Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YAPI MALZEMELERİ PLYWOOD (10.HAFTA) NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Mühendislik Mimarlık Fakültesi mmf.nisantasi.edu.tr

2 Plywood nedİr? Plywood, yoğun olarak inşaat sektöründe kullanılan bir üründür.

3 Plywood AvantajlarI Plywood malzemenin, suya karşı dayanıklılığı ve yüksek mukavemeti inşaat sektöründe büyük ölçüde yer almasında etkin rol oynamıştır. Özellikle beton kalıpların hazırlanmasında kullanılır.

4 Plywood AvantajlarI Brüt kalıp olarak da nitelendirilen sıvasız kalıp sistemleri için çok uygun bir malzemedir.

5 Plywood, ağaç tabakalarından oluşan bir paneldir.
Çok iyi mekanik dayanıklığa sahip olmasına karşın hafif olan bir malzemedir. Günümüzde kullanımı gittikçe artan kalıp malzemesi olan Plywood’lar brüt beton almak için geleneksel ahşap kalıpların yerini almıştır. Bildiğiniz üzere Plywood’lar filmli ve filmsiz olmak üzere ikiye ayrılır.

6 Bilinenin aksine aralarındaki fark dayanıklılık ile alakalı olmayıp sadece beton yüzeyini etkiler. Filmli malzemelerin sıva yapılmayacak yüzeylerde kullanılması doğrudur ve parlak brüt beton almanızı sağlar. Sıva yapılacak yüzeylerde ise filmsiz plywood’ların kullanılması gerekmektedir. Filmsiz malzemelerde alınan beton yüzeyi yine brüt olmakla birlikte parlak değildir. Bu özelliği sayesinde sıva yapılmasına imkan sağlamaktadır.

7 Doğru yerde doğru malzeme kullanılmamasından dolayı daha sonrasında ek maliyetler ile karşılaşmanız olasıdır. Sıva yapılacağı halde filmli malzeme kullanılmasından dolayı bazı kimyasallar ile tekrar artı bir maliyete katlanılmak zorunda kalınacaktır. Sonuç olarak; filmli malzemelerin sıva yapılmayacak yüzeyler oluşturmak için kullanılması, filmsiz malzemelerinde parlak olmayan ve sıva yapılacak yüzeylerin istendiği yerlerde kullanılması uygundur.

8 Plywood Üretİmİ Finlandiya, Rusya, Romanya, Hindistan, Endonezya, Malezya, Şili, Brezilya, ABD, ve Kanada menşeli ürünler Türkiye’ye ithal edilmektedir. Ülkemizde plywood üretimi yapılmamaktadır.

9 Plywood Özellİklerİ Türkiye'de 6 mm ile 30 mm arasında değişen kalınlıklarda, 2500 mm x 1250 mm 3000 mm x 1500 mm 2440 mm x 1220 mm 1525 mm x 1525 mm boyutlarında bulunmaktadır.

10 Plywood Teknİk Özellİklerİ
Yüksek dayanıma sahiptir. Suya ve rutubete dayanıklıdır. Ürün ölçüleri tutarlı ve gönyesindedir. Katmanları düzgün ve birbirine sağlam bir şekilde bağlanmıştır. Kalınlıkları tutarlıdır değişkenlik göstermez. Yüzeyi pürüzsüzdür. Dış ve iç mekânlarda kullanılabilir. Ürüne deforme olmaması ve kullanım sayısını artırmak için her beton dökümü öncesi beton ayırıcı ve koruyucu yağ sürülür. Kullanım sonrasında da kullanımdan kalan artıkların temizlenmesiyle kullanım sayısının artmasına imkân sağlanır.

11 Plywood Teknİk Özellİklerİ
İstenilen şekil ve ölçülerde kesim yüksek devirli testereler ile yapılabilir. Gerektiğinde delme işlemleri için matkap kullanılabilir. Açılan vida delikleri özel boya, macun veya dolgu maddeleri ile doldurulabilir. Geleneksel ahşap malzemeye göre kullanımda ekonomi sağlar. Paletler halinde tercihen forklift kullanılarak, yükleme, boşaltma, stok ve İstif rahatlıkla yapılabilir. İhtiyaç ve isteğe bağlı olarak paletsiz ayrı parçalar halinde de yükleme, boşaltma, stok ve istif yapılabilir. İstenilen form ve ölçülerde kullanılması mümkündür. Köşe ve kenar profilleri kullanılarak ve kesilen kısımları koruyucu boya ile boyanarak kullanım zayiatı en aza indirilebilir, kullanım sayısı artırılabilir.

12 Plywood KullanIm AlanlarI
Plywood, inşaat işlerinde; Kalıp işlerinde İskele platformlarında İç bölme ve çatı kaplama işlerinde Zemin ve parke endüstrisinde kullanılmaktadır.

13 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
kaynaklar Beton, Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan, ODTU Geliştirme Vakfı Yayıncılık,2003. Yapı Malzemeleri, Prof. Dr. Süheyl Akman, İ.T.Ü. İnş. Fak. Yayını, 1987 Yapı Malzemesi II, Prof. Dr. Bülent Baradan, Dokuz Eylül Üniv. Yayınları, 1996. Beton, Türkiye Hazır Beton Birliği, Aralık 1999, İstanbul NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©


"NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları