyle bağlantılı olarak ve ileriki dönemde bu politikayı şekillendirecek bir dizi girişim başlatmıştır. Belgedeki bu amaçlar:

4 Ortak Ticaret Politikası’nın Geleceği:Küresel Avrupa Stratejisi
Önde gelen ticaret ortaklarının pazarlarının daha fazla açılmasını ve AB’nin bu pazarlarda adil rekabet koşullarından yararlanabilmesini temini, İç pazarda AB’nin rekabet edebilir kalmasının temin edilmesi, bu yapılırken pazarın dışa açık olmasının sağlanması ve Ab ekonomilerinin yeni meydan okumalara hazırlıklı hale getirilmesi için günü koşullarına uydurulması, İç pazarın rekabet gücünün korunabilmesi için dışa açık halde tutulmasının sağlanması ve “küresel rekabetten zarar görenlerin” yeniden eğitilmesi ve uyum için desteklenmesi

5 Ortak Ticaret Politikası’nın Geleceği:Küresel Avrupa Stratejisi
DTÖ’ nün çok taraflı liberalizasyonun başarılması için bir araç olarak kullanılması Avrupa Komisyonu’nun 2007 yılında öncelikli ülkeler ve pazarların tarife dışı engellerine odaklanarak “Pazara Giriş Stratejisi” yenileneceği, AB sanayi ile birlikte ana önceliklerin ve sektörlerin belirlenmesi için çaba göstereceği, ayrıca Komisyon’un AB firmalarının önde gelen dış kamu ihaleleri pazarından daha fazla pay alması için önlemler geliştireceği belirtilmiştir. Özetle, yeni strateji kapsamında AB’nin Ortak Ticaret Politikasını küreselleşmenin doğrultusunda gözden geçireceği ve rekabet edebilirliğini güçlendirmek üzere yeni bazı unsurlara özellikle önem vereceği anlaşılmaktadır.

6 Ortak Ticaret Politikası Alanında Türkiye’nin Uyumu
AB’ye üye ülkeler, Gümrük Birliği’nin tamamlanması ile Ortak Ticaret Politikası uygulamaya başlamışlardır. Dolayısıyla, Gümrük Birliği’nin bir gereği olan Ortak Ticaret Politikası’na Türkiye’nin de uyum sağlaması gerekmektedir. Türkiye, Topluluk ile Gümrük Birliği’ni kuran 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı ile Ortak Gümrük Tarifesini benimsemiş ve üçüncü ülkelerle yapılan ticaret anlaşmalarını müzakere etmek için 5 yıllık geçiş dönemi talep etmiştir.

7 Ortak Ticaret Politikası Alanında Türkiye’nin Uyumu
Ortak Ticaret Politikası alanındaki uyum çalışmaları da Katma Protokol ile üstlenilen bir yükümlülük olmakla birlikte, 1996 yılında Gümrük Birliği’nin tamamlanması ile hız kazanmıştır. Türkiye’nin bu alandaki yükümlülükleri, (Ulusal Program)İlerleme Raporları ve Katılım Ortaklığı Belgesi’nden çok 1/95 sayılı Karara dayanmaktadır.Her ne kadar mevzuat uyumu büyük ölçüde tamamlanmış olsa da Ortak Ticaret Politikası’nın sürekli takip edilmesi gereken dinamik ve değişen bir yapısı bulunmaktadır.

8 Ortak Ticaret Politikası Alanında Türkiye’nin Uyumu
AB’nin tercihli ticaret rejimlerine uyum çerçevesinde, bazı ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmaları imzalanmış ve yürürlüğe girmiş bazıları ile ise müzakere aşamasındadır.

9 Ortak Ticaret Politikası Alanında Türkiye’nin Uyumu
Türkiye, AB’nin Ortak Ticaret Politikası’nda önemli yeri olan otonom rejimlere uyum çerçevesinde, tek taraflı tavizler içeren Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ni (GTS) tümüyle üstlenmiştir. AB’nin üçüncü ülkelere uyguladığı Ortak Gümrük Tarifesi (OGT)ise 2001 yılı sonu itibariyle tamamen benimsenmiştir. Avrupa Birliği OTP’na uyum sağlamakla Türkiye dış ticaret politikası uygulamalarında bağımsızlığını önemli ölçüde kaybetmiştir.

10 Ortak Ticaret Politikası Alanında Türkiye’nin Uyumu
Bir yandan artan serbest ticaret anlaşmaları ile oluşan büyük bir serbest ticaret alanı içinde kalmanın sağladığı avantajlar yanında Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerini AB normlarında yürütmek zorunda kalmasının dezavantajını yaşamaktadır. Ayrıca uyumu henüz tamamlayamadığı, yatırımlara devlet desteği konusu sıkıntı yaratacaktır. Diğer taraftan Kıbrıs zorunu henüz çözülmeden 2004 yılında tam üye olan Kıbrıs Rum Yönetimi ile ortak anlaşmalar yapma zorunluluğu da Türkiye’yi zorlamıştır.


"VI. DİĞER UYGULAMALAR Menşe kuralları: GTS’nden yararlanan ülkelerden menşe belgesi istenmektedir. Bu belge, söz konusu malın GTS rejiminden yararlanan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları